Neprehliadnite

Pozor, šelma!

 

Konečne je v triede štýlových sedanov v ponuke aj niečo iné než Audi, BMW a Mercedes-Benz. Anglický Jaguar má najlepšie predpoklady riadne zamiešať karty.

Text Juraj Hrivnák, foto archív

Jaguar sa po predchádzajúcom pokuse s modelom X-Type rozhodol znovu vstúpiť do teritória nemeckého trojlístka, ale tentoraz sa dôkladne pripravil. Prišiel na svoje pomery s relatívne malým sedanom, ktorý zaujme tým, ako fantasticky vyzerá. Krásne tvary, dlhá kapota, svalnaté boky a veľké kolesá prislúchajú autu z lepšej spoločnosti, rovnako ako prižmúrené predné svetlá so svetelným podpisom v tvare symbolického J.

2015-jaguar-xe-03

Až kratší zadok a väčšie koncové svetlá s odkazom na F-Type dávajú sympatickým spôsobom najavo, že XE je „iba“ vstupenka do sveta Jaguaru. V tomto svete je však všetko relatívne a XE chce dokázať, že aj najmenší Jaguar patrí medzi automobilovú elitu. Stačí si sadnúť do pohodlných kožených sedadiel, porozhliadnuť sa po kvalitne vypracovanom interiéri a uchopiť nádherne tvarovaný športový volant a hneď viete, že sedíte vo výnimočnom aute.

2015_jaguar_xe-wide

Konektivita

Trendom v oblasti elektronickej výbavy je najmä konektivita. Základom je veľký, dobre čitateľný dotykový displej umiestnený v stredovej konzole. Rozoznáva dokonca aj gestá, podobne ako smartfóny. Pomocou špeciálnej aplikácie máte napríklad možnosť dopredu si auto cez mobil pred odjazdom vyvetrať alebo vykúriť. Už žiadne potenie, v Jaguari sa vždy budete cítiť čerstvo.

2015_jaguar_xe-2560x1600

Vybrané aplikácie z vášho smartfónu sa po jeho pripojení k autu cez USB môžu zobrazovať aj na hlavnom displeji. Taktiež si môžete na diaľku skontrolovať stav paliva v nádrži či uzamknutie vozidla. Cez mobil je, samozrejme, možné prehrávať aj hudbu. Odporúčame priplatiť si za špičkový audiosystém Meridian, šitý na mieru práve modelu XE. Jeho výkon 380 W sa rozdeľuje až do jedenástich vysokokvalitných reproduktorov vrátane výkonného subwoofera.

2015-Jaguar-XE-Static-4-2560x1600

Atletický džentlmen

Nie každý deň je najlepší. Preto sa človek občas veľmi poteší, ak má k dispozícii pomocníka. V Jaguari XE sa môže spoľahnúť napríklad na adaptívny tempomat, ktorý dokáže automaticky udržiavať rýchlosť auta pred vami, pričom vám stačí len držať volant. Netreba myslieť ani na parkovaciu brzdu, keďže je automatická.

HIRES-image113648_c

Rozdielnosti

To, čo však Jaguar XE naozaj odlišuje od konkurencie, je jazda. Či už si zvolíte jeden z dvojlitrových naftových motorov s výkonom 163 – 180 koní, alebo radšej benziniak s výkonom 200 alebo 240 koníkov, najviac vás za srdce chytí práve podvozok. Volant komunikuje s vodičom úplne transparentne a Jaguar vracia do segmentu ten nádherný pocit dokonalého súzvuku šoféra s autom, v ktorom boli kedysi takí dobrí práve Nemci. Podvozok patrí k športovejšie ladeným, ale vždy si zachováva komfort a kompozíciu.

2015-Jaguar-XE-Luxury

Najviac zažiari na kľukatých cestách, ktoré si vďaka zadnému náhonu vychutnáte naplno. Osemstupňová automatická prevodovka sa dá ovládať „pádlami“ pod volantom a nekazí radosť z jazdy – skôr naopak. Fajnšmekri si určite najviac vychutnajú verziu XE S s trojlitrovým preplňovaným benzínovým motorom V6 s výkonom až 340 koní. Ten pokorí stovku za sprievodu nádherného zvuku v čase pod päť sekúnd!

World_Premiere_of_Jaguar_XE_(15158936256)

Ojedinelý

Jaguar XE je zásahom do čierneho. Jeho obrovskou výhodou je už to, že nepatrí medzi otrepané manažérske limuzíny. Prináša jedinečný štýl, dizajn a anglický pohľad na vec. Navyše je to aj naozaj dobré auto, ktoré jazdnými vlastnosťami prekoná všetku konkurenciu.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv