Neprehliadnite

Modulárna budúcnosť

 

V podstate ide o horúcu novinku. Helikoptéru Bell FCX-001 totiž predstavili verejnosti na marcovom veľtrhu Heli-Expo 2017 v Dallase. Futuristický vrtuľník okamžite vzbudil pozornosť odbornej aj laickej verejnosti, no treba zdôrazniť, že zatiaľ ide „len“ o koncept.
Text: Jakub Jesenski, foto: SITA


Spoločnosť Bell Helicopter zostavila vlani v septembri ambiciózny tím odborníkov za účelom začlenenia novo vznikajúcich technológií do portfólia firmy. FCX-001 je výsledkom týchto štúdií, pričom nová koncepcia vrtuľníka bolo vyvinutá s cieľom pomôcť rozvoju „bezpečnejších, inteligentnejších a efektívnejších“ riešení do budúcna.

NOTAR technológia

Luxusný vrtuľník Bell FCX-001 pôsobí dosť futuristicky, ale je to presne ten príklad, keď si poviete, že budúcnosť zase tak vzdialená nie je. Celý koncept vychádza z požiadavok klientov spoločnosti a niekoľkých pripomienok verejnosti. Preto je helikoptéra koncipovaná ako modulárna a jej interiér môže byť prestavaný presne podľa predstáv klienta.

Špeciálne navrhnutý rotor na chvoste využíva tzv. NOTAR technológiu, ktorá zabraňuje vzniku silného krútiaceho momentu vznikajúceho pri hlavnom rotore helikoptéry. Vďaka tomu bude akýkoľvek vzlet alebo pohyb helikoptéry pokojný, menej hlučný a posádke poskytne maximálny komfort. Helikoptéra disponuje morfovateĺnými listami rotoru, pričom morfovateľná štruktúrna geometrie umožňuje FCX-001 optimalizovať výkon v rôznych letových podmienkach. Helikoptéra tak v závislosti na aktuálnych podmienkach dokáže meniť tvary čepelí rotoru.

Umelá inteligencia

Vzhľadom k tomu ako sú v poslednej dobe obľúbené hybridné pohony, ani výrobcovia vrtuľníka Bell FCX-001 sa neuspokojili so štandardnou konštrukciou motora. V tomto prípade nájdete kombináciu termálneho a elektromotoru, ktorý poskytne pilotovi lepšiu kontrolu nad helikoptérou a jednoduchšie ovládanie. Stroj má jednomiestnu pilotnú kabínu s rozšírenou realitou a asistenciou umelej inteligencie, rovnako ako modulárnu kabínu pre cestujúcich s rozšírenou realitou.

Rám vrtuľníka FCX-001 je vyrobený z moderných udržateľných materiálov, samostatnou kapitolou je originálny a kvalitný podvozok. Pilotný systém je možné ovládať prostredníctvom rozšírenej reality a „počítačového asistenta“ (tzv. umelej inteligencie). Cestujúci môžu počas letu sledovať televíziu alebo účastniť sa na videokonferencii atď.

Spokojný CEO

Firma Bell Helicopter je americký výrobca špecializujúci sa na letecký priemysel a kozmonautiku s centrálou vo Fort Worthe, v štáte Texas. Ako dcérska spoločnosť firmy Textron vyrába Bell vojenské helikoptéry nielen v spomínanom Fort Worthe, ale aj v Amarille, pričom komerčné vrtuľníky produkujú továrne v kanadskom Mirabele v provincii Quebec. Bell okrem výrobných

procesov poskytuje aj výcvik a podporné servisné služby po celom svete. „Pred niekoľkými mesiacmi sme vytvorili špeciálny tím, ktorý sa zameral na novo vznikajúce technológie a na to, ako by sme ich mohli začleniť do našich produktov. FCX-001 ukazuje cestu pre našu budúcnosť – obnovený dôraz na inovatívne riešenie a technológie. Tešíme sa, že v správny čas zdieľame viac z toho, čo robíme za zavretými dverami,“ povedal prezident a súčasne generálny riaditeľ spoločnosti Helicopter Bell Mitch Snyder vo svojom vyhlásení o koncepte.

Krátko z histórie

Spoločnosť založil Lawrence Dale Bell v americkom Buffale (štát New York) v lete roku 1935 ešte pod názvom Bell Aircraft Corporation. Firma sa vo svojom výrobnom portfóliu sústredila na navrhovanie a výrobu bojových lietadiel. Ich prvé bojové lietadlá moli označené ako XFM-1 Airacuda a tieto dvojmotorové stroje sa využívali na prenasledovanie nepriateľských bombardérov. Medzi ďalšie lietadlá patrili P-39 Airacobra, prvé americké bojové prúdové lietadlo P-63 Kingcobra a Bell X-1.

V roku 1941 Bell najal talentovaného vynálezcu Arthura M. Younga, ktorý poskytol odborné znalosti pre výskum a rozvoj výroby vrtuľníkov. To bol základ preto, aby sa firma Bell mohla dostať aj zahraničným objednávkam a stať sa nezávislou od vládnych kontraktov. Bell 30 bol prvou helikoptérou v skutočnej veľkosti, pričom prvý let sa uskutočnil koncom roka 1942. Model Bell 47 sa zasa stal prvou helikoptérou, ktorá vo svete dosiahla úspech vo verejnej doprave aj vo vojenskom sektore.

Zmeny v názvoch

Materská spoločnosť Textron kúpila v roku 1960 Bell Aerospace ako svoju novú divíziu. Bell Aerospace sa tak stal jednou z troch divízií Bell Aircraft Corporation, vrátane divízie pre helikoptéry, ktorá ako jediná zo spomínaných divízií ešte stále produkuje kompletné letecké dopravné prostriedky vrátane konvertoplánov.

Divízia s helikoptérami bola neskôr premenovaná na Bell Helicopter Company a v krátkom čase zaznamenala úspech vďaka modelu Bell UH-1 Iroquoi, ktorý bol nasadený do vojny vo Vietname. Súčasne sa stala najväčšou divíziou firmy Textron, ktorá v roku 1976 premenovala názov spoločnosti znova na Bell Helicopter Textron.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv