Neprehliadnite

Šarmantný lesník

 

Volvo V90 Cross Country je neskutočne pohodové auto, ktoré vás odvezie nielen na reprezentatívny galavečer, ale aj do lesa na rybačku.
Text Juraj Hrivnák/foto autor


Keď sa povie crossover, mnohí si predstavíme nafúknuté a naleštené „bubliny“ s vyšším podvozkom, interiéry ktorých sú plné lesklých plastov a nepotrebných funkcií, avšak ktorým pri pomyslení na terén vybledne lak na karosérii. Volvo ukazuje, že sa to dá aj inak. Ako základ jeho crossovera slúži majestátne kombi V90 s dĺžkou takmer 5 metrov. Podvozok je zdvihnutý o poriadnych 65 mm a jeho svetlá výška je užitočných 210 mm! To je viac, než má mnoho iných SUV.

Volvo V90 Cross Country disponuje, samozrejme, aj pohonom 4 x 4 a špeciálnym off-roadovým režimom, ktorý prispôsobí nastavenie elektroniky a pohonu na čo najlepšiu trakciu. Terén auto rozpozná samo, takže nemusíte riešiť, či ste v blate, snehu, piesku, alebo na Mesiaci. Výhodou Volva je osemstupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom, ktorú v teréne neuvaríte a ktorej krátky prvý prevodový stupeň poslúži ako čiastočná náhrada redukcie. Všetko toto je zakončené decentným plastovým bodykitom okolo blatníkov a ochrannými lištami pod nárazníkmi.


Lenže ja by som napriek nepopierateľným schopnostiam V90 Cross Country nebral ďalej než na malebné poľné cesty. Je totiž príliš krásne, príliš distingvované a príliš kultivované, než aby som mu chcel strechu zababrať od blata. Jeho interiér by mal slúžiť ako učebnica pre dizajnérov, ktorí chcú v aute vytvoriť hrejivý pocit domova. K tomu všetkému mi nedá nespomenúť aparatúru Bowers & Wilkins, ktorá izoluje každý zvuk tak precízne, že so zatvorenými očami uveríte, že ste v koncertnej sieni spolu so živými hudobníkmi.


Jazda je takisto veľmi príjemná. Cross Country jazdí plavnejšie a pohodlnejšie než klasická V90, ale z jeho dvojlitrového motora v testovanej verzii D5 aj tak cítiť skrytú energiu. Pohonný reťazec je mimoriadne vydarený a najmä prevodovka má na svedomí to, že štvorvalcový motor nepôsobí v aute neadekvátne (aj keď šesťvalec by sa tu nestratil). Veď má výkon 173 kW (235 koní) a krútiaci moment 480 Nm. To nie je málo. V športovom režime auto veľmi dobre zvláda aj ostrejšie tempo, ale k osobnosti Volva sa to nehodí. V ňom totiž máte k dispozícii všetok čas na svete, pretože sa v ňom človek cíti ako doma. A odtiaľ sa predsa niet kam ponáhľať.


Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv