Neprehliadnite

„Strieborný šíp“ na hladine

 

Z Azúrového pobrežia na Francúzskej riviére odštartovala celosvetovú premiérovú plavbu luxusná motorová jachta Arrow460–Granturismo, ktorej dizajn navrhla skupina Mercedes-Benz Style. Prvá jachta nového modelu nesie meno Mercedes a v súlade s tradíciou tohto mena zakladá úplne novú koncepciu člna.

Text Jakub Jesenski foto archív

Mercedes_00

Viac ako štrnásť metrov dlhý a štyri metre široký Strieborný šíp s výtlakom 14 ton, ktorý poháňa motor s výkonom 706 kW (960 koní), je vhodný až pre desať osôb, pričom vďaka dvom naftovým agregátom dosahuje maximálnu rýchlosť 40 uzlov (viac ako 74 km/h). Táto jachta spája výkonnosť známych športových automobilov značky Mercedes-Benz s jedinečnými inováciami lodiarskeho priemyslu. Jachta má klasické automobilové proporcie, ktoré dynamicky a s množstvom emócií prinášajú na vodu dizajn zmyselnej čistoty, typický pre Mercedes. Jachta navrhnutá ako crossover ponúka maximum variabilnosti a hodí sa tak na denné výlety, ako aj na nocľah.

Mercedes_02

Aj „vínna pivnička“

Veľké bočné sklá sa dajú spúšťať a čelné sklo zdvihnúť. Cestujúci tak môžu pohodlne sedieť vnútri a súčasne si vychutnávať výhľad na všetky strany a pocit, že sú na voľnom priestranstve. Stôl a posteľ sú vysúvateľné, čiže k dispozícii vtedy, keď ich treba. Vysoký komfort zabezpečuje exkluzívna kúpeľňa a samostatná kabína na prezliekanie. Jachta je štandardne vybavená všetkými doplnkami, po akých môže majiteľ plavidla túžiť. Okrem klimatizácie a kvalitnej ozvučovacej techniky disponuje aj „vínnou pivničkou“ a výrobníkom ľadu.

Mercedes_03

Inovácie a interiér

V celom interiéri je ako obkladový materiál použité drevo, ktoré cielene chýba na podlahe. Ušľachtilá textúra eukalyptového dreva kopíruje klenuté tvary vnútorného obloženia a zdôrazňuje tak „tok“ v celom interiéri. Na pokrytie podlahy bol zvolený technický a udržateľný kompozitný materiál, zušľachtený špecifickou plynulou dekoráciou a vhodnou kombináciou farieb.

Mercedes_10

Avantgardné riešenie

Zasklenie je jedinečné hneď z dvoch dôvodov. Prestup svetla možno elektronicky regulovať podobne ako technológiu Mercedes-Benz Magic Sky, pričom striebristo sa trblietajúce zasklenie sa súčasne plynulo integruje do celkovej siluety ako v automobilových štúdiách Mercedes-Benz F015 a Concept IAA.

Mercedes_04

Originálny exteriér

Exteriér nadchne čistými tvarmi a hladkými plochami. Atleticky pretiahnuté telo člna demonštruje zmyselnú čistotu dizajnu dynamickým a náročným spôsobom. Svojím dlhým čelom, plynulou, kupolovito napnutou líniou strechy a mierne klesajúcou zadnou časťou má jachta klasické proporcie automobilu. Bočná stena je štruktúrovaná decentne dozadu ustupujúcou líniou. Konvexne-konkávnym prechodom celého boku vzniká veľmi plastické telo plavidla, ktoré demonštruje napätie a pohodu súčasne. Celková kompozícia je doplnená elegantne navrhnutými funkčnými detailmi. Mnoho pozornosti bolo venovaných napríklad prvkom zábradlia, ktoré sú dokonale integrované v strešnej línii.

Mercedes_06

Povedali o jachte:

Gorden Wagener, vedúci oddelenia dizajnu Daimler AG:
„Strieborný šíp je symbolom moderného luxusu, avantgardného štýlu a elegancie plnej komfortu. Spoločne so Silver Arrows Marine sa nám podarilo vyvinúť úplne novú koncepciu člna. Charizmatický dizajn spája s dokonalou funkčnosťou, aká je známa pri našich vozidlách. Arrow460–Granturismo tak v najbližších rokoch na moriach a v jachtových prístavoch tohto sveta určite vzbudí veľa pozornosti.“

Mercedes_01

Ron Gibbs, prezident Silver Arrows Marine: Všetko na Arrow460–Granturismo je jedinečné, od celkovej koncepcie až po najmenší, na mieru ušitý detail. Vznikla motorová jachta s osobnosťou, ktorá skutočne zohľadňuje potreby života. Najlepšie umenie námorného inžinierstva spája s inšpirujúcimi inováciami a eleganciou, ktoré svet spája so značkou Mercedes-Benz. Spojením námorného a automobilového sveta, so svojimi príslušnými dizajnovými jazykmi, technológiami a nápadmi sme vytvorili nový štandard pre motorové jachty, ktorý sa vymyká doterajšiemu priemeru.“

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv