Neprehliadnite

Kredit olympijského turnaja v troskách, účasť odriekla aj svetová jednotka Jason Day

 

Jason Day, of Australia, hits out of a bunker on the 12th hole during the fourth round of the PGA Championship golf tournament Sunday, Aug. 16, 2015, at Whistling Straits in Haven, Wis. (AP Photo/Jae Hong)

S blížiacim sa termínom olympijského turnaja v golfe sa čoraz častejšie vynára otázka, kto vlastne bude hrať pod piatimi kruhmi v Riu de Janeiru. Najnovšie totiž účasť na olympijskom turnaji zrušil aj aktuálne prvý hráč svetového rebríčka Jason Day. Austrálčana uviedol ako hlavný dôvod to, čo nedávno vytiahol aj Rory McIlroy, a teda obavy z vírusu Zika.

Day_04

Dvadsaťosemročný Day je len ďalším špičkovým golfistom v poradí, ktorý olympijskému turnaju ukázal chrbát. Už pred ním svoje oficiálne nie povedali okrem McIlroya aj Adam Scott, Charl Schwartzel a Louis Oosthuizen. Nie vždy boli ale tým dôvodom obavy z vírusu Zika. Štart v Riu rušili niektorí hráči aj kvôli príliš nabitému turnajovému kalendáru.

Day_05

Day sa rozhodol až po konzultáciách s lekárskymi expertmi, ktorí mu potvrdili, že štart v Riu predstavuje jednoznačne zdravotné riziká pre neho aj pre jeho rodinu. Práve z týchto dôvodov už odriekli olympijskú účasť aj viaceré americké hviezdy z basketbalovej NBA. „Dôvodom môjho rozhodnutia sú moje obavy z možného prenosu vírusu Zika so všetkými ďalšími možnými rizikami, ktoré môžu mať vplyv na tehotenstvo mojej ženy a na zdravie prípadných budúcich členov mojej rodiny,“ uviedol Day vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri.

MARANA, AZ - FEBRUARY 23: Jason Day of Australia smiles during the final round of the World Golf Championships - Accenture Match Play Championship at The Golf Club at Dove Mountain on February 23, 2014 in Marana, Arizona. (Photo by Sam Greenwood/Getty Images)

Golf sa vracia na zoznam olympijských hier po prvý raz od roku 1904 a po dlhých 112 rokoch. Day už je inak tretím Austrálčanom, ktorý odriekol svoj štart v Riu. Pred ním tak urobili Scott a Marc Leishman, ktorý ako hlavný dôvod tiež uviedol obavy z vírusu Zika. Aktuálne by tak vytvorili austrálsky golfový tím Scott Hend a Marcus Fraser.

Shane_01

Navyše, na tlačovej konferencii počas turnaja WGC Bridgestone Invitantional oznámil 29-ročný Shane Lowry, že ani on nemá v pláne štartovať na olympijskom turnaji. Írsky borec a víťaz troch turnajov uviedol rodinné dôvody a obavy z vírusu Zika. Lowry, ktorý sa nedávno oženil, plánuje v budúcnosti rodinu a nechce riskovať. „Dostal som od lekárov dôrazne doporučenie, že by som nemal v lete do Ria cestovať,“ skonštatoval ostrovný golfista.

JOrdan_01

Podľa zámorských médií dostal chrobáka do hlavy aj súčasne druhý hráč svetového rebríčka Jordan Spieth. Ten je v svojich olympijských vyjadreniach čoraz opatrnejší a jeho štart pod piatimi kruhmi tiež nie je vôbec istý. „Práve teraz váham, nie som si istý. Vždy som bol myšlienkou a možnosťou hrať na hrách nadšený, ale je tu dosť rôznych faktorov, ktoré môžu do konečného rozhodovania vstúpiť,“ priznal 22-ročný Američan.

Jordan_02

Naopak obaja tohtoroční víťazi major turnajov Danny Willett (US Masters) aj Dustin Johnson (US Open) o zlato v Riu bojovať budú. Konečná podoba 60-členného štartovného pola pre olympijský turnaj bude známa 11. júla. Spieth je v súčasnosti jedným zo štvorice spoločne s Dustinom Johnsonom, Bubbom Watsonom a Rickiem Fowlerom, ktorí tvoria tím USA.

-jj-

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv