Neprehliadnite

Najväčšia Abramovičova hračka

 

Nie je to jeho prvá, ale za to najväčšia a najdrahšia na svete. Luxusná jachta Eclipse, ktorej majiteľom je ruský podnikateľ Roman Abramovič, je o necelých osem metrov dlhšia ako doterajší rekordér Dubai.

Text: Jakub Jesenski

Na vodnú hladinu ju spustili v lete 2009 v lodenici Blohm & Voss v nemeckom Hamburgu, na jeseň toho istého roku smerovala na testy do dánskeho Frederikshavnu. Prvé oficiálne fotografovanie sa konalo v nórskom Kristiansande.

Domov na Bermudách

Od decembra roku 2010 si už Abramovič užíva služby luxusnej „megajachty“, ktorej celková dĺžka je 169,77 m. Eclipse_02Ruský oligarcha okrem Eclipse vlastní ešte dve motorové jachty – Pelorus (114,9 m) a Sussurro (112,7 m) , pričom ďalšie dve – Le Grand Bleu a Ecstasea už predal respektíve daroval. Dizajn na Eclipse je výsledkom práce Hermidasa Atabeykiho, pričom interiér mal v kompetencii známy dizajnér Terrence Disdale. Jachta majiteľa futbalového klubu FC Chelsea Londýn a niekdajšieho gubernátora Čukotky , ktorej hrubá hmotnosť dosahuje 13.000 ton, má ako domovský prístav uvedený Hamilton na Bermudách.

Rekordne dlhá

Obrovské plavidlo je o necelých osem metrov dlhšie ako motorová jachta Dubai (162 m), ktorá je majetkom Šejka Mohammeda bin Rašida Al Maktouma – vládcu Emirátu v Dubaji. Šírka Eclipse dosahuje 21,50 metra a ponor jachty má päť metrov. Súčasťou sú aj dve pristávacie plochy pre helikoptéry, 20 vodných skútrov, desiatky hosťovských kabín, dva bazény, niekoľko horúcich víriviek (jacuzzi) a ďalšie kultúrne služby. Na palube sú k dispozícii tri záchranné lode, ale aj dvanásťmiestna ponorka, ktorú je možné využiť do Eclipse_03 hĺbky 50 metrov. Ponorka je umiestnená v spodnej časti jachty, čo umožňuje majiteľovi nastupovať na palubu v absolútnom súkromí . Nalodenie motorových skútrov je takisto bezproblémové vďaka vhodnému prístupu v zadnej časti lode.

Nepriestrelné sklá a paparazzi

O samotný chod a prevádzku jachty sa stará 70-členná posádka. Rovnako bezpečnosť na palube je na najvyššej úrovni, čo je pre miliardára a podnikateľa ako Abramovič nesmierne dôležité. Všetky okná spĺňajú ochranu B7, čo je najvyšší možný stupeň dostupnej ochrany. Jachta má svoje vlastné priestory pre bodyguardov a k dispozícii je minimálne päť únikových východov v prípade, že je jachta napadnutá. Proti Eclipse_08prípadným paparazzom slúži clona vo forme laseru, ktorý skúma okolie, a keď objaví CCD (pozn. elektronická  súčiastka používaná pre snímanie obrazovej informácie), tak potom zasvietia svetlá priamo do fotoaparátu, aby zabránili fotografovaniu. Rovnako vlastný bezpečnostný systém dokáže chrániť jachtu pred vážnymi útokmi.

„Full servis“

Čo by to však bolo za jachtu, keby neposkytovala nič pre majiteľa a hostí? Keď hovoríme o sedemhviezdičkovej jachte, akou je Eclipse, tak je k videniu toho veľa. Vedľa veľkého bazénu sa nachádzajú Havana bary, ďalší bazén na plávanie je vo vnútornej časti. Aj bary vonku na palube sú dizajnované pre príjemné chvíle majiteľa a jeho priateľov. Malé kino, knižnica a Eclipse_05reštaurácia sú v tejto jachte nastavené spôsobom, ktorý sa už blíži ku gigantickým zaoceánskym „cruiserom“. Vstupná hala je vybavená nábytkom s modernými aj klasickými prvkami. Jachta má deväť palúb, pričom prvé z nich okupuje len strojovňa a strojový park. Druhá paluba je určená pre umiestnenie ponorky. Na rovnakom podlaží sa môžu zabávať hostia v disko klube.

Tucet hostí

Horné poschodia sú určené pre zábavu a životný priestor. Kapacita hostí je ohraničená na 12 osôb, ktorí sú rozdelení do ôsmich apartmánov. Najväčší apartmán na Eclipse má majiteľ, ktorý sa nachádza na piatom poschodí s rozlohou 464,5 m2 . Tento apartmán má vlastnú verandu s nádherným výhľadom na oceán a dvomi veľkými izbami. Rovnako pre komfort majiteľa pridali dizajnéri aj mali súkromnú záhradku na poschodí, do ktorej sa dá prejsť z verandy. Ďalších päť apartmánov je určených pre dve osoby, všetky majú balkóny a exkluzívny pohľad na oceán. Posledné dve izby sú „jednotky.“ Maximálna rýchlosť jachty je 26,6 uzlov. Neoficiálna cena tohto gigantického diela sa pohybuje okolo 340 miliónov eur.

Eclipse_08 Eclipse_04Eclipse_06Eclipse_01

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv