Neprehliadnite

K-Club – absolútna golfová blaženosť

 

Írsko má pre cestovateľov nekonečne veľa atraktívnych lákadiel. Od skalnatých útesov na severe, ktoré bičujú ľadové vody oceánu, až po zelené údolia, tajuplné rašeliniská a hlboké jazerá. Od kamenných hradov po typické írske krčmy, svetoznáme pivo a fajnovú whiskey.

Text: Jozef Jofi Bielik a Ivan Mičko, Foto: Ivan Mičko

Ostrovná krajina má len mierne väčšiu rozlohu a zhruba rovnaký počet ľudí ako Slovensko. Pozoruhodné je, že až polovica obyvateľov má menej ako tridsať rokov. Dnes tu okrem domácich žije až 300-tisíc Poliakov, ale aj 30 000 Slovákov.

IMG_1830

Nirvána má meno K-Club

Samostatnú kapitolu medzi írskymi lákadlami by mohla tvoriť golfová turistika. V Írsku nájdete 392 ihrísk, k nim prirátajte ďalších viac ako 70, ktoré sú v Severnom Írsku. Vďaka príjemnej klíme, ovplyvňuje ju teplý Golfský prúd, hrá sa tu po celý rok. Kým u nás padnú prvé mrazy v novembri, niekedy aj skôr, v Írsku nikdy nemrzne. Najchladnejšie býva v decembri a januári, keď sa teplota pohybuje medzi 3°C až 7°C, najteplejšie mesiace sú júl a august. Takže je v podstate jedno, kedy sa rozhodnete letieť do Írska a zahrať si.

IMG_1763

Ak svoju púť po tamojších golfových ihriskách začnete neďaleko Dublinu, v The Kildare Hotel and Country Clube, známom ako K-Club, urobíte dobre. Zažijete tu skutočne stav absolútnej golfovej blaženosti. Je to miesto, ktoré je dostatočne ďaleko od mestského hluku a ktoré ponúka hosťom absolútne súkromie v luxusnom rezorte. Už príchod do areálu je pôvabný. Tráva ticho šumí, vietor čerí hladinu jazier a šantí v korunách starých dubov. V krásnej, mierne zvlnenej zelenej krajine vás čaká nedávno reštaurovaný zámok s bielou fasádou a viac ako dvestoročnou históriou.

IMG_1752

Straffan House

História tejto prenádhernej stavby je úzko spätá s rodinou Burtonovcov. Jej zakladateľ Thomas odišiel na začiatku osemnásteho storočia z Írska do Francúzska, usadil sa v Bordeaux, kde sa veľmi rýchlo stal úspešným vinárom. Po dramatických peripetiách sa jeho vnuk Hugh Burton, ktorý zdedil vinárstvo od svojho dedka, vracia do Írska. Za života vo Francúzsku totiž zažil skutočne všeličo, vrátane väzenia. Odtiaľ zrejme pramenil jeho zvláštny zmysel pre humor, keďže na krku nosil prívesok v tvare gilotíny, pod ktorou mal skončiť. Kupuje pozemok v kraji Kildare, neďaleko dedinky Straffan, na brehu rieky Liffei, kde v roku 1832 stavia Straffan House, pričom predlohou mu bol zámok v Louveciennes, ktorý leží západne od Paríža, neďaleko od Versailles.

IMG_1812

Táto stavba tvorí dodnes východné krídlo hotelového komplexu, je doslova jeho esenciou. O niečo neskôr k nemu pristavili tzv. taliansku zvonicu, ktorá tam tiež stojí dodnes. Zámok bol postavený tak precízne, že celých sto rokov na ňom nemuseli nič meniť. No Straffan House vo svojej histórii zažil aj horšie obdobia, napríklad v časoch veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia, keď časť stavby musela padnúť za obeť demolácii. Straffan House potom dlhšie obdobie viacmenej chátral a menil majiteľov.

IMG_1818

Nový Straffan House

Až v roku 1988 kupuje túto vzácnu nehnuteľnosť Smurfit Group a začína ju obnovovať. O tri roky neskôr tu otvára prvý AA hotel s piatimi červenými hviezdičkami. Hotel mal v tom čase 36 spální a vedľa vyrástlo novučičké 18-jamkové golfové ihrisko, ktoré navrhol Arnold Palmer. Ďalšie 18-jamkové ihrisko The Palmer Smurfit dokončili v roku 2003. Samotný Straffan House obnovili v pôvodnom štýle až v roku 2005 noví majitelia Michael Smurfit a Gerry Gannon. Skombinovali krásnu a elegantnú stavbu s majstrovskými štukatérskymi detailmi so súčasnou technikou a luxusom. A navyše – na stenách dnes visia majstrovské diela vynikajúcich írskych umelcov.

IMG_1850

Pre úplnosť dodajme, že areál v roku 2012 kúpil Dr. Michael Smurfit a o rok neskôr sa začínali ďalšie rekonštrukčné práce, ktoré zahŕňali nielen obnovu interiéru, vrátane pokládky kobercov s pôvodným vzorom, ale aj výstavbu tenisových ihrísk a spa. Obnovou prešli aj tri reštaurácie. Hlavná s názvom The River Room Restaurant, ďalšiu Legend Bar and Restaurant nájdete na ihrisku The Palmer Ryder Clubhouse a Kwam Suk Royal Thai & Oriental Restaurant je v klubovni The Smurfit Clubhouse.

IMG_1700

Hotel ponúka 69 izieb a apartmánov v najvyššom štandarde, s veľkosťou od 40 do 140 m². Každá z nich je originálne zariadená, vrátane umeleckých diel a systému Bang & Olufsen, takže v hoteli nenájdete dve rovnaké izby.

Dnes môžete v areáli využívať aj luxusné 5-hviezdičkové spa, ktoré sa rozprestiera na ploche viac ako 6 000 m², so 16,5 m dlhým bazénom, telocvičňou, mokrou a suchou saunou i vonkajšou vírivkou.

V tunajšom štýlovo zariadenom kine vás čakajú pohodlné červené kreslá , digitálna obrazovka a kvalitný zvukový systém zn. Bose.

Samozrejmosťou je moderná vínna pivnica s ponukou špičkových vín z celého sveta.

IMG_1697

Skvosty európskeho golfu

Ihrisko The Palmer Ryder Cup bolo pre verejnosť otvorené v roku 1991. Zvykne sa vravieť, že ponúka 18 najvzrušujúcejších a najdramatickejších jamiek v Európe. Svojou náročnosťou i krásou láka skutočných fajnšmekrov, priťahuje milovníkov golfu, ktorí si vysoko cenia jeho parkový charakter. Ohromili nás obrovské plochy zelene, ale aj nádherné košaté storočné stromy, ktoré lemujú takmer každú fervej. Prechádzka po ihrisku nám pripravila skutočne osviežujúcu radosť. Potešilo sa nielen oko, ale aj duša golfistu.

IMG_1761

Na každom kroku objavíte pekné zátišie či malebné zákutie. Keď sme sa blížili k 13. jamke, nevedeli sme sa vynadívať na ruiny starobylého kostola. Spomínam si aj na krásny železný most z 19. storočia na šestnástej jamke. Možno ním prejsť na Smaragdový ostrov, ktorý z oboch strán objímajú vody rieky Liffey. Sedemnásta jamka v tvare polmesiaca či päť parový dog leg na osemnástke, ktorá sa vlní okolo jazera, patria k tomu najkrajšiemu, čo som videl na potulkách golfovými ihriskami sveta.

IMG_1743

Arnold Palmer sa skutočne vyhral

Rydercupové ihrisko je ukážkou, ako možno do takmer dvestoročného parku, ktorý kedysi zakladala rodina Burtonovcov, zasadiť novodobé športovisko tak, aby nenarušilo ráz parku. Naopak, aby vyzdvihlo jeho prírodné unikáty. Ihrisko The Palmer Smurfit nesie popri Arnoldovi Palmerovi aj meno majiteľa Michaela Smurfita. Má celkom iný charakter ako Palmer Ryder Cup Course. Hoci aj toto ihrisko príkladne využíva pôvodný prírodný reliéf, má typické črty ostrovného linksu.

IMG_1730

Množstvo fervejí sa tiahne pozdĺž toku rieky Liffey a hráčom ponúka často až neuveriteľné výhľady do krajiny. Je to moderný a vcelku náročný golfový skvostík. Viacero umelo vyvýšených grínov, rieka, niekoľko jazier a prírodných skál dotvára mimoriadne príťažlivý charakter ihriska. Inak – obe ihriská hostili doteraz 13 turnajov Európskej túry (1997 – 2005) a v roku 2006 sa tu konal aj zápas titanov – 36. ročník Ryder Cupu, kde triumfovali Európania. Podľa ankety CNN, patria medzi TOP 10 ihrísk sveta.

IMG_1831

Cesta k šťastiu

Írsko má pre cestovateľov množstvo lákadiel. Dovolím si tvrdiť, že golf patrí medzi mimoriadne atraktívne. Aj preto tento nádherný ostrov navštevuje každý rok státisíce golfových nadšencov z celého sveta. V Írsku dnes môžete hrať na viac ako štyristo ihrískách rôzneho charakteru. Mnohé patria k najlepším na svete. Patrí k nim aj K-Club. Geniálne dve ihriská, krásny a luxusný hotel, vynikajúce služby a reštaurácie, ale aj úžasne príjemní hostitelia, to všetko vás v v Írsku určite privedie k úplnej golfovej blaženosti.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv