Neprehliadnite

Dvadsaťšesť generácií Antinori

 

Vinohradníctvo je v Taliansku často rodinnou záležitosťou a tajomstvá výroby lahodného moku sa dedia z generácie na generáciu. Rodina Antinoriovcov sa mu venuje už šesťsto rokov.
Text wineplanet.sk foto archív

Dvadsaťšesť generácií vášnivých vinárov vybudovalo na severe Talianska vínne impérium a tak spoločnosť Antinori dnes patrí medzi popredných producentov vín v krajine.

Bohatá história
Prvým z generácie vinárov bol Giovanni di Piero Antinori, ktorý v roku 1385 založil vo Florencii spolok miestnych vinohradníkov Arte Fiorentina dei Vinattieri. V skutočnosti prvý záznam o členovi rodiny vyrábajúcom víno pochádza z roku 1180, čo posúva rodinnú históriu viac do minulosti. V šestnástom storočí patrili k najbohatším ľuďom v Taliansku a mohli si dovoliť kúpiť honosný palác vo Florencii. Antinoriovci však neboli len vinári telom a dušou, ale aj vášniví Taliani. Za svoju snahu o zjednotenie Talianska dostal Nicolo Antinori v roku 1861 šľachtický titul.

Nedávna minulosť
Dvadsiate storočie sa nieslo v znamení inovácií a pokusov s novými odrodami. Najmä sedemdesiate roky pod vedením markíza Piera Antinoriho boli bohaté na experimenty. Už jeho otec medzi dvoma svetovými vojnami skúšal pridávať do Chianti víno pochádzajúce z Bordeaux, no skutočná vínna revolúcia sa začala neskôr. Volala sa Tignanello, prvé víno odrody Sangiovese, ktoré zrelo v barikovom sude, prvé červené víno scelené s netradičnými odrodami a tiež prvé Chianti, kde sa na sceľovanie nepoužili biele odrody.

Vinohrady aj vína
Rodina Antinoriovcov vlastní v Toskánsku a Umbrii vinohrady, ktoré zaberajú takmer 1 400 hektárov. Väčšina vinohradov sa rozprestiera na hornatých svahoch s prevažne južným sklonom. Väčšina z nich sa nachádza v oblasti Chianti Classico. Tignanello patrí k najznámejším vínam podniku, je vyrobené z mixu Sangiovese, Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc.

Klenoty
Rovnaké zloženie, a predsa je iné, dalo by sa povedať o víne Solaia. Vinohrad susediaci s Tignanellom má rozlohu 10 hektárov a má najviac slnečného svetla zo všetkých usadlostí rodiny Antinoriovcov. Najlepšiemu vinohradu je venovaná mimoriadna starostlivosť, pretože predstavuje cenný klenot v portfóliu spoločnosti.

Výsledok pokusov
Ďalšie prestížne víno z oblasti Chianti Classico je Badia a Passignano Chianti Classico DOCG Riserva. Piere Antinori kúpil túto usadlosť, pôvodne opátstvo, v roku 1987 a spravil z neho svoje laboratórium. Práve tu totiž experimentoval s rozličnými odrodami a mixami vín. Výsledkom je práve víno Badia a Passignano Chianti Classico Riserva, vyrobené z toho najlepšieho klonu odrody Sangiovese. Víno zrie v nových barikových sudoch počas štrnásť mesiacov a vo fľašiach dvanásť mesiacov predtým, ako sa dostane na trh.

Biele z Orvieta
Z oblasti Orvieto pochádza víno Cervaro della Sala, ktorého domovom je vinohrad Castello della Sala. Umbrijské víno patrí medzi najvýznamnejšie, nachádza sa 18 km od starovekého mestečka Orvieto. Jeho základ je v modernej odrode Chardonnay (85 %), ktorá je scelená s tradičnou odrodou Grechetto (15 %). Následne sa víno päť mesiacov fermentuje v nových francúzskych barikových sudoch a potom ďalších desať mesiacov vo fľaši v stredovekých pivniciach.

Inovácia nadovšetko
Pre spoločnosť Antinori nie je dôležitá len slávna minulosť, ale zlepšovanie sa za každú cenu. V posledných desaťročiach preukázala mimoriadnu schopnosť inovácie. Experimenty s vinohradmi, pivnicami, spôsobom vedenia viniča, spracovania vína, sceľovanie tradičných odrôd s medzinárodnými, metódy fermentácie, starostlivý výber dreva a dĺžky vyzrievania v ňom i vo fľašiach, to všetko je pre rodinu Antinoriovcov samozrejmosť. Pri tom všetkom si ich vína zachovávajú chuť typickú pre oblasť, z ktorej pochádzajú.

Globalizácia
Antinoriovci spolupracujú s mnohými vinárskymi podnikmi v Taliansku i v zahraničí. Svoje meno spojili s podnikom Prunotto v oblasti Piemont, Franciacorta Montenisa v Lombardii a podnikom Tormaresca v oblasti Pugila, medzi najvýznamnejšie zahraničné spolupráce rodiny patria spoločnosti v amerických štátoch Washington a Kalifornia (Chateau Ste Michelle, Col Solare, Erath, Stag’s Leap Wine Cellars…), usadlosti v známom čilskom údolí Maipo a napokon podnik Tuzko Bataapáti v Maďarsku.

Víno ako osud
Priekopníci vinohradníctva v Taliansku, rodina Antinoriovcov, počas storočí dokázali, že víno je ich osudom. Dnes vlastnia ohromujúce množstvo úrodnej pôdy a produkujú víno v rodnom Taliansku, ale aj v zahraničí. Objem ich ročnej produkcie je neporovnateľný s konkurenciou a chuťovo ich vína vynikajú vo všetkých ochutnávkach. Meno Antinori tak nepochybne stojí na čele rebríčka producentov talianskeho vína.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv