Neprehliadnite

Luxusný Lexus

 

Spoločnosť Lexus predstavila na ostrove Di Lido, v zátoke Biscayne pri Miami na Floride, koncept luxusnej športovej jachty, ktorou chce vstúpiť do novej oblasti životného štýlu a trávenia voľného času. Okrem toho, že vyzerá úchvatne a futuristicky, pôsobí súčasne čisto a elegantne.
Text: Jakub Jesenski/foto archív

Divízia Toyota Marine pozvala pred niekoľkými rokmi prezidenta spoločnosti Toyota Motor Corporation (TMC) Akia Toyodu na niekoľkodňovú cestu na mori na palube prémiových jácht novej triedy Ponam. Toyodu, jazdeckého majstra automobilky, upútal nielen výkon preplňovaných vznetových jednotiek, ale aj ovládateľnosť a stabilita prepracovaných lodných trupov.

V role manažéra na pozícii Chief Branding Officer spoločnosti Lexus International si uvedomoval možný potenciál štýlových prémiových jácht ako doplnku životného štýlu značky Lexus.  V nadväznosti na to potom divízia Toyota Marine prišla s predstavou, ako prostredníctvom výkonnej prémiovej jachty rozšíriť záber značky Lexus o ďalšie oblasti životného štýlu a trávenia voľného času. Výsledok tohto projektu odhalil Lexus začiatkom tohto roka v podobe spomínanej overovacej štúdie Lexus Sport Yacht na Floride.

Dizajn jachty

Vývojové centrum dizajnu Lexus v japonskom Toyota City dostalo stručné zadanie – navrhnúť otvorenú športovú jachtu na rekreačné denné plavby pre šesť až osem hostí na palube. Súčasne mala byť poháňaná dvojicou vysokovýkonných jednotiek Lexus V8 a jej ozdobou mal byť prepracovaný štýl a skvelá ovládateľnosť. Koncept bol hotový v lete roku 2015.

„Tento koncept plavidla Lexus Sport Yacht nám umožnil skúmať, ako by sa dizajnový jazyk Lexus mohol uplatniť aj v produkte pre námorníctvo,“ uviedol Jošihiro Sawa, výkonný viceprezident spoločnosti Lexus International, a doplnil: „Pre vývojové centrum dizajnu Lexus to bol nesmierne atraktívny projekt. Získané skúsenosti sú pre nás neoceniteľné, pretože podnecujú kreatívnu energiu a posúvajú našu predstavivosť aj za hranice sveta automobilov, ktorý dobre poznáme.“

Bez sériovej výroby

Vybraný návrh prechádzal v priebehu roka 2015 ďalšími úpravami, súbežne s tým, ako divízia Toyota Marine pripravovala konštrukciu a palubné námorné systémy. Koncept Lexus Sport Yacht odhalený v Miami je jednorazovým zákazkovým projektom bez ambícií na sériovú výrobu.

Divízia Toyota Marine sa rozhodla zveriť výrobu tohto jediného kusu skupine Marquis-Carver Yacht Group, spoločnosti Pulaski z amerického Wisconsinu, opierajúcej sa o vlastné konštrukčné zázemie, výrobné možnosti a skúsenosti s veľkými ručne zostavovanými konštrukciami z kompozitných materiálov.

Vlastnosti jachty

Štúdia Lexus Sport Yacht je stvárnená tak, aby horná paluba a vonkajšia časť trupu hladko nadväzovali na vnútornú konštrukciu. Obe tieto časti tvoria pritom jediný masívny ručne kladený kompozit, zložený z dvojzložkovej polyuretánovej a epoxidovej hmoty, vystužený ručne ukladanými tkanými uhlíkovými vláknami.

Výsledný kompozitný materiál nesie označenie CFRP (plast vystužený uhlíkovými vláknami) a predstavuje technológiu využívanú pri konštrukcii pretekárskych vozidiel a superšportov (ako napr. Lexus LFA), vysokovýkonných lietadiel, súťažných lyží a bicyklov alebo špičkových pretekárskych plachetníc.

Silné agregáty

Jedinečná konštrukcia konceptu Lexus Sport Yacht z materiálu CFRP v porovnaní s klasickou konštrukciou z plastu vystuženého sklenými vláknami (FRP) ušetrila bezmála 1 000 kilogramov hmotnosti. Konštrukcia trupu pod hladinou vody je v záujme zníženia odporových síl a vyváženého ovládania pri vysokých rýchlostiach stupňovitá.

Koncept poháňa dvojica benzínových motorov 5,0 litra V8, pôvodom z vysokovýkonnej jednotky 2UR-GSE, určenej pre kupé Lexus RC F, športový sedan GS F a nové cestovné vozidlo LC 500. Každý z motorov ponúka výkon vyše 440 koní/328 kW. Jachta tak prostredníctvom hydraulicky riadených stacionárnych/závesných jednotiek na korme dosahuje rýchlosť až 79 km/h (43 uzlov). Vjazd do doku uľahčuje čelný priečny pohon ovládaný pomocou pákového ovládača.

Sofistikované ovládanie

Kapitán sleduje a ovláda palubné systémy prostredníctvom farebného dotykového panela pri kormidle. Na displeji sa zobrazujú údaje GPS, digitálne mapy, údaje radaru snímajúceho situáciu nad hladinou, informácie sonaru, sústavy osvetlenia a zábavného systému. Sedadlo kapitána je elektricky nastaviteľné. Vyklopením lakťových opierok vzniknú po stranách núdzové sedadlá pre tých najvzácnejších hostí.

Predná kabína cestujúcich láka luxusnou kožou v kvalite Lexus, ako aj ozdobnými dekórmi z dreva a skla. Pohodlné prostredie na pobyt v úplnom súkromí zaručuje výška na státie, pohovka na usadenie šiestich osôb so stolom a klimatizácia. V kuchynke sa nachádza sporák s dvoma horákmi, drez a chladnička zabudovaná pod pracovnou doskou.

Súčasťou krásne spracovanej toalety je aj sprcha. Integrovaný zábavný audio-video systém, navrhnutý talianskym štúdiom Videoworks, ponúka úplnú konektivitu prostredníctvom 4G Wi-Fi a WAN. Ozvučenie zabezpečujú reproduktory Revolution Acoustics, ktoré sú zabudované do stropného panela a spolupracujú s digitálnym zosilňovačom Mark Levinson® Reference.

Z histórie značky

Značka Lexus, divízia spoločnosti Toyota Motor Corporation, bola založená v roku 1989 s cieľom vyvíjať a vyrábať najlepšie vozidlá sveta a poskytovať najvyššiu možnú úroveň zákazníckych služieb. V roku 2011 vznikla v rámci TMC spoločnosť Lexus International, ktorej úlohou bolo centrálne koordinovať stratégiu, plánovanie, návrhy, konštrukciu a výrobu zmienenej značky.

V roku 1997 bola založená divízia Marine Business Department spoločnosti Toyota Motor Corporation s cieľom vyvíjať prémiové jachty s využitím vyspelých technológií a metód kontroly kvality uplatňovaných pri výrobe luxusných vozidiel Lexus. Rad Ponam divízie Toyota Marine zahŕňa sklolaminátové lode na športové rybárstvo s dĺžkou 26 a 28 stôp, ako aj luxusné cestovné motorové jachty s dĺžkou 31, 35, 37 a 45 stôp s odolným a tichým trupom zo zváranej hliníkovej zliatiny A5083.

Modely Ponam poháňajú úsporné preplňované vznetové motory, ktoré vychádzajú z pohonných jednotiek určených pre luxusné SUV Lexus GX 300d (preplňovaný naftový štvorvalec 3,0 litra), resp. LX 450d (dvojito preplňovaný vidlicový osemvalec 4,5 litra). Modelový rad Toyota Ponam zaujíma popredné miesto na japonskom trhu prémiových jácht.

Technické parametre
Celková dĺžka: 12,7 m

Maximálna šírka: 3,86 m
Užitočné zaťaženie: 8 osôb
Maximálny výkon: 885 k/660 kW
Maximálna rýchlosť: 43 uzlov

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv