Neprehliadnite

ZLATÝ ALBATROS 2016 – Ocenenie výnimočných

 

Už po dvanásty raz sa udeľovali výročné ceny časopisu GOLF – Zlatý albatros, ktorými redakcia odmeňuje nielen pozoruhodné výkony jednotlivcov, hodnotné golfové turnaje alebo túry, ale najmä tých, ktorí rôznorodou formou prispievajú k rozvoju tohto športu na Slovensku.

Text Andrej Obuch / foto Ján Súkup

 

V pätnástom roku od vydania prvého čísla nášho časopisu, ktorý si dal do vienka úsilie podporovať rozvoj golfu na Slovensku, sa opäť udeľovali jeho výročné ceny. Tento rok sa slávnostný ceremoniál uskutočnil na konci februára v Bratislave v útulných priestoroch reštaurácie hotela Gate One.

Bilančné ohliadnutie

V uplynulom roku v golfovom prostredí na Slovensku sme zaznamenali niekoľko pozoruhodných javov aj individuálnych výkonov. Ukončiť výstavbu ihriska sa podarilo len v jednom prípade, ale pre verejnosť bude sprístupnené až v tomto roku. Podobne sa čaká na otvorenie ďalších dvoch ihrísk, lenže na pomalšie tempo rozširovania počtu ihrísk si už na Slovensku zvykáme. Desiatky nových záujemcov o tento šport absolvovali kurzy na získanie oprávnenia na hru. Rastie nová generácia výkonnostných hráčov a viacerí z nich sa po skončení amatérskej kariéry stali profesionálmi a pomaly začínajú dosahovať prvé umiestnenia. Golf sa čoraz intenzívnejšie dostáva do vedomia spoločnosti ako výkonnostný šport, ktorý má na Slovensku svoju históriu aj budúcnosť.

Ihrisko roka

Stalo sa už tradíciou sťažovať sa na nedostatok golfových ihrísk na Slovensku, prípadne ich nedostatočnú kvalitu a nízku úroveň služieb v ich zázemí. Ak sa obzrieme do doterajšej histórie udeľovania Zlatého albatrosa, kategória Ihrisko roka bola zastúpená každý rok. Potvrdzuje to fakt, že nové golfové dráhy a jamky predsa len pribúdajú, hoci tempom vlastným Slovensku, ale aj to, že existujúce ihriská zvyšujú svoju kvalitu a najmä kvalitu služieb pre hráčov. Tohtoročným laureátom v kategórii Ihrisko roka je Legend Course v Penati Golf Resorte v Šajdíkových Humenciach. Porota ocenením tohto osemnásťjamkového majstrovského ihriska vyzdvihla kvalitu jeho stavu, údržby aj služieb v zázemí, tréningové plochy, klubové priestory a reštauračné kapacity priamo na ihrisku, čo bolo dôvodom, že sa ihrisko, ako aj samotný rezort dostali do prehľadu viacerých Top 100 ihrísk Európy a je veľmi dôstojným reprezentantom našej golfovej krajinky.

Turnaj roka

Vlaňajšok sa niesol aj v podobe návratu golfu do programu letných olympijských hier. Po 112 rokoch od posledného turnaja pod olympijskými kruhmi sa v brazílskom Riu de Janeiro uskutočnili dva, mužský aj ženský, a dôstojne navrátili golf na športový vrchol. Pri tejto príležitosti sa aj na Slovensku, tri mesiace pred termínom konania letných hier, uskutočnil na ihrisku Heritage v Penati Golf Rezorte pri Senici turnaj Slovak Olympic Challenge. Nebol prvý pod patronátom Slovenského olympijského výboru, ale vo výročnom roku návratu sa mu podarilo svojou atmosférou a zvoleným systémom golfovej hry, v ktorom záleží na individuálnom i kolektívnom výkone, pripomenúť olympijského ducha.

Túra roka

V priebehu doterajšieho rozvoja golfu na Slovensku vzniklo viacero golfových túr. Niektoré z nich sú zamerané na marketingovú podporu významných značiek a produktov. Mnohé z nich sa rokmi aj vyčerpali a zanikli. Z tých, ktoré naďalej potvrdzujú opodstatnenosť svojej existencie, získali tento rok Zlatého albatrosa hneď dve, za ktorými stoja silné automobilové značky, Audi a Mercedes-Benz. Séria turnajov pod názvom Audi Quattro Cup napísala už trinásty ročník svojej existencie. Mercedes Golf Tour je nielen sériou troch postupových golfových turnajov, ale aj bránou do stredoeurópskej kvalifikácie na medzinárodnú Mercedes Trophy.

Indoor roka

Po prvý raz v dvanásťročnej histórii odovzdávania Zlatého albatrosa sa ocenenie udeľuje golfovému indooru v Školskom športovom klube Birdie na Strečnianskej ulici v Bratislave. Je to zároveň trochu oneskorené pripomenutie desiateho výročia jeho existencie. Vznikol rekonštrukciou nevyužívanej menšej telocvične na driving range so štyrmi odpaliskami a patovacím grínom. Záujem o trénovanie v zimných mesiacoch bol taký veľký, že klub zakúpil dva golfové simulátory Golf-Blaster3D. V súčasnosti je jednou z mála ešte existujúcich možností pre indoorový golf v Bratislave.

Čin roka

Z doterajšieho obnoveného rozvoja golfu na Slovensku vieme, že jeho prirodzeným prostredím je okolie veľkých mestských centier, ktoré poskytujú zázemie predovšetkým dostatočného počtu záujemcov oň. Z tohto dôvodu treba privítať každú iniciatívu, čo rozširuje možnosti pre tento šport na Slovensku, a tak porota udelila cenu v kategórii Čin roka Golfovému a športovému klubu Trenčín. V minulom roku sprístupnil verejné deväťjamkové ihrisko priamo v intraviláne krajského mesta na brehoch Váhu. Golf má v tomto meste dlhšiu tradíciu, ale chýbalo mu doteraz zázemie v podobe ihriska a tréningových plôch. Treba však uviesť, že iniciátorom a investorom celého športového areálu je hokejista, trenčiansky rodák Marián Hossa.

Sieň slávy

Pred ôsmimi rokmi sa začala nová tradícia oceňovania budovaním Golfovej siene slávy. Niektorým jedincom sa zdá, že história golfu na Slovensku ešte nie je zrelá na podobný krok. Golfový život sa však u nás nezačal pred dvadsiatimi rokmi. Za obdobie minimálne 35 rokov máme osobnosti, ktoré sa svojou prácou zaslúžili o jeho rozvoj a už dnes patria do Siene slávy. Tohtoročným laureátom je Peter Gál, neúnavný organizátor golfového života, člen seniorskej hráčskej organizácie, ale aj architekt a pedagóg, ktorý sa podieľal na viacerých projektoch golfových ihrísk a etabloval problematiku ich architektonického navrhovania na Fakulte architektúry Technickej univerzity v Bratislave. Pod jeho vedením sa Asociácia seniorských golfistov Slovenska stala nielen ozdobou národného golfového života, ale aj najúspešnejším reprezentantom golfu na medzinárodnej úrovni.

Počas slávnostného večera odovzdávania Zlatých albatrosov za rok 2016 sa vyhodnotila aj internetová anketa čitateľov časopisu, v ktorej mohli hlasovať za najkrajšiu jamku, najobľúbenejšie ihrisko a najpriateľskejší klub na Slovensku. V ankete najviac hlasov získali:

Najkrajšia jamka: Jamka číslo šesť golfového ihriska Black River v Bernolákove

Najobľúbenejšie ihrisko: Green Resort v Hrubej Borši

Najpriateľskejší klub: Golfový klub Hrubá Borša

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv