Neprehliadnite

Voľba z rozumu?

 

Pri Mercedes-Benz GLE Kupé zabudnite na rozumné argumenty, teraz rozhodujú dizajn a emócie.

Text Peter Varga, foto autor

Páni zo Stuttgartu sa rozhodli postaviť svojmu odvekému rivalovi zoči-voči na jeho domácom ihrisku, na poli luxusných SUV kupé. Prišli s modelom GLE Kupé. O to viac si museli dať záležať na výsledku. Pretože ak chceli od zabehnutej X6-ky pretiahnuť zákazníkov na svoju stranu, tak im museli ponúknuť niečo výnimočné – niečo, čo je minimálne také dobré ako samotné BMW X6. A keďže hovoríme o značke Mercedes-Benz, ktorá si nechce pripustiť šliapnutie vedľa, tak bol záväzok dvojnásobný.

IMG_1065

Očný kontakt

Nech si hovorí kto chce, čo chce o výkone, spotrebe, jazdných vlastnostiach, kvalite, a o ďalších objektívnych parametroch, najdôležitejším prvkom auta je dizajn. Práve na základe neho si totiž ľudia budujú vzťahy ku značkám a modelom a rozhodujú sa pre kúpu konkrétneho modelu. Jednoducho, auto sa musí páčiť. Inak môže byť akokoľvek dobré a úspechu sa aj tak nedočká. A zvlášť dnes, keď sa ešte väčšmi ako kedykoľvek predtým dostáva do popredia tzv. lifestylové poňatie života.

IMG_1173

Kto chce byť „in“ (a teraz myslím na ľudí), ten musí byť lifestylový – nech už to znamená čokoľvek. A GLE Kupé sa odvoláva práve na lifestyle. Rozumné argumenty idú bokom a do popredia sa dostáva štýlový dizajn a emócie. Silueta kupé so širokým rozchodom kolies v kombinácii so zvýšenou svetlou výškou sú dnes presne to, čo chcú zákazníci. A aby bol výsledný efekt ešte pôsobivejší, môžete siahnuť po verzii s exteriérovým a interiérovým balíkom AMG či po samotnej ostrej verzii s magickým trojpísmenovým prídomkom.

IMG_1152

Čert vezmi priestor!

Zvonka pôsobí GLE Kupé majestátne, no vnútri nečakajte priestorovú ponuku business class kóje Airbusu A380. Kupé je totiž synonymom športového poňatia. Na jednej strane ste „obostavaný“ prístrojovou doskou a mohutným stredovým tunelom, na strane druhej vám zhora uberá priestor strešné okno. Ale veď o to ide, o dokonalú atmosféru. Reálne však tieto obmedzenia rozhodne neprekážajú. Vzadu musíte počítať so zvažujúcou sa strechou, no pokiaľ nehráte v základnej zostave družstva z NBA, ostaňte pokojný. Istotne aj preto, lebo chcete sedieť vpredu a šoférovať svoje GLE Kupé. A batožinový priestor? Ten je síce dlhý, ale pomerne plytký. Rozhodne má automobilka v ponuke modely s väčším kufrom, ale čert vezmi priestor, tu hrajú prím city, fascinácia a lifestyle. Veď dva golfové vaky do GLE Kupé aj tak vmestíte.

IMG_1177

Treba inú alternatívu?

Pre milovníkov dieselových agregátov je v súčasnosti pre GLE Kupé k dispozícii jediná alternatíva – trojlitrový šesťvalec. Iný agregát však v zásade ani netreba. S výkonom 258 koní a dych berúcim krútiacim momentom 620 Nm je totiž dostatočne silný na to, aby aj vyše dvoch ton vážiacej hore železa udelil dynamiku adekvátnu statusu veľkého luxusného SUV s líniami kupé. Pritom je primerane úsporný. Ak si ustrážite pravú nohu a budete sledovať eco indikátor, tak môžete jazdiť niekde v okolí siedmich litrov. Reálne však počítajte so spotrebou okolo desiatky, keď chcete šetriť na palive, kúpte si Smart. A elektrický!

IMG_1210

To najlepšie nakoniec

Už po prvých kilometroch som si kládol otázku, či je to skutočne SUV. Riadenie je totiž také rýchle a presné, aké majú najlepšie osobné autá. Auto ide za volantom okamžite, zároveň však ostáva stabilné pri jeho malých neúmyselných pohyboch. Aby toho nebolo málo, v zákrutách som mal pocit, akoby aj zadné kolesá pomáhali autu zatáčať. GLE Kupé vykonávalo vždy presne to, čo som od neho chcel. Okrem toho má riadenie výborne naladenú účinnosť posilňovača, ktorá dáva príkladnú spätnú väzbu do volantu. Ten sa po uvoľnení rýchlo vracia do neutrálnej polohy. A posledný gól: auto sa otočí na neuveriteľne malom priestore – priemer otáčania je iba 11,8 metra.

IMG_1300

Čo z toho vyplýva? GLE Kupé sa skvele ovláda a nemusíte sa báť ani parkovania. Podvozok výborne filtruje prenos rázov do karosérie. Zároveň je v komfortnom režime primerane pohodlný a na cestách s prepadnutými krajnicami s vami karoséria nekýva. V zákrutách vám poskytuje taký pocit bezpečia a istoty, že pokojne môžete „vyučovať“ bežné autá. Dodajme, že pneumatický podvozok AIRMATIC v kombinácii s adaptívnym tlmením ADS PLUS okrem komfortného nastavenia umožňuje aj voľbu športového režimu, v ktorom citeľne stvrdne a auto klesne k zemi o 15 mm. Nesmieme zabúdať na bezpečnosť. Všetky modely Mercedes-Benz sú ňou preslávené a výnimkou nie je ani táto novinka. Je vybavená množstvom asistenčných systémov, ktoré fungujú výborne.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv