Neprehliadnite

Otvorenie kaštieľa v Bernolákove udalosťou roka

 

Od soboty 11. marca 2017 sa dá hrať na letných grínoch aj v rezorte Black & White, a to na ihriskách Park v Bernolákove i na Public, Sand a Pine v Malackách. Pred dokončením úpravy sú aj letné gríny na ihrisku Black River v Bernolákove, ktoré sú golfistom k dispozícii od tretej marcovej soboty.

Bernolákovo_02

Už prvé teplejšie jarné dni pritiahli do Bernolákova množstvo zvedavcov. Hlavným dôvodom je najmä obnovený kaštieľ Theresia Chateau, ktorý sa už skvie v plnej svojej kráse. Upravené je aj jeho okolie a v interiéroch zostáva dokončiť už len pár detailov. Slávnostné otvorenie za účasti vzácnych hostí je naplánované na koniec prvého aprílového týždňa.

Bernolákovo_01

Kaštieľ v Bernolákove si dal postaviť príslušník grófskej vetvy Esterházyovcov, chorvátsky bán a krajinný sudca Jozef Esterházy v rokoch 1714 -1722 podľa plánov Johanna Bernharda Fischera z Erlachu, najvýznamnejšieho architekta svojej doby. Po smrti grófa Františka Esterházyho st., sa dostal kaštieľ do majetku grófa Františka Esterházyho ml. (1715-1785), ktorý zastával významné funkcie.

Bernolákovo_06

Od roku 1735 bol hlavným županom Mosonskej stolice, neskôr komorným radcom, v roku 1763 sa stal uhorským kancelárom, v roku 1777 hlavným dvorským správcom, v roku 1783 chorvátskym bánom. Bol slobodomurárom, veľmajstrom jednej z viedenských lóží. Na viedenskom dvore bol veľmi obľúbený, nazývaný „Quinquin“ a patril k ústredným postavám viedenskej tereziánskej spoločnosti. V roku 1764 ho Mária Terézia vyznamenala veľkokrížom rádu sv. Štefana, v roku 1777 získal rad Zlatého rúna.

Bernolákovo_04

Post uhorského kancelára predpokladal adekvátnu reprezentáciu aj na domácej pôde. Túto úlohu plnil kaštieľ v Čeklísi. Kaštieľ navštevovali aj príslušníci viedenského dvora. V roku 1766 tu Mária Terézia oslávila svoje narodeniny, v roku 1776 sa konala „čínska slávnosť“ tiež s kráľovskou účasťou, v čínskych odevoch, s čínskymi drakmi.

Bernolákovo_05

Posledná dôležitá udalosť sa odohrala r. 1910, kedy bernolákovský kaštieľ navštívil americký prezident Theodor Rooswelt, ktorý bol na súkromnej návšteve. Na stanici mal krátky prejav pred novinármi, kedy sa vyhotovila známa fotografia s čeklísanmi. Vtedajšie médiá označili jeho prejav ako jedno z prvých väčších vyjadrení ku formovaniu sa nových zahranično – politických vzťahov voči Európe.

-jj-

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv