Neprehliadnite

Skate Rick Owens: Drahé umenie, na ktorom si nezajazdíte

 

Kus starého haraburdia alebo mimoriadne cenný umelecký kúsok? Módny dizajnér Rick Owens v tom má jasno. Inšpirácie jeho návrhov sú pevne zakorenené v pouličnej kultúre, o čom svedčia nielen avantgardné looky jeho kolekcií odevov, ale aj rôzne kolaboratívne projekty. Stačí si spomenúť na mimoriadne extravagantnú kolekciu tenisiek, ktorú vytvoril v spolupráci so športovou značkou adidas. Tento krát prispieva do streetartovej mozaiky kúskom, ktorí dokáže oceniť len úzka skupina: skejtbordisti.

Toto nie je športové náčinie, ale drahý umelecký kúsok. By Rick Owens

Toto nie je športové náčinie, ale drahý umelecký kúsok. By Rick Owens

A nie hocijakí, ale ozajstní nadšenci a zberatelia. Najnovším počinom amerického návrhára tvoriaceho v Paríži je práve skejt doska, povýšená na to najvyššie umenie nielen jeho podpisom, ale aj mimoriadne alternatívnym vzhľadom – za poriadne ošúchaný imidž vďačí použitiu vzácneho materiálu: ultra tvrdého skameneného dreva. Samotný návrhár sa nechal počuť, že pri jej tvorbe sa inšpiroval skejtbordovou kultúrou, ktorá ho ovplyvnila v mladosti. „Skejtbord rampy, ktoré som vtedy videl, boli jednoduché, primitívne konštrukcie, často v štýle „do-it-yourself“ z ohýbanej preglejky, hrubo natreté čiernou farbou. Chcel som to použiť.“ Vzdáva tak jedinečnú poctu svojej kalifornskej výchove a vráža tak „obyčajnému“ nástroju pouličného športu punc umeleckej vzácnosti, odkazujúci na dobu, kedy bol tento šport ešte len v plienkach.

Vzhľad a podpis nie je to jediné, čím doska zaujme. O tom, že pôjde o výlučne zberateľský kus, svedčí aj fakt, že by sa k nej nemali pripájať žiadne kolieska, takže budúci majiteľ si na nej ani len nezajazdí. Jediné využitie tak zrejme nájde v niektorej zo súkromných zbierok, či veľkej drahej vitríne niektorého zo solventných nadšencov tohto mladého športu. Keď už sme pri majiteľoch: môže sa ním stať aj ktorýkoľvek nadšenec, ak má voľných necelých 10 tisíc libier, čo činí zhruba 12 tisíc eur. To je suma, na ktorú si kus skejterského dreva cení známy návrhár. Ach, to umenie!

 

Foto: hypebeast.com

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv