Neprehliadnite

Čo ste (ne)vedeli o golfovom olympijskom turnaji v Riu de Janeiro

 

RIO_01

Golf sa po 112 rokoch vrátil do programu olympijských hier a bude mať v Riu de Janeiro veľkú príležitosť získať si nových priaznivcov a nadšencov na celom svete. Podobne ako v roku 1900 v Paríži, aj teraz v Brazílii sa uskutoční individuálny turnaj mužov aj žien.

Rio_04

– Ihrisko Reserva de Marapendi, ktoré sa nachádza v regióne Barra da Tijuca, navrhol Gil Hanse. Je dlhé 7 128 yardov (6 518 metrov) pre mužov a 6 245 yardov (5710 metrov) pre ženy, pričom má par 71. V mužskom aj ženskom štvorkolovom turnaji sa predstaví celkovo 60 hráčok a hráčov, ktorí budú hrať bez katu.

Rio_08

– Podľa zámorských médií chcel olympijské ihrisko v Brazílii pôvodne zadarmo navrhnúť legendárny Jack Nicklaus, ale predstavitelia Medzinárodnej golfovej federácie (IGF) to zamietli. Tím okolo Američana Hanseho zinkasoval za realizáciu projektu 300.000 dolárov.

Rio_09

– Žiadny rough, žiadne stromy. Na olympijskom ihrisku sa naopak nachádza 79 bunkerov rôznej veľkosti. Vietor bude hrať veľkú rolu vzhľadom na fakt, že ide o linksové ihrisko. Pri marcovom testovaní ihriska nefúkal žiadny vietor, ale to sa podľa Hanseho teraz zmení. Očakáva sa totiž suchšie klíma a veterno.

Rio_10

– Hoci olympijské ihrisko získalo prívlastok linksové, podstatne viac sa podobá austrálskym ihriskám v štýle „sandbelt.“ Tým dôvodom, prečo tomu tak je, je to, že bolo postavené prevažne na pieskovom podloží.

Rio_02

– Medzi tradičných obyvateľov olympijského ihriska patria aj najväčšie hlodavce na svete – kapybary. Tie však svojou veľkosťou zaskočil nielen elitných svetových golfistov, ale aj domáceho borca Adilson da Silva: „Sú ako prasatá, ale nikdy som ich nevidel tak veľké. Já som z juhu a tam sú podstatne menšie.“ Golfovú faunu na ihrisku a jeho blízkom okolí dopĺňajú ešte kajmany, veľhady kráľovské, opice alebo sovy.

Rio_07

– Do turnaja sa šesťdesiatka vyvolených kvalifikovala na základe redukovaných svetových rebríčkov s uzávierkou k 11. júlu. V mužskom turnaji má jedine USA štyroch hráčov, čo je maximálny počet, pokiaľ hráči figurovali v top 15 svetového poradia. V ženskom ívente majú maximálny počet štyroch hráčok jedine golfistky z Kórejskej republiky. Mimo prvú pätnástku už boli maximom dvaja hráči z jednej krajiny.

Rio_03

Štyria najlepší hráči podľa svetového rebríčka v Riu chýbajú. Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth a Rory McIlroy odriekli svoj štart predovšetkým z obáv možnej nákazy vírusom Zika a zo strachu o zdravie svojich najbližších. Z mužského turnaja sa nakoniec odhlásilo 21 golfistov z rôznych dôvodov. Paradoxne, z turnaja žien sa odhlásilo len poltucet hráčok a z nich bola najvyššie postavenou Juhoafričanka Lee-Anne Paceová (39. miesto).

Rio_05

– Švéd Henrik Stenson je najvyššie nasadeným hráčom v mužskom turnaji. Vo svetovom renkingu mu patrí 5. pozícia. Nasleduje Američan Bubba Watson (6.), jeho krajan Rickie Fowler (8.) a Angličan Danny Willett (9.) ako úradujúci víťaz US Masters. Medzi ženami je papierovou favoritkou svetová jednotka Novozélanďanka Lydia Ko nasledovaná Kanaďankou Brooke Hendersonovou, Kórejčankou Inbee Park a Američankou Lexi Thompsonovou.

Rio_06

– V mužskom turnaji sa predstavia zástupcovia 34 krajín od Argentíny až po Venezuelu. Aj v ženskom turnaji nastúpia golfistky z 34 krajín. Česká republiky má svoju zástupkyňu vďaka Kláre Spilkovej, ktorej v minulej sezóne odborne pomáhala aj Slovenka Zuzana Kamasová. Slovenský golf svojho zástupcu na olympijskom turnaji nemá.

-jj-

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv