Neprehliadnite

5 základných pravidiel efektívneho behu

 

O tom, že behanie je vôbec jednou z najprospešnejších fyzických aktivít pre ľudský organizmus a z istého pohľadu aj skvelý relax, sa netreba vôbec baviť. Kto to myslí s behaním vážne, neodradia ho ani teploty tesne pod nulou. Avšak bez ohľadu na to, či beháte v prírode či doma na páse, mali by ste poznať niekoľko základných, takpovediac školáckych pravidiel, ktoré sú však elementárnou esenciou a dôležitou časťou každého bežeckého rituálu. Dlhoročným maratóncom to pripomínať nemusíme, ak ste však s behaním len začali, budú sa vám viac ako hodiť.

Dobrá obuv

Nejde len o značku, ale o kvalitu, ktorá sa v jej prípade meria výdržou. Kvalitné bežecké tenisky by mali vydržať aspoň 700 kilometrov a pôjde o jednu z najdôležitejších (a ak beháte v prírode a nepotrebujete pás, aj najdrahších) investícií, ktoré budete musieť urobiť. Spoľahlivú obuv, určenú špeciálne bežcom, kúpite v priemere už za 100 eur.

Ľahký začiatok

Nepúšťajte sa ihneď do klusania, tobôž nie bezhlavého šprintu. Prvých 5 minút „zahrievania“ pred behom venujte chôdzi. Pomalej, uvoľnenej, nikam sa neponáhľajúcej. Pripravíte ňou svaly na nohách na fyzickú náročnosť nasledujúceho tréningu. Plynulým zrýchlením tempa sa ľahko dostanete na tú správnu vlnu – ani nie rýchlu, ani nie pomalú – ktorá vyhovuje presne vám.

Minúty, nie kilometre

Častou motivačnou chybou začiatočníckych bežcov je cieľ, predstavovaný v kilometroch. Zabehnem 3. Alebo 5. Alebo 8. V skutočnosti by ste výsledky mali merať časom, ktorý behaním strávite. Od neho sa samozrejme odvíja aj rýchlosť a nevyhnutne aj ubehnutá vzdialenosť, ktorá sa s pribúdajúcou kondíciou bude len zvyšovať. Minúty môžete tiež pridávať rýchlejšie – napríklad z 30 na 35 minút sa naraz dostanete omnoho ľahšie, ako z 5 na 7 kilometrov.

Magická trojka

Ak beriete svoju športovú činnosť vážne, beháte minimálne 3 krát do týždňa. To je hranica, ktorú experti a tréneri neodporúčajú podliezať. Pri menej častom behaní sa totiž nielen nedostavujú požadované výsledky, ale rapídne klesá aj ďalšia sebadisciplína, takže je omnoho pravdepodobnejšie, že to nádejný atlét definitívne zavesí na klinec.

Stay liquid

Osviežiť sa počas tréningu hltmi čistej vody nie je žiadna hanba, práve naopak. Minimálne pollitrová fľaša, naplnená tekutinou, patrí k základnému vybaveniu bežca. Nie každý potrebuje piť počas behu, no schladiť rozpálené vnútro po ňom je už nevyhnutná povinnosť.

 

Foto: shopage.fr

 

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv