Neprehliadnite

Prezidentská medaila pre priekopníka tmavej pleti

 

Charlie_Sifford_02Charlie Sifford, ktorý sa v roku 1961 stal prvým golfistom tmavej pleti s kartou US PGA Tour, dostal v Bielom dome Prezidentskú medailu slobody. Deväťdesiatdvaročný Sifford tak bol jedným z 19 tohtoročných laureátov a pripojil sa k Jackovi Nicklausovi a Arnoldovi Palmerovi, ktorí ako jediní golfisti dostali toto najvyššie americké civilné ocenenie. Ocenenie priekopníka tmavej pleti vyzdvihol na sociálnej sieti aj dlhoročný líder svetového golfu Tiger Woods.

Sifford, bývalý kedík, vyhral šesťkrát National Negro Opens predtým, ako PGA of America zrušila v roku 1961 svoju rasistickú klauzulu platnú v zámorskom golfe od roku 1934. Sifford sa presadil aj medzi najlepšími, napokon na US PGA Tour získal dva tituly na Greater Hartford Open 1967 a Los Angeles Open 1969. V roku 2004 sa stal prvým členom Svetovej golfovej siene slávy tmavej pleti.

Sifford na svojej golfovej ceste musel bojovať s pravidelnou diskrimináciou, rasistickými urážkami a dokonca smrteľnými vyhrážkami. Pre Los Angeles Times uviedol, že diváci mu raz jeho loptičku dokonca odkopli ďalej do rafu, inokedy zasa naplnili jamku s výkalmi predtým, ako Sifford prišiel ku vlajke so svojou loptičkou. „Nedal som sa ničím odradiť a znechutiť. Nebojoval som len za seba, snažil som sa to robiť pre svet,“ povedal Sifford.

-JJ-

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv