Neprehliadnite

V zajatí hôr, jazera a ľadovca

 

Dovolenka v Zell am See a na Kaprune ponúka návštevníkom typické rakúske zážitky s úžasnou atmosférou.
Text Nataša Kames / fotoIvan Mičko

Región so strediskami Zell am See a Kaprun, ktorý sa nachádza uprostred salzburských Álp, na úpätí Národného parku Vysoké Taury a neďaleko Großglockneru, je povestný prepracovaným systémom organizácie rekreačných a športových aktivít.

Aj preto je jedným z najväčším magnetov Álp. V zime láka očarujúca zimná krajina, v lete osviežujúce alpské jazero a bezprostredná blízkosť ľadovca Kitzsteinhorn. Ponuka zimných i letných aktivít je taká bohatá, že si vyberie každý.

Vysokohorská turistika

Kto chce zvlášť intenzívne zažiť horský svet Álp, vyrazí na vysokohorskú túru. Nájde tu asi 400 kilometrov turistických chodníkov, ktoré vedú od jazera Zeller See do najkrajších alpských miest. K najobľúbenejším výletným miestam patrí bezpochyby vrchol Kitzsteinhornu.

Až do nadmorskej výšky 2600 metrov vedú perfektne vybudované cestičky, ktoré možno zvládnuť bez vysokohorského vybavenia. Až na posledných 800 metroch je použitie stúpacích želiez a lana nutnosťou. Posedenie na panoramatickej terase vrcholovej stanice lanovky sprostredkuje nezabudnuteľný výhľad na okolité vrcholy Álp. Pri krásnom počasí možno vidieť až 30 tritisícoviek.

Na bicykli

Okolo Zell am See vedie veľké množstvo ciest pre bicyklistov a horských cyklistov. Ich celková dĺžka je 240 kilometrov. Veľmi obľúbená je najmä Taurská cyklistická cesta Tauernweg. Pre horských cyklistov môžeme odporučiť trať z vrcholu Maiskogel nad Zell am See. Freestylisti môžu svoje nenapodobiteľné kúsky predviesť priamo v Kaprune. Rekreačným bicyklistom určite dobre padne posila v podobe elektrobicykla. S 25 požičovňami E-bajkov patrí Zell am See k najväčším v Rakúsku.

Pre golfistov

Ak dávate prednosť šťavnatým grínom, prvotriedne podmienky nájdete v Zell am See na dvoch majstrovských osemnásť jamkových ihriskách. Úžasný golfový areál golfového klubu Zell am See – Kaprun sa nachádza na rovinatom, parku podobnom teréne v obrovskom údolí Salzachtal. Obe ihriská boli vybudované podľa návrhu architekta Donalda Harradina.

Obe – staršie a jednoduchšie ihrisko Kitzsteinhorn a sesterské Schmittenhöhe – začínajú u veľkoryso koncipovaného klubového domu. Počas hry sa môžete kochať výhľadom na ľadovec Kitzsteinhorn alebo na ďalšie vrcholy Vysokých Taur.

Súhra krásy a náročnosti

Jednotlivé jamky sa vinú mohutným údolím, ferveje sú široké a rafy husté, tu a tam biotopy i malé čarovné jazierka, ktoré musíte prepáliť, alebo doglegy, kde nevidíte na vlajku z odpaliska. Na ihrisku nájdete aj na priečne vody a množstvo pieskovísk a iných prírodných prekážok.

Táto vzácna súhra športovej výzvy a nádhernej prírodnej panorámy očarila už mnohé hviezdy, medzi nimi napríklad Grega Normana, Seveho Balesterosa i Bernharda Langera. Tento elitný nemecký golfista dodnes drží rekord ihriska so 66 údermi.

A čo každého letného návštevníka nadchne najviac? V letných mesiacoch tu pravidelne pofukuje chladný vetrík, akoby chcel pomôcť hráčom mať pri každom údere chladnú hlavu. Aj v najväčšom sparne.

…a to jazero

V horúcich letných dňoch je jazero Zell See pravou oázou skvelého osvieženia. Deň na jeho brehu a čerstvý vzduch dodajú každému novú energiu. Jazero patrí k najčistejším v Európe. Štyri veľké pláže sú v prevádzke od júna do septembra a ponúkajú jemný piesok, obrovské šmykľavky.

Návštevníci si môžu zajazdiť na vodných lyžiach či na surfoch. Pokojnejšie vodné radovánky sľubujú vodné bicykle alebo lodičky. Nechýbajú tu však ani veľké výletné lode, na ktorých si môžete urobiť pohodlný rodinný výlet po celom jazere.
www.golf-zellamsee.at
www.zellamsee-kaprun.com

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv