Neprehliadnite

Za víťazstvo v Slovinsku

 

Hrad Otočec a neďaleké ihrisko sa stali dočasným domovom víťazov vlaňajšieho ročníka Slovenskej firemnej ligy v golfe.

Text: Ivan Mičko, Foto: autor

Približne štyristo kilometrov z Bratislavy a asi štyridsať od hlavného slovinského mesta Ľubľany, na rieke Krka leží Otočec, jediný vodný hrad v Slovinsku.

Po nájazde Mongolov

Pôvodne, teda ešte v 13. storočí, stál hrad na pravom brehu rieky Krka. No po hordách Mongolov a neskôr aj útokoch Húnov a Chorvátov, sa majitelia hradu rozhodli vytvoriť umelý ostrov. Ako šli storočia, menili sa majitelia. Od pôvodných ostrovných rytierov, cez baróna Ivana Lenkoviča až po rodinu Marghera de Commadona, ktorá vládla na hrade od roku 1854 do konca 2. svetovej vojny.

L1010730

V roku 1942 hrad vypálili partizáni. Pri požiari zhoreli takmer všetky dokumenty a s nimi sa stratili aj mnohé príbehy predlhej histórie hradu. Po vojne bola táto národná kultúrna pamiatka znárodnená a prestavaná. Nová história hradu Otočec sa začala písať vlastne až v roku 1957, keď sa začalo so stavbou diaľnice medzi Ľubľanou a Záhrebom.

L1010801

Hrad totiž leží asi v polovici cesty medzi týmito dvoma hlavnými mestami. Hrad Otočec rekonštruovalo 54 000 mladých ľudí v rámci svojich brigád v roku 1958 za necelých deväť mesiacov. Bola to podobná mládežnícka aktivita ako na Slovensku Trať mládeže. Hrad sa premenil na hotel na začiatku 60. rokov. Od tých čias dodnes je hotel v starostlivosti známej farmaceutickej spoločnosti Krka.

Butikový hotel

Podstatnou premenou prešiel hotel Grad Otočec v roku 2007. Citlivo, s maximálnou snahou zachovať prvky baroka a renezancie, sa premenil na špičkový päťhviezdičkový hotel, ktorý má desať luxusných priestranných izieb a sedem apartmánov. Hostia i návštevníci obdivujú úžasnú atmosféru tohto nevšedného hotela. Tvorcom sa podarilo príkladne spojiť do funkčnej symbiózy charakter starého hradu so súčasným, na mieru robeným interiérom.

L1010766

Butikový hotel má, a to radi konštatujeme, pretože to nebýva pravidlo, aj vynikajúcu kuchyňu, vrátane malej pekárne. Pečú denne čerstvé rohlíčky i chlieb, rovnako chutný ako doma. Skvelé špeciality tunajšej kuchyne si môžete vychutnať jednak na prízemí v štýlovej reštaurácii a jednak na hradnom nádvorí. Pred slnkom a zvedavými očami vás ochránia prastaré hradby z roku 1252.

L1010740

Ak hľadáte špeciálne prostredie, môžete si objednať večeru v Rytierskej sále. Každopádne vám náladu zlepší ticho, harmonicky popretkávané vtáčim spevom. Aj pre nás to bol mimoriadny zážitok posedieť si po hre a chutnom jedle, pri poháriku miestneho chardonnay, a do noci preberať, čo sme mohli zahrať lepšie a prečo. Hru ani výsledok sme už síce zlepšiť nemohli, no pri ďalšej fľaši sme chválili plnú chuť i svieže kyselinky tejto odrody, ktorú pestujú aj v okolitých vinohradoch.

L1010723

Golf Grad Otočec

Korene tunajšieho hradu siahajú do 13. storočia, ale park, ktorý ho obklopuje, vznikol pravdepodobne až na prelome 18. a 19. storočia. No do dnešného dňa je vitálny a plný osobitých drevín i živočíchov. Počas príjemných prechádzok tu objavíte čierne jelše a topole aj biele vŕby. Podľa vyjadrenia miestnych znalcov, v rieke Krka pláva až 32 druhov rýb. Najcennejšie sú údajne lososy, sumce a plotice.

L1010722

A v tomto nádhernom prírodnom prostredí leží jedno z najkrajších ihrísk Slovinska. Osemnásť jamkové ihrisko s parom 72 postavili na ploche 75 hektárov podľa projektu britského architekta Howarda Swana. Jednotlivé dráhy vedú medzi košatými stromami, niektoré z nich pretínajú hlboké údolia. Napriek tomu, že zo žltých odpalísk meria ihrisko len 5 812 m, ihrisko nie je ľahké. Sťažujú ho aj dlhé prechody medzi jednotlivými jamkami. My sme hrali na autíčkach a tak sme si, namiesto potu a únavy, užívali výhľady do okolitej prírody.

L1010772

A tam vinohrady, ovocné sady, dedinky so štíhlymi vežičkami kostolov. Dušu vám napĺňa radosť z krásy, ktorá vás obklopuje. Ak sa k tomu pridá aj vydarená rana, zážitok máte dokonalý. Hotel aj ihrisko si pochvaľovali aj členovia tímu Otyk Invest, víťazi vlaňajšieho ročníka Slovenskej firemnej ligy v golfe, ktorí na predĺžený víkend prišli aj partnerkami.

L1010777

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv