Neprehliadnite

Raritný a ručne robený

 

Gin Fifty Pounds bol ohodnotený ako jeden z najlepších na svete. Prestížnu medailu v najvyššej kategórii „Super Premium“ získal Fifty Pounds Gin na medzinárodnej súťaži International Spirit Challenge v Londýne v roku 2010. V rovnakej kategórii bol ocenený aj známy gin Beefeater 24.
Text: Andrej Obuch Foto: archív

Kľúč k úspechu Fifty Pounds je v jeho výnimočnej jemnosti a vyváženom charaktere, ktorý sa výrazne líši od jeho konkurentov v rovnakej kategórii. „Nie je príliš citrusový ako pri niektorých iných ginoch, ani nie príliš jalovcový, ako to býva pri klasických receptúrach, a zároveň nemá žiadne exotické alebo slabo identifikovateľné prvky, ktoré by narúšali charakter ginu,“ hovorí pivničný majster firmy.

História zrodu

Keď William z Orange zakázal začiatkom 18. storočia dovoz alkoholu do Anglicka, viacerí milovníci ginu si ho začali vyrábať sami doma a spotreba začala narastať. Kráľ George II. nastolil v roku 1736 „zákon Ginu“, ktorý určoval, že každý, kto chce vyrábať a predávať gin, musí zaplatiť ročný poplatok vo výške 50 libier. Po šiestich rokoch zostali len dve firmy, ktoré boli ochotné zaplatiť stanovenú daň. Zakrátko prišla rodina nezávislých výrobcov s originálnou receptúrou ginu, ktorú symbolicky nazvali „Fifty Pounds“ na počesť 50-librovej dane.

Limity výroby

Tento vynikajúci gin sa dnes vyrába v malej destilérii Thames Distillery na juhovýchode Londýna. Tradičná receptúra vyžaduje, aby sa robil ručne a jeho výroba je teda limitovaná na približne niekoľko tisíc fliaš z každej šarže. Proces výroby prebieha v destilačnej nádobe, v ktorej sa mieša tajná kombinácia rastlín, ako sú plody jalovca, semiačka koriandra, koreň angeliky čínskej, koreniny, šupky z pomaranča a citróna, sladké drievko spolu so štyrikrát destilovaným základným neutrálnym alkoholom.

Fifty_Pounds_Glass_Pack__83594_zoom

Fľaša z histórie

Gin Fifty Pounds vás zaujme aj neobyčajným dizajnom balenia, inšpirovaným estetikou prvých fliaš ginu v histórii, nazývaných Gin Case. Každá fľaša je zároveň označená individuálnym poznávacím číslom a ročníkom, kedy bola vyrobená.

Chuť na degustáciu

Čistá a svieža aróma s náznakom citrusu a jalovca, pomerne jemný na podnebí s bylinným a rastlinným záverom. Pomerne zahrievajúci. Skvelý ako jemný nápoj sám osebe alebo v jednoduchých kokteiloch.

Ocenenia: dvojitá zlatá medaila SAN FRANCISCO WORLD SPIRTS 2013

strieborná medaila SAN FRANCISCO WORLD SPIRITS COMPETITION 2011

strieborná medaila za produkt a za dizajn INTERNACIONAL SPIRITS CHALLENGE 2010

bronzová medaila IINTERNACIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION 2010

strieborná medaila SAN FRANCISCO WORLD SPIRITS COMPETITION 2010

wineplanet_logo

Kúpite na www.wineplanet.sk alebo priamo v predajni na Starej Vajnorskej 39 v Bratislave.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv