Neprehliadnite

Cyprus v srdci

 

Samotný let z Viedne do Larnaky dával jasne najavo, že Cyperská organizácia cestovného ruchu nenechala nič na náhodu, keď päťčlennú skupinku novinárov zo Slovenska spolu s reprezentantom z Prahy personál leteckej spoločnosti Niki oslovoval po mene a obsluhoval prednostne.

Text Milan Štefančík, foto: archív

 

Medzinárodné letisko v Larnake nás privítalo príjemným jarným počasím. Naša česká sprievodkyňa Zdenka, mikrobus so šoférkou, nás už o malú chvíľu vykladajú pred chrámom Agios Lazaros, svätého ochrancu Larnaky. Práve tu sa začína sedemdňové putovanie naprieč ostrovom so strategickou polohou, či už ako krajiny obklopenej troma kontinentmi: Áziou, Afrikou a Európou, alebo ako obchodnej križovatky, ktorá premosťuje západnú Európu s Ďalekým východom a arabským svetom.

cyprus 287

Niektoré zdroje uvádzajú až 340 slnečných dní. Subtropické pásmo zaručuje, že ani týždeň nebude pršať v kuse. Turizmus je popri zahraničnom obchode, doprave – nákladnej i osobnej, námornej i cestnej –, a stále výhodnom daňovom systéme, signifikantným zdrojom nielen príjmu, ale najmä zamestnanosti štátu s takmer miliónom obyvateľov. V minulom roku Cyprus navštívilo 2,3 milióna turistov.

cyprus 228

Ak ste si prišli len tak prehriať kosti na pláž a prifarbiť pokožku dočervena, môžete tak bezstarostne urobiť od Agia Napa na východnom pobreží až po Pissouri na západe. Všetky pláže sú prístupné verejnosti a väčšinou ich lemujú upravené bezpečné chodníčky. Nad väčšinou z nich povieva modrá vlajka, označenie Európskej únie pre čistotu a bezpečnosť vody a piesku. Medzi nimi sa však rozprestiera množstvo malých pláží, zátok, zálivov, útesov poskytujúcich súkromie, ticho a pokoj.

cyprus 264

No ak by ste sa rozhodli pre trochu adrenalínovejšiu turistiku, tak vrele odporúčam pohorie Troodos. Cyklotúry, pešie túry, horolezectvo, aj lyžovanie. Najlepšie medzi januárom a marcom na zjazdovke Olympos! Ten istý Troodos obdarí aj históriechtivých entuziastov svojimi byzantskými pokladmi, odkrývajúcimi náboženské dedičstvo v plnej kráse vo farebných príbehoch samotných chrámov, ako aj ich svätých ochrancov zvečnených na nástenných freskách a ikonách. Múzeá sú všade, podobne ako kostoly, kláštory a archeologické náleziská.

cyprus 131

Milovníci tradícií a tradičného bývania si nenechajú ujsť možnosť prežiť voľné dni v Cyprus Village. Pôvodné domčeky prispôsobené pre potreby dneška v dedinkách Tochni aj Arsos sa tak stávajú pravidelným útočiskom najmä mladých ľudí a umelcov z celého sveta. Čoraz väčšiemu záujmu sa tešia vínne túry. Na jednej strane vstup Cypru do Európskej únie pochoval mnohých aj veľkých vinárov, na druhej vyselektoval a ponechal len veľmi dobré, väčšinou menšie vinárstva, ktoré produkujú kvalitu. Prostredníctvom poznávacích túr sa môžete zoznámiť s miestnymi odrodami ako napr. bielym Xynisteri, resp. červenými Mavro či Maratheftiko.

cyprus 223

Svetovo známym odrodám, ako sú Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz a Grenache, sa darí rovnako dobre a určite v blízkej budúcnosti budeme o ich úspechoch počuť čoraz viac a viac. Toto všetko sa dá zažiť, ochutnať a prípadne aj kúpiť pod jednou strechou v Cyperskom vínnom múzeu v Erimi pri Limassole.

cyprus 018

Okrem iného sa tam dozviete aj to, že najstaršia písomná zmienka o víne na svete je vyše 5 500 rokov stará a viaže sa na Cyprus a jeho „víno kráľov a kráľa vín“ Commandaria. To sa vyrába z lokálnych odrôd Mavro a Xynisteri, ktoré sú po zbere desať dní vystavené na slnku, až potom lisované a spracované. Pred fľaškovaním sú skladované minimálne 2 – 5 rokov v dubových sudoch. Výsledkom je sladký nápoj s vôňou sušeného ovocia, korenia a dubového suda vhodný ako digestívum.

cyprus 201

Určite si zájdite do najbližšej taverny a ochutnajte miestne „meze”, kombináciu asi 20 jedál podávaných postupne, počnúc nátierkami, šalátmi, olivami, syrmi, morskými plodmi a jahňacím mäsom nekončiac, ale aj typickými zemiakmi na rôzny spôsob so sladkou bodkou v podobe medových zákuskov. Cyperskú delikatesu Halloumi syr si pýtajte všade, stojí za ochutnanie na teplo aj na studeno.

cyprus 234

Mestský turizmus

V hlavnom meste Nikózia sa prejdite popri benátskom múre v tvare 11-ramennej hviezdy, nevynechajte pešiu zónu. Skúste aspoň nazrieť do kostolov, kláštorov a chrámov, ktorých sú tu desiatky. V kozmopolitnom Limassole sa prejdite po novom prímorskom chodníku pripomínajúcom módne mólo, zasadenom v galérii s moderným umením, ktorý vedie do starého aj nového prístavu plného miliónových jácht. V Larnake si nenechajte ujsť úžasný pohľad na slané jazerá a v období február – apríl aj na plameniaky a pelikány, ktoré v ňom každý rok zimujú.

Golf

Pafos sa s vami určite podelí o starobylé mozaiky, hrobky kráľov aj o operu na hrade. Takisto vám ukáže svoje štyri majstrovské golfové ihriská:

1.) APHRODITE HILLS GOLF RESORT

Dizajnér: Cabell B. Robinson

Par: 71/70

Dĺžka: 6 299 m

Výhľad: „rodisko“ Afrodity – more

5-hviezdičkový hotel, svetové spa

aprodite hills

2.) ELEA GOLF CLUB

Dizajnér: sir Nick Faldo

Par: 71

Dĺžka: 6 195 m

52 bankrov

Výhľad: na more a ihrisko z 5 terás

Zaujímavosť: osobitný bar len pre členov klubu

Kuriozita: zo 150 členov klubu je iba jeden domáci, ostatní sú zo zahraničia

cyprus 494

3.) MINTHIS HILLS GOLF CLUB – dotýkaj sa hviezd!

Dizajnér: Mackenzie & Ebert

Par: 71

Dĺžka: 5 843 m

35 bankrov

2 jazerá

Výhľad: vinice

Zaujímavosť: personál reštaurácie je trénovaný a vedený svetovou kulinárskou celebritou Alainom Ducassom podľa jeho cyperského kréda: „premena miestnych produktov a korení na medzinárodnú úroveň“

minthis-hills-golf-resort-img2

4.) SECRET VALLEY GOLF

Dizajnér: Tony Jacklin

Par: 71

Dĺžka: 5 700 m

Výhľad: na more

Spoločný menovateľ pre všetky ihriská:

Klubové domy s barom a reštauráciou, profesionálne športové obchody, profesionálny personál vrátane trénerov, 300 m cvičné odpaliská, šatne

sv_golf_course3

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv