Neprehliadnite

Koval: Prvý v Chicagu

 

V minulom desaťročí bol v Chicagu založený prvý liehovar za posledných 150 rokov, špecializujúci sa na organické whisky, likéry a destilované špeciality. Medzičasom sa firma KOVAL s viacerými medzinárodnými oceneniami (vrátane jednej platinovej, šiestich zlatých a siedmich strieborných a bronzových medailí) prepracovala medzi špičku amerických liehovarníkov s limitovanou produkciou.
Text: wineplanet.sk foto archív

 

Zakladatelia firmy KOVAL, Robert a Sonat Birnecker, sa rozhodli zavesiť svoje akademické kariéry na klinec a priniesť liehovarnícku tradíciu Robertovej rakúskej rodiny do Spojených štátov. V začiatkoch podnikania sa rozhodli byť verní procesu výroby biodestilátov úplne od nuly – v porovnaní s často praktizovanými a jednoduchšími postupmi výroby z predpripravených destilátov. Ich ideou bolo priniesť nový rozmer aj do sveta whisky a dopriať tomuto destilátu nový, čistejší a ľahší štýl s rozpoznateľným rukopisom. V súčasnosti je Dr. Robert Birnecker nielen hlavným liehovarníkom a riaditeľom firmy, ale aj jedným z najvýznamnejších liehovarníckych expertov v USA a medzinárodne známym konzultantom. Jeho manželka, doktorka Sonat Birnecker, je prezidentkou firmy KOVAL a pod palcom má produktový vývoj a dizajn, distribúciu a marketing.

Časopis Whisky Magazine označil liehovar KOVAL za jeden z „TOP 100 liehovarov na svete, ktoré treba navštíviť.

Čierna ovca medzi whisky

Názov Koval je odvodený z viacerých východoeurópskych jazykov, v ktorých, podobne ako v slovenčine, znamená „kováč“. V židovskom jazyku je to označenie pre čiernu ovcu alebo niekoho, kto razí cestu vpred, robí niečo nové a neobvyklé. Starý otec Sonaty, Robertovej manželky, získal prezývku koval už ako 17-ročný, keď na prekvapenie jeho rodiny emigroval z Rakúska do Chicaga a založil tam začiatkom minulého storočia veľmi úspešnú liehovarnícku firmu. Zhodou okolností aj priezvisko Robertovej rodiny je Schmied, čo v nemčine taktiež znamená kováč. A tak bol názov firmy jednoducho vyriešený!

GRAIN TO BOTTLE™

Celý proces prípravy destilátu od zrnka až po finálny mok prebieha vo vlastnej výrobni a je starostlivo plánovaný a kontrolovaný. Vo firme KOVAL veria, že výroba najlepšieho destilátu sa začína najkvalitnejšími surovinami. Preto získavajú všetky ingrediencie od biofarmárov z amerického stredozápadu. Všetky enzýmy a kvasinky, ktoré používajú, sú „non-GMO“, teda geneticky nemodifikované. Voda, kľúčová surovina, pochádza z jazera Michigan a pred použitím prechádza komplexným procesom čistenia vrátane prírodnej uhlíkovej metódy.

Všetky whisky z produkcie firmy sú „single barrel“ a vyzrievajú v 30-galónových barikových sudoch (113,55 l), vďaka čomu tento mok, vytvorený výhradne z jadra destilátu, nadobúda svoju charakteristickú čistú chuť a zmyselnú vôňu. Každý zo sudov sa použije len jedenkrát, aby whisky, ktorá v nich zreje, získala z dubového dreva čo najplnšie chuťové a aromatické vlastnosti.

Pojem „single barrel“ značí, že whisky pochádza zo špecifických barikových sudov a všetky vyprodukované fľaše sú očíslované. Pôvodom je preto každý destilát KOVAL ľahko identifikovateľný – ku konkrétnemu barelu a dokonca k špecifickej dodávke výrobných ingrediencií od bioproducentov. Každá jedna fľaša z produkcie tejto firmy je certifikovaná ako „Certified Organic by Midwestern Organic Services Association (MOSA)“ a súčasne aj Ortodoxnou úniou (OU) ako Kosher.

WHISKEY

KOVAL Bourbon Whiskey, whisky so 47 % obsahom alkoholu

Tento bio single barrel bourbon obsahuje požadovaných min. 51 % kukurice, avšak namiesto doplnkovej raže alebo pšenice použili proso, hlavnú ázijskú a africkú obilninu. Proso je prirodzene bezlepkové a podobne ako kukurica má za sebou v destilácii plodnú históriu. Z neho vyrobený alkohol bol v Nepále dokonca dlho preferovaným nápojom. V čase, keď táto whisky zreje v americkom barikovom sude, sa pšeno a kukurica spolu „spriatelia“ a harmonicky vytvoria nevšedný mok, ktorý sa prezentuje tónmi mangového čatní s jemnou vanilkou, sladkou marhuľou a jemným korenisto-karamelovým záverom s klinčekovo-tabakovým nádychom na jazyku. Vyrába sa v malých dávkach, single barrel, nefiltrovaný, v biokvalite.

Zlatá medaila 2014 International Whisky Competition

KOVAL Four Grain Whiskey, whisky so 47 % obsahom alkoholu

Whisky Four Grain, tak ako jej názov napovedá, je destilovaná zo zmesi štyroch obilnín – ovos, sladový jačmeň, raž a pšenica. Vyzrieva v silne vypálenom dubovom bariku z Minnesoty a fľaškuje sa pri 47 % alkohole. Štyri obilniny z organického poľnohospodárstva jednoznačne vytvárajú hĺbku tejto whisky, s banánovými arómami, krémovým pocitom na podnebí a korenistým záverom. Použitá je len jadrová časť destilácie. Vyrába sa v malých dávkach, single barrel, nefiltrovaná, v biokvalite.

KOVAL Millet Whiskey, whisky so 40 % obsahom alkoholu

Starodávna obilnina pšeno má dlhú tradíciu v liehovarníctve v Ázii a Afrike, avšak KOVAL z nej ako prvý vyrobil whisky! Použitá je len jadrová časť destilácie. Zrná pochádzajú z organického poľnohospodárstva. Single barrel, nefiltrované zo 100 % pšena, biokvalita a prirodzene bezlepkové.

Strieborná medaila 2015 Spirits Prestige International (SIP) Awards

KOVAL Rye Whiskey, whisky so 40 % obsahom alkoholu

Použitá je len jadrová časť destilátu. Vyzrieva v novom americkom barikovom sude z Minnesoty a zdrojová surovina je v biokvalite z amerického stredozápadu. Nefiltrovaná zo 100 % raže, jadrová zmes, single barrel, biokvalita.

Výrobky firmy KOVAL si môžete zakúpiť v sieti Corner & Co. a Wineplanet.sk

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv