Neprehliadnite

Golf na Sv. Lucii

 

Ste zanietený golfista? Potom si ostrov Svätá Lucia ako dovolenkovú destináciu radšej nevyberte. No ak máte radi biele aj čierne piesky, teplé Karibské more, oceán, hory, dažďové lesy, úžasné teplé pramene, lietajúce ryby, silný rum, potápanie, plavbu po mori a k tomu golf, potom je výber jednoduchý.
Text Dagmar Didiana Dianová / foto autorka a archív

Toto všetko a ešte oveľa viac, napríklad aj banánový kečup, nájdete na ostrove Svätá Lucia. Ideálnym terénom na stavbu golfových ihrísk asi nie je, no už dve na ostrove fungujú: Sandals Regency St. Lucia Golf Resort & Spa a St. Lucia Golf Club v Cap Estates na severnom konci ostrova. Preto platí, že aj v tejto časti karibského raja môžete svedomito zapracovať na svojom švihu.

Prečo Helena?

Ostrov zvyknú volať aj „Helenou západu“ a to nielen preto, že sa oň bilo toľko chlapov ako o Helenu Trójsku, ale môže zato aj podobnosť s rovnomenným ostrovom Svätá Helena. Pikantnosťou je fakt, že kým sa pre ostrov začali bitky, obývali ho ľudožrúti, potom zmenil „majiteľa“ dokonca štrnásťkrát, až kým ho v roku 1814 nezískala Británia. Dosiahnuť autonómiu sa nakoniec podarilo ostrovanom až v roku 1979.

Ostrov Sv. Lucia je pomerne malý fliačik zeme, je súčasťou Malých Antíl a nachádza sa vedľa ostrovov Martinik a Barbados, na východe Karibského mora. Priemerná teplota na začiatku roka sa pohybuje od 22 do 28 °C, pričom o to, aby človeku nebolo zbytočne teplo, sa stará svieži morský vánok. Vietor je skrátka neoceniteľným „parťákom“ najmä v horúcich dňoch.

Od konca novembra do mája panuje na ostrove obdobie sucha, hoci vo vnútrozemí zvykne spŕchnuť hocikedy. Dážď však neprekáža, lebo väčšinou ide o nežný dáždik, poprípade hustú teplú sprchu, podobnú tej, ktorú má vo svojom videoklipe každá dobrá chlapčenská skupina.

Malá horská Lucia

Svätá Lucia nie je veľká, má len 617 km², ale prejsť ju raz-dva sa vám nemusí podariť, dokonca ani na motorke, práve pre členité cesty, ostré zákruty a úžasné vyhliadky. Preto trvá cesta z jednej strany na druhú niekedy aj hodiny. Veď kedy sa vám naposledy stalo, že ste si vyšli autom a skončili ste vnútri vulkánu?

Bizarný scenár sa stáva pravdou v La Soufrière, patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie ostrova. Práve na tomto mieste môžete okúsiť povestné bahenné zábaly sírových prameňov. Taký wellness v srdci pralesa vylieči aj ten „najrozbitejší“ chrbát ostrieľaného golfistu… Aspoň nachvíľu.

Veľká a malá sopka

Svätú Luciu, jeden z najhornatejších karibských ostrovov, preslávili dva sopečné vrchy, Veľký a Malý Piton. Miestni ich tak milujú, že podľa nich nazvali aj pivo. Hory sú na tomto ostrove plnom tropických pralesov dramatické, ponúkajúce množstvo možností, ako ich kužeľovitý tvar využiť. Tí, ktorí si kopce radšej ohmatajú, ako len nafotia, môžu skúsiť túru alebo prejsť sa po nich na bicykli.

Väčšia z dvoch veží vytvorených prírodou je priam stvorená na výstup. Samozrejme, ak vám neprekáža lezenie na každý spôsob aj v tropickom teple. Výstup na Piton vás odmení dokonalým výhľadom na zafírovomodré more a svieže zelené pobrežia. To, že budete mokrí, či už preto, lebo prší, alebo preto, lebo sa tak spotíte, keďže je tam skutočne lepkavé teplo, už podrobne opisovať nebudem…

Na pobreží

Kto neholduje turistike v prírode, občasným lejakom a množstvu komárov, bude určite rád ležkať a relaxovať niekde na pobreží. Nájdete tam množstvo hotelových komplexov, ktoré vám ponúknu aj modré z neba s vilou alebo bez Vila.

K dispozícii je aj množstvo typických karibských domčekov, kde môžete zažiť atmosféru pravého ostrovného života s domácimi. Musím vás však upozorniť, že nie sú vždy priateľskí. Zrejme je to dôsledok dlhých vojen, že miestnym obyvateľom v krvi rozhodne zostala istá divokosť.

Medzi najlepšími

Miesto je to však magické, inak by sa asi táto perla južného Karibiku nedostala do TOP 5 najlepších destinácií na trávenie medových týždňov na svete. Aj preto sa vám môže stať, že ak sa vyberiete do hotela čisto ženská alebo čisto mužská partia, dostanete izbu s baldachýnom a napriek veľkosti sa na tejto romantickej posteli nevyspíte.

Poznanie na jazyku

Medzi veci, ktoré sa však patrí vyskúšať v každej destinácii, patrí miestne jedlo. A nesklamalo ani na Sv. Lucii. Na pláži Roodney Bay, kam sme chodili, varila Maria, statná panička, ktorej v kuchyni pomáhali šiesti synovia. Zaujímavosťou bolo, že ak sme sa chceli najesť rýchlo, museli sme ošúpať cibuľu a pomôcť s drobnými prácami. K tomu nám servírovala miestny aperitív s rôznymi bylinkami, drievkami, machmi a lišajníkmi, ktoré chutili jedovato sladko, ale vypálili aj posledné zvyšky bacilov.

Golf s rajou v raji.

Sever Sv. Lucie bude vyhovovať tým, ktorí chcú mať golf v blízkosti. Ako mi povedal náš hostiteľ, jediné osemnásťjamkové ihrisko na ostrove voľakedy patrilo istému Britovi, ktorý ho po smrti odkázal štátu. Ihrisko je to krásne, len chýba povestná čerešnička na torte v podobe nadýchanej golfovej krásy. Inak sa niet na čo sťažovať, personál, jamkoviská aj rum mali dobrý. Ak máte radi výzvy, St. Lucia Club je pre vás to pravé.

Nachádza sa v zelených kopcoch s nádherným panoramatickým výhľadom na Atlantický oceán a zafírové či smaragdové (podľa toho, ako svieti slnko) more. Vraj ide o najnáročnejšie osemnásťjamkové ihrisko v Karibiku, ale to píšu na jeho webových stránkach. Po odohraní sa mi prudko náročné nezdalo… Možno preto, lebo ma pri hre nikto nenaháňal, nehrala som turnaj a hlavne bola na dovolenke.


Všetci sú vítaní

Príjemne zvlnené ihrisko, par 71, sa nachádza blízko Roodney Bay, teda jedného z popredných centier pre jachting. K výhodám St. Lucia Golf Clubu patrí, že nemusíte byť jeho členom ani hotelovým hosťom, ako je to zvykom v niektorých luxusných golfových rezortoch Karibiku. Zahrať si môže každý, kto zaplatí jednorazový poplatok a ten bežného golfistu nedostane do kolien.

Ihrisko St. Lucia Golf Course pritom hostilo už množstvo zaujímavých podujatí vrátane niekoľkých turnajov PGA Tour. Ak náhodou golf nehráte dlho, poprípade ste prešli už rôzne ihriská a neuspokojíte sa len tak s niečím, mohlo by sa vám páčiť. Dispozične totiž vyhovuje golfistom všetkých úrovní. Golfový vozík, autíčko aj palice vám, samozrejme, bez problémov požičajú (majú aj palice pre ľavákov, dokonca aj ženské).


Pripravte sa na rýchle, ale kvalitné jamkoviská, ferveje lemované palmami a početné vodné prekážky, do ktorých je radosť padnúť. Ak máte aj drobné botanické minimum, na mieste, kde vám padla loptička, budete mať možno chuť loviť lekná… Ako už je na tomto ostrove zvykom, aj na ihrisku silnejšie fúka, no na rozdiel od Báču a Skalice máte ako bonus aj navoňaný morský vzduch, exotické živočíchy, kaktus či sukulent väčší ako Koliba v Starej Lesnej.

Náklady na hru v St. Lucia Golf and Country Clube:
(9 jamiek)
70 USD na osobu
 
20 USD za zapožičanie palíc 
10 USD za prenájom topánok
5 USD káva a voda
(18 jamiek)
95 USD na osobu 
20 USD za zapožičanie palíc
10 USD za prenájom topánok
40 USD káva a trochu viac rumu

Sandals Regency La Toc Golf Resort & Spa,

Ak si vyberiete na ubytovanie jeden z troch hotelov patriacich k ihrisku Sandals Regency La Toc Golf Resort & Spa, hru máte zadarmo. Vyrušiť môže jedine fakt, že ihrisko má deväť jamiek. Sandals Golf Resort meria len niečo vyše 2 858 metrov a je náročné na presnosť nielen preto, lebo na ňom opäť silno fúka.

Výhodou však môžu byť kedíci, ktorých by ste jednoducho na tomto ihrisku mali mať. Rezort je to skutočne nablýskaný a dobre vyzerá aj spoza plota. Slinka zahrať si golf sa preto zbieha aj bežnému golfistovi oveľa skôr, než sa ocitne priamo v klubovni.

Loptička v džungli

Nádherných deväť jamiek leží v malebnom údolí, obklopenom palmami, na zvlnenom teréne s popínavými rastlinami a pestrofarebnými kvetmi. Popri hre sa môžete okrem výhľadu na more kochať aj pohľadom na urastené mandľovníky či džungľu cédrov. Na loptičku, ktorá tam padne, treba rovno zabudnúť.

Ak potrebujete natrénovať, lebo ste si dali záväzok, že v novej sezóne vyhráte všetky dobré slovenské golfové turnaje, určite si zoberte zopár lekcií u miestnych učiteľov. Trénovať v takom prostredí a potom sa odmeniť pravým domácim rumom je, ako ušúľať si cigaru medzi stehnami na Kube. Na tomto mieste sa to patrí. Ostrov Sv. Lucia je raj, naozaj…

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv