Neprehliadnite

Ellmau – mesto, kde býva Doktor z hôr

 

Keď sa chcete dostať do mestečka Ellmau v Tirolsku, naplánujte si cestu napríklad z Bratislavy približne na päť hodín. Vaša trasa povedie cez Salzburg, Bad Reichenhall, St. Johann in Tirol a Wörgl.

Text: Ivan Mičko / Foto: autor

 

Privíta vás milé malé mestečko, ktoré nemá ani tritisíc obyvateľov. Leží v prekrásnom prostredí, ktorému dominujú pekné skalnaté kopce Wilder Kaiser, no Ellmau preslávil najmä televízny seriál Doktor z hôr.

IMG_1412

Golf v tieni obra

Zo Sporthotela Ellmau je to na ihrisko golfového klubu Wilder Kaiser doslova na skok. Už prvé dojmy sú úžasné. Príjemný klubový dom, výborný servis, bohatá ponuka v obchode s golfovými potrebami, ochotný personál. A ihriská? Predovšetkým musím povedať, že ani v Alpách nemusíte hrať systémom hore-dolu. V rezorte GC Wilder Kaiser nebudete prekonávať veľké výškové rozdiely, skôr naopak.

IMG_1358

Pamätníci si spomínajú, že golf sa v týchto končinách začal hrať až v roku 1999, hoci domáci o tomto športe začali uvažovať dávno pred týmto dátumom. Kdesi okolo roku 1970 sa objavili prvé debaty o golfe pod skalami Wilder Kaiser. A konečne v júni roku 2000 dostali golfisti darček v podobe 18-jamkového ihriska. No prechody medzi grínmi a odpaliskami boli zbytočne dlhé. Problémy vyriešilo až ďalších deväť jamiek.

IMG_1382

Dnes na plochu 88 hektárov posadili tvorcovia tri deviatky: Wilder Kaiser, Ellmau a Tirol. Sú umne postavené a tak ich možno ľubovoľne kombinovať. Dráhy sú široké, doslova veľkorysé, takže problémy nemajú ani hráči, ktorí si presnú mušku zabudli doma. Ihrisko však nie je veľmi ľahké. Hru sťažia vodné prekážky, veľké pieskoviská, vtipne modelované gríny. A veľa stromov a kríkov. Vraj ich tu vysadili okolo 25 000.

IMG_1385

Rezort leží v podstate na rovine, priamo na úpätí horského masívu s jeho najvyšším vrchom Ellmauer Halt. Nádherný prstenec hôr robí z ihriska skutočný klenot. To však nie je v Ellmau všetko. V bezprostrednej blízkosti tu nájdete aj ďalšie 9-jamkové ihrisko Kaisergolf, ktoré priťahuje najmä začínajúcich golfistov, no ponúka vynikajúce možnosti predovšetkým na tréning. A čo je podstatné – vďaka slnečnej polohe tu sezóna trvá dlhšie než kdekoľvek v Alpách.

IMG_1373

Raj lyžiarov…

Možno neviete, že lyžiarsky areál Ski Welt Wilder Kaiser získal vlani ocenenie Najlepší lyžiarsky rezort na svete. Udeľuje ho nezávislá spoločnosť Skiresort Service International. V minulom roku testovali sedemdesiat oblastí a voľba padla práve na Ski Welt. Kto navštívil tento kút Rakúska vie, že tunajšiemu lyžiarskemu areálu tróni v zime zasnežený biely kužeľ Hohe Salve, vraj najkrajší vyhliadkový vrchol v Tirolsku.

IMG_1386

Je tu celkovo osem stredísk, 279 km krásnych zjazdoviek, pričom lanovky a vleky prepravia za hodinu až 110 000 lyžiarov. Najdlhšia, desať kilometrová zjazdovka vedie do strediska Hopfgarten, ďalšie krásne trate vás zavedú do stredísk Itter či Brixen. Fantastickú panorámu dotvárajú skaly pohoria Wilder Kaiser a v diaľke aj Vysoké Taury.

IMG_1400

…a turistov

No dovolenka v tejto časti Rakúska zďaleka nie je iba o zimných športoch. Jar, leto i jeseň sú ideálnymi ročnými obdobiami nielen pre turistov, cyklistov, horolezcov, skialpinistov, ale aj pre jazdcov na horských bicykloch, pre rafterov, paraglajdistov. Ale predovšetkým pre rodinys deťmi v ktoromkoľvek veku. Posúďte sami: Hexenwasser, teda divotvorná voda, v obci Hochsöll je prvým zábavným horským parkom v Rakúsku.

IMG_1306

Spoločne s čarovným svetom (Ellmis Zauberwelt) v Ellmau, cisárskym svetom (Kaiser Welt) v Scheffau, jazerom Filzalmsee, trávnatou horou Hohe Salve a prírodným zábavným parkom Alpinolino ponúkajú nepreberné množstvo možností, ako si oddýchnuť a pritom sa do sýtosti zabaviť. A ešte niečo – hádam k najväčším atrakciám a rodinným zážitkom patrí výlet s lamami. Deti sú nadšené, keď môžu skrotené zvieratá, ktoré pochádzajú z juhoamerických Ánd, vodiť po lúkach a lesoch.

IMG_1314

Sporthotel Ellmau

Je doslova ideálnym miestom, odkiaľ budete vyrážať za golfovými, lyžiarskymi alebo turistickými zážitkami. Sporthotel má štyri hviezdičky a patrí k najväčším v mestečku Ellmau. „Môj svokor ho získal pred štyridsiatimi rokmi v dražbe“, vysvetľuje mi majiteľka hotela pani Unterlechnerová: „V tom čase mal 50 postelí. Dnes vedieme tento príjemný rodinný hotel, postavený v klasickom tirolskom štýle, ako druhá generácia hotelierov. Medzičasom sme pristavili ďalšie izby, v súčasnosti ich máme 147. Je určite zaujímavé, že tak ako pribúdali nové izby, tým starším sme ponechali ich tradičný tirolský charakter, kým novšie spĺňajú najvyššie kritériá luxusu, hoci v moderných interiéroch s alpským dizajnom uplatňujeme stále tradičné materiály, akými sú drevo a kameň,“ dodala pani Unterlechnerová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Musím dodať, že Sporthotel Ellmau sa nerozširoval len čo do počtu izieb, ale systematicky hľadal možnosti, ako doslova rozmaznávať svojich hostí. A tak dnes ponúka fantastický wellness areál s názvom Oáza zmyslov. Nájdete tu sauny, aromatické a soľné jaskyne, vonkajší bazén s výhľadom na horský masív Wilder Kaiser. Máte záujem o klasickú, alebo orientálnu masáž? Nech sa páči, kolektív príjemných no nevtieravých odborníkov vám splní každé želanie.

IMG_1413

Najnovšia lahôdka

Tento rok rozšírili v Sporthoteli wellness areál o Cisárske kúpele Kaiserspa. Patria k najkrajším v Tirolsku. Parné kúpele, cisárska sauna či bazén s masážnymi tryskami padnú úžasne vhod po rundičke golfu alebo po dlhšej horskej túre či celodennom lyžovaní. Ak však budete chcieť ďalej rozvíjať svoju telesnú schránku, zájdite si do ultramoderného fitness centra. Nielenže si zacvičíte, ale súčasne môžete sledovať športový prenos či ďalší diel populárneho televízneho seriálu Doktor z hôr.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv