Neprehliadnite

Pozdrav z kvetinového ostrova

 

Reč je o Madeire. Toto sopečné súostrovie, patriace Portugalsku, leží v Atlantickom oceáne, 970 kilometrov juhozápadne od Lisabonu a 600 kilometrov od Maroka
Text Nataša Kamesch / foto archív


Vďaka Golfskému prúdu je tu po celý rok príjemné jarné počasie. Kombinácia slnka, mora, prírody, golfu a iných voľnočasových aktivít je zárukou, že každý návštevník si nájde to svoje.

Golf v rezervácii

Teplý Golfský prúd umožňuje hrať na troch osemnásťjamkových ihriskách bez extrémnych horúčav, ale aj chladu po celý rok. O príjemných podmienkach a nádhernom prostredí vypovedá aj fakt, že dve tretiny hlavného ostrova zaberajú prírodné rezervácie, ktoré sa bohatou flórou podobajú botanickej záhrade. Najrôznejšie kvety, ale aj stromy tu kvitnú po celý rok, preto aj Madeira získala prezývku ostrov večnej jari. Niektoré z nich sú skutočne impozantné. K najväčším raritám patria vavrínové lesy, ktoré sú chránené a boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Celoročná hra

V lete zriedka prší, teploty sa málokedy vyšplhajú nad 25 stupňov Celzia. Ihriská nie sú preplnené a nie je teda ťažké objednať si štartovací čas. Základy golfu boli na Madeire položené v roku 1937 a dnes sa na ňom nachádzajú tri ihriská. Dve na hlavnom ostrove Madeira a jedno na Porto Santo.

Clube de Golf do Santo da Serra

Najstaršie ihrisko súostrovia sa stabilne umiestňuje v prvej stovke najkrajších v Európe. Bolo postavené už v roku 1937 a v 1991 prešlo dôkladnou rekonštrukciou a modernizáciou, ktorú viedol Robert Trent Jones. Pri objednávaní štartovacieho času vás môžu varovať, že na ňom nie je pre mraky viditeľnosť. Znie to neuveriteľne, najmä ak dole vo Funchale svieti slnko.

Lenže Madeira je v tomto nevyspytateľná. Ihrisko sa rozprestiera v kopcoch hlavného ostrova, iba päť minút od letiska. Z hlavného mesta Funchal naň cesta autom trvá približne dvadsať minút. Od hladiny mora ku klubovému domu je asi 500-metrové prevýšenie, ktoré pocítite poklesom teploty a občasným vetrom.

Kombinácie deviatok

Tri deviatky, ktoré sa dajú kombinovať, poskytujú neuveriteľný golfový zážitok. Deviatka Serras je relatívne rovinatá, Machico a Desertas sú oveľa náročnejšie a rafinovanejšie. Na týchto dvoch sa už od roku 1993 každý rok koná turnaj Madeira Island Open. K nezabudnuteľným jamkám patrí určite č. 4 na ihrisku Machico.

Na jednej strane roklina až po grín a za ním hneď more. Pokiaľ netrafíte na grín, stratíte loptičku, čo vytvára neuveriteľný psychický tlak na hráča. Krásna jamka je aj dvojka, na ktorej opäť hráte cez asi 150 metrov dlhú roklinu. Pri zameriavaní sa však otvára nádherný výhľad priamo na more a skaly v diaľke.

Náročné

Ihrisko sa s golfistami nemazná a niekoľko náročných prekážok čaká aj na profesionálov. Vďaka neuveriteľnej prírode si však z hry odnášajú nezabudnuteľný zážitok. Na všetkých jamkách sa otvárajú nádherné výhľady a všetky sú športovo náročné, je tu veľa vodných prekážok, úzke zvlnené gríny, strategicky rozmiestnené bankre. Častý vietor komplikuje hru aj odhad vzdialeností. Popularitu ihriska zväčšuje viacero vodných plôch. Celý ostrov je pretkaný zavlažovacími kanálmi, ktoré vedú aj cez ihrisko a sú zároveň zdrojom vody pre prekážky.

Ihrisko je výzvou, ktorá priťahuje hráčov z celého sveta. K známym osobnostiam, ktoré ho hrali, patrí španielsky král Juan Carlos, britský princ Andrew alebo Severiano Ballesteros, ktorý o ňom povedal: „Bolo mi cťou hrať Madeira Island Open. Ihrisko je fantastické, klubovňa veľmi krásna, jedlo ešte lepšie a starostlivosť fenomenálna. Dúfam, že sa sem ešte vrátim.“ Z dobre vybavenej klubovne, ktorá stojí na vrchu hory, je výhľad na všetky tri štartovacie jamky. Na ihrisku sa oplatí hrať viackrát, pretože po prvý raz nedokážete oceniť počet jeho nástrah, jeho technický charakter, ktorý vyžaduje veľmi presnú hru.

Palheiro Golfe

Krásna, členitá osemnástka, umiestnená vysoko v kopcoch nad hlavným mestom ostrova. Z centra aj z letiska sa naň dostanete autom za štvrťhodinku. Ihrisko otvorili v roku 1993 v parku plnom krásnych drevín z celého sveta. V roku 2003 bolo redizajnované architektom Cabellom Robinsonom, ktorý dokázal využiť charakteristický kopcovitý terén a hlboké údolia a zakomponoval ich do dizajnu ihriska. Strmé ferveje hornatého ostrova hráča slušne rozdýchajú.

Hneď prvá jamka, štvorpar, meria síce len 310 metrov, ale dogleg doľava stúpa strmo k nebu. Mierne stúpa aj štvorparová dvojka, po ktorej nasleduje najkrajšia jamka ihriska. Strieľa sa 168 metrov z kopca na grín s nádherným výhľadom na Funchal. V tomto rezorte bude spokojný aj nehrajúci sprievod golfistu. Z terasy klubovne, ktorá leží 500 metrov nad morom, zaujme nádherný výhľad na prístav s luxusnými jachtami, na okolité hory aj oceán. Začiatočníkom je určená šesťjamková akadémia. Štýlovú klubovňu dopĺňa reštaurácia, ktorá patrí k hotelu Casa Velha.

Porto Santo Golfe

Celodenný výlet z Madeiry na susedný ostrov Porto Santo s nádhernými pieskovými plážami patrí k turistickým povinnostiam. Loďou sa tam doplavíte z Funchalu asi za dve a pol hodiny. Golfista sa však nemusí obávať straty dňa. Od roku 2004 je tam veľmi kvalitná osemnástka, ktorú projektoval Severiano Ballesteros.

Zelená oáza

Toto majstrovské ihrisko je pravým opakom oboch horských na Madeire. Pôsobí ako zelená oáza, zasadená do pôvodnej vegetácie medzi niekoľko jazier. Prvá deviatka na južnej strane sa od druhej diametrálne líši. Podobá sa na najlepšie americké ihriská so širokými fervejami, jazierkami, lagúnami a nádhernou kulisou pláží. Vyžaduje však dlhé a presné rany. Severná deviatka sa tiahne nad hranami útesov a niektoré veľmi náročné jamky ponúkajú opäť úchvatné výhľady na Atlantik. Je to pravý links a teda veľmi veterný.

Po Kolumbových stopách

Tretia tréningová deviatka s trojparovými jamkami je dokonca večer osvetlená a ideálna na tréning krátkej hry, ktorej presnosť si ihrisko skutočne vyžaduje. Cvičná lúka má štyridsať zastrešených odpalísk, neďaleko je krásna klubovňa a dokonca tenisové ihriská. Nehrajúci sprievod sa môže vydať za zaujímavosťami ostrova. V hlavnom meste Vila Baleira sa dá navštíviť dom, v ktorom dva roky žil slávny Krištof Kolumbus.

Čaro levadas

Levadas, alebo zavlažovacie systémy, sú prírodným labyrintom ostrova. Kamkoľvek sa pohnete, narazíte na nejaké. Na severe v horách je totiž vlhko a daždivo, na subtropickom juhu vládne zasa nadmerné sucho a teplo. Aj preto sa miestni obyvatelia rozhodli, že zvedú vodu z hôr, aby im zavlažovala plantáže cukrovej trstiny a banánov. Hory tu fungujú ako obrovská špongia. Nasiaknu nielen všetok dážď, ale cez vetvy vstrebávajú aj hmlu a všetku túto vlhkosť priebežne vypúšťajú.

Predtým voda stekala čo najrýchlejšie do mora, bolo tu veľa vodopádov a prudkých horských riek. Vďaka „levádam“ však vznikol unikátny zavlažovací systém, ktorý má dĺžku dvetisíc kilometrov. Popri kanáloch vedú malé cestičky a chodníky, ktoré prednedávnom slúžili ich správcom na čistenie. Na jar totiž tečie voda obrovským prúdom a strháva so sebou hlinu, drevo aj kamenie. Tieto chodníky pred tridsiatimi piatimi rokmi objavili turisti a začali ich využívať.

Quinta Casa Velha do Palheiro

V pôvodnom, dvesto rokov starom poľovníckom zámočku, ktorý stojí medzi deviatou a desiatou jamkou v golfovom areáli Palheiro, sa nachádza päťhviezdičkový hotel Quinta Casa Velha do Palheiro. Je obklopený neuveriteľnou záhradou, ktorú pred dvesto rokmi založil João Esmeraldo, ktorý tu žil vo vidieckom sídle Quinta do Palheiro. Doviezol sem exotické stromy a rastliny z celého sveta a v loveckej chate v záhrade organizoval večierky. V roku 1885 získala sídlo rodina Blandyovcov, ktorá záhradu ďalej rozširovala a zošľachťovala.

Lovecká chata bola v roku 1998 zrekonštruovaná a dnes sa v nej nachádza skvostný hotel Casa Velha do Palheiro. Je vybavený vyhrievaným bazénom, ale aj saunou a parným kúpeľom, tenisovým kurtom či ihriskom na kriket. K dispozícii je hotelová jachta Balancal, ktorá sa dá využívať na výlety okolo ostrova, ale aj na pozorovanie veľrýb, delfínov či na rybolov. Tí, ktorí si neradi zvyšujú hladinu adrenalínu, si na svoje prídu v útulnej zámockej knižnici alebo v bare.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv