Neprehliadnite

Golf s chuťou portského

 

Kto chce spojiť dovolenku s golfom a kúpaním v mori, zvolí Algarve. Kto dáva prednosť golfu a prehliadke miest, vyrazí do zaujímavého Lisabonu. Ak sa spýtate však Portugalcov, čo by vám odporučil, budete počuť okamžite „Oporto“ (portugalský názov Porta). Porto, najdôležitejšie mesto severu, svetoznáme portským vínom a prvotriednym futbalom, ponúka k objaveniu ďaleko viac. A golf? Budete prekvapení – každý si tu príde na svoje.
Text a foto Natascha Kames

Ako to začalo – Oporto Golf Club

Nie, linksový golf škótskeho typu návštevníkov severu Portugalska nečaká. Je tu toho oveľa viac. Kto vyrazí za pôžitkami do hlavného mesta portského vína, na veľké prekvapenie zistí, že nejde len o malebné, históriou nabité mesto s prvotriednymi reštauráciami, ale že sa na okolitom pobreží medzi dunami vinú krásne linksové ihriská. To zase súvisí s portským a so skutočnosťou, že britskí obchodníci poznali práve len svoj britský linksový golf.

A tí tak aj spoločne s britskými inžiniermi, ktorí tu stavali železnicu, začali už v roku 1890 rozvíjať golfovú tradíciu a rozhodli sa vybudovať na piesočných terasách pri Porte ihrisko. Tak vzniklo prvé golfové ihrisko Oporto Golf Club, ktoré je druhé najstaršie na európskom kontinente, samozrejme linksové. Autorom je totiž Škót Ross Mackenzie. V roku 1934 bolo rozšírené na prvé osemnásťjamkové ihrisko v Portugalsku.

Ako sa pri tradičných britských ihriskách sluší a patrí, pravidelne prejde okolo ihriska miestna lokálka a s plážou po ľavej strane a mestečkom Espinho po pravej si budete pripadať ako v starom dobrom Anglicku či Škótsku, kde bývalo veľa ihrísk v bezprostrednej blízkosti železníc, aby sa tam mali golfisti ako dostať. Na prvý pohľad sa ihrisko nezdá ťažké, primerané množstvo bunkrov aj vody, gríny malé, ako to v prípade starých ihrísk býva, a terén rovimatý. Majte sa na pozore pred jedenástou jamkou: dlhý, úzky päťpar – stačí len stredne silný vietor a zmení sa v nehrateľné peklo. Hoci je tu niekoľko zákerných bunkrov a vodných prekážok, nebude vám ihrisko pripadať ťažké, ale vietor z neho dokáže urobiť pravé peklo.

Oporto Golf Club: 18 jamiek, par 71, dĺžka 5 640 m

www.oportogolfclub.pt

V blízkosti mestečka Espinho je najbližšia príjemná možnosť ubytovania Solverde Beach Hotel, ktorý ponúka bezchybné kúpele a vlastnú pláž.

Amarante Golfe Club – portugalský Adamstal

Slabú hodinku autom východne od Porta, v typickej severoportugalskej kopcovitej krajine, v nadmorskej výške okolo 600 metrov, obklopené vinicami, sa nachádza golfové ihrisko Amarante. Jeho charakter sa dá prirovnať k alpskému ihrisku: úzke ferveje, ktoré vyžadujú nutnú dávku presnosti, a poriadne zvlnený terén s výhľadmi na horské chrbty pohoria Serra do Mara a Serra da Aboboreira. Je celkom krátke a má malé gríny, jamky sa neopakujú, každá zostane vrytá hlboko v pamäti. Autorom je Jorge Santana da Silva, ktorému sa do terénu podarilo umiestniť sedem trojparov, osem štvorparov a len tri päťpary.

Začína sa nádherným odpalom na 495 metrov dlhom päťpare a pokračuje sa príkro dole, aby sa na ďalšie jamke opäť stúpalo nahor. Bez autíčka sa tu zaobídu len extrémni športovci. Nepáčilo sa mi, že z mnohých odpalísk nebolo gríny vidieť. Hoci ihrisko meria len 4 604 metrov, máte pocit že je dlhé. Jamky, ktoré vedú do kopca, sa totiž hrajú dlho. K najkrajším jamkám patrí jedenástka, pretože je odtiaľ vidieť najďalej. A green fee len za 43 eur! Skrátka, ihrisko je jednoducho iné, než na aké sme zvyknutí.

Amarante Golfe Club: 18 jamiek, par 68, dĺžka 4 604 m

www.golfedeamarante.pt

Casa da Calcada

Ihrisko patrí k čarovnému butikovému päťhviezdičkovému hotelu Casa da Calcada v zrekonštruovanom paláci zo 16. storočia v historickom centre mestečka Amarante. Najväčšou pýchou hotela je reštaurácia Largo do Parco, dekorovaná michelinskou hviezdou.

Estela Golf Club

Mňa najviac nadchlo ihrisko Estela. Ide o linksové ihrisko portugalského typu – nádherné, avšak s bermudskou trávou, ktorá sa tak často vyskytuje v teplých krajinách. Zatiaľ čo pri hre na predchádzajúcom ihrisku oceán skôr tušíte (je vidieť len z jednej jamky), pri hre na ihrisku Estela sa ponúkajú fantastické výhľady na Atlantik takmer na každej jamke. Tu na severe nazývajú ihrisko „Hidden champion“, v každom prípade ide zrejme o najlepšie portugalské linksové ihrisko. Do prevádzky bolo uvedené až v roku 1989. Prvá deviatka je dlhšia, ferveje užšie a všade nepríjemné roughy, z ktorých sa loptička len ťažko odohráva. Druhá deviatka je kratšia a ferveje širšie, máte preto dojem, že ste svoju hru zlepšili a na terase v klubovni sa usadíte s pocitom, že už golf viete.

Aj klubovňa hneď padne do oka – skromná drevená konštrukcia, ktorá sa krčí a takmer stráca v dunách, skrýva anglický bar a šatne. Všetko sa odohráva na priestrannej terase, z ktorej je vidieť nielen oceán, ale i ihriská – a okamžite pochopíte, že vás čaká nevšedný zážitok. Už šesťkrát sa tu konali medzinárodné majstrovstvá Európy amatérov, rovnako ako celý rad ďalších významných turnajov.

Odpaliská sú často v bezprostrednej blízkosti oceánu, takže všade počuť hukot vĺn. Hoci tu nie je príliš veľa bunkrov, vyžadujú si skutočné golfové umenie – s driverom i železami. (Slope-Rating z bielych 131). Keď sa totiž netrafíte na fervej, pristanete v dunách alebo bermudskej tráve – z oboch sa vyhrabať je umenie. Gríny sú tvrdé a rýchle. Na rozdiel od ihriska na Algarve, kde môže byť v lete peknej horúco, vyšplhá sa tu teplota zriedka nad 25 stupňov, pretože ľahký vánok od Atlantiku ochladzuje. A v zime naopak, kedy teplota klesá pod 15 stupňov, pôsobí Golfský prúd ako prírodné kúrenie. Hrá sa tu teda po celý rok.

Estela Golf Club: 18 jamiek, par 72, dĺžka 6 300 m

www.estelagolf.pt

Axis Golfe Ponte de Lima

Golfový pobyt na severe Portugalska najlepšie zakončíte na ihrisku Axis Golfe Ponte de Lima. Nachádza sa vo vnútrozemí neďaleko čarovného historického mestečka Ponte de Lima, ktoré sa chváli, že je najstaršie v Portugalsku. Jeho kamenný most stojí za prechádzku. Ihrisko bolo vybudované v roku 1995. Prvá deviatka je náročná na fyzičku, pretože sa tiahne kopcovitým lesným terénom s veľkými výškovými rozdielmi, zatiaľ čo druhá je skôr parkového rovinného charakteru. K najzaujímavejším patrí deviata jamka, kde sa začína na kopci, potom je potrebné prehrať vysoký plot a jamkovisko chráni ešte vodná priekopa. V bezprostrednej blízkosti je príjemný hotel zo skupiny Axis – s bazénom i tenisovým ihriskom.

Axis Golfe Ponte de Lima: 18 jamiek, par 71, dĺžka 6 005 m

www.axishoteisegolfe.com

Vidago Golf Course

Necelú hodinu od letiska v Porte nájdete ďalší skvost: majstrovské ihrisko Vidago Golf Course. V roku 2011 bolo otvorené najskôr ako deväťjamkové a pred šiestimi rokmi rozšírené o druhú deviatku. Autorom redizajnu je Cameron & Powell. Prvá deviatka je rovinatá a tiahne sa historickým parkom s urastenými, stovky rokov starými stromami, a druhá deviatka vedie do kopcov, z ktorých je grandiózny výhľad na okolie. Najviac vám dá zabrať sedemnástka, pripomínajúca skôr zjazdovku, ktorá je pekne dlhá. Na rozdiel od väčšiny španielskych ihrísk kráčate krásnou krajinou, kde nie sú jamky lemované obytnými domčekmi a vilami. Ihrisko sa dá ísť aj peši, pretože všetko je na dosah a prechody nie sú dlhé. Už začiatkom apríla bolo v skvelom stave a určite stojí za návštevu.

Vidago Golf Course: 18 jamiek, par 72, dĺžka 6 308 m

www.vidagopalace.com

Vidago Palace

Ihrisko je súčasťou obrovského historického parku, kde si v roku 1910 nechal portugalský kráľ Carlos I. vybudovať nádherný hotelový a kúpeľný komplex v secesnom štýle. Dnes, viac ako o sto rokov neskôr, láka po rozsiahlej rekonštrukcii návštevníkov, aby ich uchvátil krásou secesného štýlu, dokonalým vybavením a skvelými službami.

Už pri vstupe do majestátneho foyeru si budete pripadať ako na Titanicu. Opulentné schodisko, veľké presklené dvere, noblesné koberce, priestranné reštaurácie a bar. Ráno doslova kráčate na bohaté raňajky do slávnostnej sály. V noblesnej reštaurácii Salao Nobre sa večer podávajú špeciality portugalskej kuchyne.

Grand Dame de Spa

Termálne kúpele Vidago, ktoré sa môžu pochváliť vlastným liečivým prameňom, sú umiestnené v ultramodernej prístavbe. Na programe sú predovšetkým detoxikačné procedúry, odpočinok a rituály krásy. V kúpeľoch sú okrem sauny, parných a tureckých kúpeľov k dispozícii aj zážitkové sprchy, vírivka a plavecký bazén. Vonku pozýva na ochladenie priestranný bazén.

Prečo milovať Porto

Vnoriť sa do uličiek Porta je zábavou na celý deň. Toto portugalskej mesto má zvláštny šarm. Jeho centrum klesá a zasa stúpa, takže máte pocit, akoby ste chodili po horách, len miesto stromov a kopcov vás obklopuje typická portugalská architektúra v podobe obkladačiek, vežičiek a tržníc všetkého druhu.

Porto, ktoré sa vďaka portskému a jeho svetovej sláve cíti ako hlavné mesto Portugalska, leží na rieke Douro krátko pred jej ústím do Atlantiku. Bezpochyby patrí k najkrajším historickým mestám v Európe. Niet divu, že práve jeho historické centrum Ribeira je od roku zapísané 1996 v Zozname svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO, pretože jeho architektonické a kultúrne dedičstvo je naozaj gigantické. Hlavná časť Porta, vrátane historického centra Ribeira, sa nachádza na severnom brehu rieky Douro, na protiľahlom južnom brehu Vila Nova de Gaia sa dnes nachádzajú predovšetkým preslávené pivnice s portským.

Oporto znamená v portugalčine prístav. Odtiaľ vyrážali obchodníci s portským vínom do sveta a dostávali zaň sušené ryby z Nového Founlandu, ktoré v Anglicku vymenili za ovčiu vlnu. Tento trojobchod bol obzvlášť úspešný, keď Anglicko bojovala s Francúzskom a Angličania museli zháňať iné zdroje vína. Preto mnohé anglické obchodné firmy zakladali svoje pobočky v Porte. Keď bolo v roku 1890 otvorené golfové ihrisko Oporto Golf Club, predstavoval podiel bohatých anglických obchodníkov v Porte dobrých pätnásť percent.

Obchod s portským vínom výmenou za sušené ryby nakoniec urobil zo sušenej tresky Bacalhau národné jedlo Portugalcov. Existuje vraj 365 rôznych receptov, ako tresku pripraviť. Príprava je často veľmi náročná nielen na čas, ale aj na kuchársku zručnosť, takže sa podáva zvlášť vzácnym a váženým hosťom. Na pobrežnej promenáde panuje typická podmanivá ospalá atmosféra portugalských miest. Zrazu sa vám nechce už vôbec chodiť, ale len sedieť pri poháriku portského, zízať na jemne zvlnenú hladinu rieky Douro, ktorá si po niekoľkých kilometroch podá ruku s Atlantikom, pozorovať drevené lode a predstavovať si, ako to muselo byť zaujímavé sledovať toto všetko pred sto rokm… Odniekiaľ prichádza smutný hlas speváka fada, smútok však do Porta nepatrí, pretože je šťastím ocitnúť sa na takom krásnom mieste.

V hlavnej roli portské

Po príjemnej prechádzke je najlepšie posadiť sa v nejakej príjemnej krčmičke. Tých je v Porte mnoho. Slávne portské víno sa v nich samozrejme podáva ako dezert alebo aperitív – na popíjanie k jedlu je príliš silné. Práve portské preslávilo Porto po celom svete. Každý vie, že ide o vína z povodia rieky Douro, ktoré sú fortifikované prídavkom vínnej pálenky: pôvodne preto, aby lepšie znášalo dlhú prepravu cez more. Vedeli ste však, že o monopol na výrobu portského sa miestni vinári po stáročia preťahovali s Britmi, inak tradičnými spojencami Portugalcov? Dokonca kvôli tomu v 18. storočí v Porte prepuklo takzvané Povstanie opilcov (Revolta dos Borrachos).

ZAUJÍMAVÁ PONUKA: OPORTO GOLF PASS 2017
Všetkých 5 ihrísk dohromady ponúka flexibilný golfový pas:
3 green fee: 150 eur
4 green fee: 190 eur
5 green fee: 225 eur
/Ihriská sú úplne rozdielne, pri mori, v horách i v blízkosti miest./

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv