Neprehliadnite

Nezabudnuteľný dizajn

 

Nenapodobiteľná Zaha Hadid sa preslávila stavbami po celom svete, no originálnu stopu zanechala aj pri navrhovaní jácht pre nemeckú firmu Blohm+Voss. Ďalšie projekty však originálna architektka už nepridá, pretože koncom marca nečakane skonala vo veku 65 rokov.

Text Jakub Jesenski

Zaha_Hadid_15

Azda ani neexistuje sféra súčasného života, do ktorej by sa rodáčka z Bagdadu a jedna z najslávnejších architektiek všetkých čias, smelo nepustila. Potom, čo ikona moderného dizajnu svojimi odvážnymi stavbami ovládla súš, rozhodla sa v roku 2012 expandovať aj na vodu. Zaha Hadid najskôr projektovala limitovanú edíciu osemmetrového motorového člna Z-Boat pre francúzsku firmu Shoreteam a o rok neskôr navrhla pre nemeckú lodenicu Blohm+Voss sériu piatich jácht v organickom dizajne s názvom Unique Circle Yachts.

zaha-yacht1

Skulpturálna estetika

Prvá z nich je 90-metrová Jazz a prezentuje skulpturálnu estetiku, pričom poodhaľuje ďalší rozmer bio dizajnu, tentoraz v oblasti jácht. Odhalený bol aj prototyp 128-metrov dlhej verzie. Obe jachty zaujmú dizajnom, ktorého doménou sú vzájomne prepletené krivky a mäkké tvary s akcentom na dynamiku. Dizajn je založený na skulpturálnej forme, ktorej je podmienený vzhľad nielen samotnej konštrukcie, ale aj okien, tie tak získali jedinečný a nezameniteľný tvar. Pri pohľade na exteriér je rovnako viditeľné, že model opúšťa bežné horizontálne usporiadanie tvaroslovia a experimentuje s fluidnými črtami.

ZHA_B+V_Birdseye-view_128m

Ladné krivky

Organické krivky prenikajú do kabíny, kde nájdeme kreatívne tvarované sedačky a zariadenia – to všetko v bielej farbe, ktorá korešponduje s vonkajškom. Dôraz na prírodu umocňuje vzdušnosť a bohato presvetlený vnútorný priestor. Návrh jachty rozhodne nezaprie svoju autorku. Poznávacím znamením jej rukopisu sú ladné krivky, ktoré akoby obopínali trup lode.

Zaha_Hadid_06

„Navrhnúť dizajn lode ako pohybujúceho sa objektu v dynamickom prostredí vyžaduje uvažovať nad viacerými parametrami, než je to v architektúre,“ uviedla Zaha Hadid pred rokmi na adresu svojho projektu. „Návrhár totiž musí zlúčiť požiadavky na hydrodynamiku, technické vlastnosti aj komfort posádky. Každá jachta je umelá platforma, ktorá integruje špecifické hydrodynamické a štrukturálne požiadavky spolu s najvyššou úrovňou komfortu, priestorovej kvality a bezpečnosti.”

Zha, Jazz

Technické parametre jachty Jazz od Blohm+Voss:
Architekti: Zaha Hadid Architects
Dizajn: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Maximálna dĺžka: 90 m
Maximálna šírka: 16 m
Maximálny ponor: 4,2 m
Maximálna rýchlosť: 16 námorných uzlov
Prevádzková rýchlosť: 14 námorných uzlov
Maximálny dojazd: 5000 námorných míľ Range
Pohon: 2 x 160 kW (diesel)

Zaha Hadid

Zaha Mohammad Hadid bola britská architektka a maliarka irackého pôvodu, ktorá sa narodila 31. augusta 1950 v Bagdade v rodine ekonóma a podnikateľa. Chodila do cirkevnej dievčenskej školy vo Švajčiarsku. Vyštudovala matematiku na Americkej univerzite v Bejrúte a následne v rokoch 1972–1977 architektúru na Architectural Association School of Architecture v Londýne. Pôsobila v Office for Metropolitan Architecture, svoj vlastný ateliér si založila v anglickej metropole v roku 1980. Vyučovala na viacerých prestížnych školách, venovala sa interiéru, nábytku, dizajnu a scénografii (pozn. v roku 1999 vytvorila napríklad scénu pre turné skupiny Pet Shop Boys).

Zha, Jazz

Jej prvé projekty, športový klub v Hongkongu či opera v Cardiffe, zostali len na papieri. Vychádzala z dekonštruktivizmu, jej návrhy sa vyhýbali pravým uhlom, ale mali ostré hrany. Prvým realizovaným projektom bola v roku 1993 hasičská stanica nemeckej firmy Vitra vo Weile nad Rýnom. Postupne sa dostala k plynulým líniám a postavila skokanský mostík v rakúskom Bergisele pri Innsbrucku, či terminál prímestskej dopravy v Štrasburgu.

Z_Boat_02

Za prelomovú v jej kariére možno považovať stavbu Rosenthalovho strediska pre súčasné umenie v Cincinnati, štát Ohio. Potom vedecké centrum Phæno v nemeckom Wolfsburgu, budova BMW v Lipsku, lanovka v Innsbrucku, výstavný areál v Zaragoze, Múzeum MAXXI v Ríme, opera v čínskom Kuang-čou. Medzi poslednými projektmi bol egyptský pavilón na EXPO Šanghaj a Aquatic Centrum, plavecký štadión pre olympijské hry 2012 v Londýne. Zomrela 31. marca 2016 v americkom Miami.


 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv