Neprehliadnite

Kráľovský golf

 

Ihrisko v Mariánskych Lázňach patrí k najstarším na území bývalého Česko – Slovenska. No jediné nosí v mene hrdý prívlastok – kráľovské.

Text: Ivan Mičko Foto: autor a archív

Hrať na kráľovskom ihrisku nie je všedná vec. To si zrejme uvedomí každý, kto stojí na prvom odpalisku. Už aj preto, lebo na prvej jamke ihriska v Mariánskych Lázňach stojí obrovský kameň. Na ňom je pripevnená pamätná doska, aby každému pripomínala slávnu tradíciu.

IMG_3145

Duch Musselburghu

Len nedávno (21. augusta) uplynulo 110 rokov od chvíle, čo anglický kráľ Edward VII. slávnostne otvoril klubovňu na tunajšom vtedy len 9-jamkovom ihrisku. Na ihrisku sa totiž hralo od júna, teda ešte skôr, ako bola dokončená klubovňa. V dobových dokumentoch sa píše, že „golfové ihrisko je skvelým prírodným parkom o rozlohe 45 hektárov na niekdajších neúrodných a zamokrených slatinách“. Tam nájdete aj informáciu, že ihrisko pomáhal stavať Robert Doig zo škótskeho mestečka Musselburgh.

IMG_3182

Ak si neviete spomenúť, len pripomeniem, že toto mestečko, ktoré leží v známej golfovej oblasti East Lothian neďaleko Edinburghu, dalo svetu nielen najstaršie písomne doložené nepretržite hrané ihrisko na svete, o čom svedčí aj zápis v Guinessovej knihe rekordov, ale aj piatich víťazov The Open. A práve profesionál z tohto najstaršieho ihriska na zemeguli bol pri zrode skvelého parkového ihriska v Mariánskych Lázňach. Keď sa po skončení 1. svetovej vojny zvyšoval záujem o golfovú hru, v roku 1923 postavili druhú deviatku.

IMG_3212

Royal Golf Club

Asi mi dáte za pravdu, ak poviem, že britské ostrovy hrajú mimoriadnu úlohu v histórii golfu. Rovnako aj skutočnosť, že britská kráľovská rodina zakladá i otvára golfové kluby, ktoré potom majú právo nosiť hrdý titul – Royal. Ten môže udeliť iba britský panovník. „Dnes na svete existuje 66 takýchto kráľovských klubov, pričom 38 klubov je na území Veľkej Británie a Írska, šesť sídli v Kanade, dva v Ázii, jedenásť v Austrálii a tri sú na európskom kontinente.

IMG_3217

Jedným z nich je aj náš klub, ktorý sídli na golfovom ihrisku v Mariánskych Lázňach“, rozhovorí sa Jiří Nešpor, sympatický generálny manažér klubu. A nezabudol dodať: „Členovia ktoréhokoľvek kráľovského klubu môžu hrať prednostne a za výhodných podmienok na ktoromkoľvek kráľovskom ihrisku. Pred hrou sa však – ako sa na staré anglické kluby a ich etiketu patrí – treba ohlásiť listom.“ A my dodajme, že nádherné parkové ihrisko počas svojej existencie priťahuje jednak vynikajúcich hráčov a jednak osobnosti, ktoré milujú ihrisko, kúpele, mesto, prírodu.

IMG_3186

Od anglického kráľa Edwarda VII., ktorý bol v Mariánskych Lázňach deväťkrát, cez anglického spisovateľa a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Rudyarda Kiplinga, cez víťazov The Open až po terajšiu svetovú špičku, od Severiana Ballesterosa, Bernharda Langera, Iana Woosnama a Miguela Ángela Jiméneza až po Roryho McIlroya.

IMG_3177

Päťdesiat odtieňov

Ihrisko, o ktorom sa už v minulosti vravelo, že patrí k najkrajším na starom kontinente, leží na náhornej plošine v nadmorskej výške 787 metrov, v tesnej blízkosti kúpeľného mesta. A mesto je v priamom kontakte s okolitými lesmi. Príroda určuje aj samotný charakter ihriska, pričom najväčšie problémy môže robiť hráčom presnosť. Väčšinou ihličnaté lesy sú všadeprítomné a v kombinácii s pieskami a relatívne malými grínmi robia toto nedlhé ihrisko celkom náročné.

IMG_3178

Väčšina dráh je na rovine, a na mnohých miestach sa hráčom otvárajú nádherné výhľady do takmer panenskej krajiny. Hráči i návštevníci si pochvaľujú vynikajúci vzduch plný ozónu. Podľa mnohých je najkrajším obdobím tzv. Indiánske leto. Stromy, lemujúce dráhy, sa sfarbia do päťdesiat odtieňov žltej, červenej, hnedej i zelenej. Aj takto môže vyzerať golfový raj. Ak k tomu prirátame nádherný klubový dom s reštauráciou a VIP salónikom, ktorý rekonštruovali pred desiatimi rokmi, potom môže byť ilúzia golfového raja dokonalá.

IMG_3210

Á propos – reštaurácia

Prezident klubu Milan Veselý v správe o stave ihriska za vlaňajší rok uviedol, že reštaurácia a gastronómia je veľmi podstatnou časťou ponuky služieb. Návštevníci klubu si podľa nej tvoria až 50-percentný dojem o rezorte. Keďže v minulosti boli výhrady k úrovni klubovej reštaurácie, rozhodli sa neslávnu realitu zmeniť. A vyhliadli si najlepšiu reštauráciu v meste. Kto navštívil Mariánske Lázne asi pozná reštauráciu Medite.

IMG_3219

Jej skvelé meno už preniklo aj za hranice mesta i Českej republiky. Tím okolo Davida Böhma citlivo štyri mesiace sledoval a zaznamenával, čo špičková klubová reštaurácia potrebuje. Uvedomoval si, že to nie je hocijaká reštaurácia. Oslovila ho najmä historická stopa, najmä rok 1905, ako sám hovorí – zlatý vek Rakúsko-Uhorska. To bola iskra, ktorá nevznikne hocikedy a hocikde. Hoci má bohaté skúsenosti z Talianska, Anglicka, Španielska, postavil koncept klubovej reštaurácie na česko-rakúskej kuchyni. A má úspech.

IMG_3214

Náš Tip

Hotel Rezidence Golf

Luxusný štvorhviezdičkový celkom nový hotel je od Royal Golf Clubu vzdialený len 5 minút jazdy autom. Rovnaká vzdialenosť ho delí aj od centra mesta. Leží uprostred hlbokých lesov a ponúka najmä pokoj, oddych, prírodu. Má k dispozícii 30 pohodlných izieb a k tomu vynikajúci servis a kuchyňu. Sme presvedčený, že uspokojí aj najnáročnejšiu klientelu nielen z radov golfistov, ale aj rodiny s deťmi.

rezidence-golf-web6

Majiteľ hotela Jiří Zavázal, inak veľmi sympatický, stále usmiaty a dobre naladený je aj výborným golfistom s jednociferným hendikepom, dobre vie, o čom hovorí. „Hostia určite ocenia pokojné prostredie moderného hotela, kvalitný wellness a gurmánsku reštauráciu, ktorá využíva mnohé ingrediencie z domácej bylinnej záhradky. V lete si naši hostia doslova vychutnávajú upokojujúce posedenie na terase, v nečase zasa v príjemnej zimnej záhrade s horiacim krbom. Súčasťou našej reštaurácie je aj vínna pivnička so širokou ponukou českých i zahraničných vín.“

 

 

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv