Neprehliadnite

Golfové safari pod Dachsteinom

 

Schladming. Populárne alpské lyžiarske stredisko sa v letnej sezóne mení na miesto s bohatou golfovou ponukou.

Text Martin Pavlík foto autor a archív

Turistická destinácia na severe spolkovej krajiny Štajersko je obľúbeným cieľom počas celého roka. Srdcom regiónu je horské mestečko Schladming známe najmä výbornými podmienkami na lyžovanie, veď posledné majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní sa tu konali v roku 2013. Miestni sú na túto udalosť patrične hrdí. Sú pripravení každoročne privítať tisíce turistov. Ponúkajú ubytovanie všetkých kategórií, dostatok parkovacích miest, reštauračných zariadení.

IMG_5165

Je bežnou praxou, že z letiska v Salzburgu privážajú turistov zo severu Európy či iných končín, ktorí volia lietadlo pred autom či vlakom. V zime sú v permanencii najmä kopce nad mestečkom vrátane svetoznámeho Planai, na opačnej strane údolia sa majestátne týči masív Dachsteinu. Tento ľadovec si neoddýchne ani v lete, skôr naopak. Trénujú tu lyžiari a rozprávkové výhľady si doprajú vari všetci návštevníci regiónu. Čudujete sa im? Do vrcholnej stanice vás privezie presklená kabínková lanovka bez jediného stĺpu, laná sú ukotvené v spodnej a hornej stanici lanovky. Niektorí šťastlivci si v prípade priaznivého počasia môžu vychutnať cestu na streche kabínky, ako keby ste sa viezli v kabriolete.

IMG_4988

Návykové

Také sú výhľady z terasy na vrchole. Stojím v nadmorskej výške 3 000 metrov a vidím až slovinský vrch Triglav či známy Gross Glockner. Želám si mať tú možnosť každý deň. Keď sa tých nádherných vrcholcov alpských štítov nabažíte, niežeby sa to dalo, môžete vykročiť na lávku zavesenú na lanách. Samozrejme, troška sa kolíše, ale stojí to za to. Rovnako ako „schody nikam“, ako volajú presklenú plošinku, ku ktorej vedú štyri schodíky.

IMG_5019

Pod vami len priepasť a vy si nemôžete odpustiť fotku. Ľadový palác, ďalšia atrakcia vrcholu Dachsteinu, ponúka prechádzku akousi ľadovou jaskyňou s viacerými sochami vytesanými do ľadu. Nájdete tu medveďa, dievčenskú hlavu, draka, knihu a čo by to bol za palác bez trónu. Na planine pod nami trénujú bežkári na nastávajúcu sezónu a ja mám chuť sa pridať. Musím sa však vrátiť, dolu čaká odvoz, ide sa golfovať. I tak si stále opakujem, že Alpy sú úžasné.

IMG_5070

Golfové safari

Projekt s netradičným názvom, ktorý niektorým nedá spávať. Čo má spoločné safari s golfovou ponukou v tomto regióne? Priznám sa, neviem. Skôr ma zaujímala tá ponuka. Ide o štyri ihriská a 31 partnerských hotelov v regióne, ktoré ponúkajú rôzne výhodné balíčky. Jednoducho, turizmus robiť vedia a nepotrebujú rady od žiadnych Slovákov. My sme si zahrali dve ihriská. Každé iné a obe stoja za návštevu.

IMG_4936

S podpisom legendy

Prvým bolo ihrisko GCC Dachstein-Tauern, pod ktorého dizajnom je podpísaný Bernhard Langer. Je to typické dizajnové ihrisko naprojektované na planine v nadmorskej výške takmer tisíc metrov. Majstrovi Langerovi sa podaril „meisterstück“. Dva kratšie štvorpary lemované stromami a hranicou ihriska na úvod a potom poriadne dĺžky, veľa vody a špičkový piesok v bankroch. Ihrisko nazývajú aj alpský Pebble Beach. Ja som takúto zhodu hľadal márne. Vyčítať mu však nemám čo, azda len cvičné odpalisko by mohlo ponúknuť viac priestoru. Čo sa týka kvality, v ničom nezaostáva za skvelým dizajnom. Ihrisko je vhodné tak pre výkonnostných hráčov, ako aj bežných rekreačných golfistov. Osobný tip: dobre čítajte gríny, sú veľkorysé, rýchle a zradné, ale férové.

IMG_4909

V zámku a podzámčí

Na návštevu GCC Schloss Pichlarn som sa veľmi tešil. Internet naznačil, že nás čaká luxusný rezort, päťhviezdičkový hotel v priestoroch rekonštruovaného zámku s rovnako kvalitným SPA a wellness. Vedľa stojí tenisová hala a útulný klubový dom s milou obsluhou a dobrou kuchyňou. Samotné ihrisko možno rozdeliť na dve časti. Jedna je typickým alpským ihriskom s  výhľadmi na alpské štíty alebo malebný zámok, ktoré vyrážajú dych. Druhá časť je v podstate lesnatá, často s úzkymi fervejami.

IMG_5184

Obe sú výrazne zvlnené a na niekoľkých jamkách nevidíte dopad loptičky (slepé odpaly), prípadne hráte cez horizont či na vyvýšený grín. Oplatí sa teda byť najmä presný a pritom dlhý. Aby toho nebolo málo, pokojne sa vám loptička zastaví na naklonenej ploche. Dráhy sú zasadené do okolitej prírody, akoby sem patrili odnepamäti. Náročné ihrisko nielen fyzicky, ale aj psychicky. Jednoducho ho budete chcieť hrať ešte raz, už len pre ten pocit, že ho budete poznať lepšie a teda ho zahráte lepšie. Týmto by som si nebol istý, ale hru na ňom by som si zopakoval kedykoľvek. Tip: dobre si rozmyslite nielen nasledujúcu ranu, ale aj tú ďalšiu a zoberte so sebou kedíka, ktorý môže na niektorých jamkách plniť úlohu forkedíka.

IMG_4930

Návrat v pláne

Región Schladming-Dachstein stojí za návštevu. Dokonca opakovane. My sa sem plánujeme vrátiť a dokončiť golfové safari. Chýbajú nám predsa ihriská GC Radstadt a GLC Ennstal-Weissenbach. Okrem toho je tu ešte veľa čo vidieť a zažiť. Horské túry, horské chaty s úžasnou gastronómiou, cyklistické chodníky, hotelové wellnessy…

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv