Neprehliadnite

Výzva pre firemné tímy

 

Víťazi firemných národných súťaží z dvadsiatich ôsmich krajín sa tentoraz stretli v Španielsku na svojich majstrovstvách sveta – World Corporate Golf Challenge 2014.
Text Ivan Mičko / foto autor a archív


Už dvadsaťjeden rokov sa konajú oficiálne majstrovstvá sveta firemných tímov. Tento rok sa vďaka Rasťovi Koyšovi a spoločnosti Pro Golf Slovakia po prvý raz v histórii zúčastnil na finálových bojoch aj tím zo Slovenska. Spoločnosť Titio reprezentovali Richard Kertesz a autor článku. Za miesto konania určili organizátori španielsku Andalúziu, nádherný rezort Sotogrande. Mimochodom, práve tento rezort už dva roky navštevujú aj víťazi Slovenskej firemnej ligy v golfe.

Provincia Cádiz

Jedna z ôsmich andalúzskych provincií. Hlavné mesto Cádiz je údajne najstarším mestom v Európe. O prvenstvo, kto mesto pred 1 100 rokmi pred naším letopočtom založil, súťaží nielen Herakleitos, ale aj Feničania. Postupne ho však okupovali Kartáginci, Rimania, Mauri. Po najrôznejších peripetiách sa dokonca Cádiz stal na krátke obdobie, na začiatku 19. storočia, aj hlavným mestom Španielska.

No i ďalšie mestá, ktoré ležia na Costa del Sol, patria k tomu najkrajšiemu, čo južné pobrežie Španielska pre svojich návštevníkov ponúka. Tarifa, Algeciras, San Roque, Estepona, San Pedro de Alcántara, Puerto Banús, Marbella, Cabopino, Torremolinos, Malaga. Čo meno, to paráda, ako zvykol hovorievať klasik. Štatistiky uvádzajú, že tu svieti slnko až tristo dní v roku. Kým v letných mesiacoch sem turisti chodia najmä za teplým morom a nádhernými plážami, mimo hlavnej sezóny sa Costa del Sol stala mimoriadne atraktívnou oblasťou pre hráčov golfu.

Len na tomto malom kúsku pobrežia je viac ako tridsať golfových ihrísk, ktoré patria medzi najlepšie a najkrajšie v Európe. Ako mi vysvetlil José Loaiza García, prezident provincie Cádiz, záujem o tento kút Španielska začal mimoriadne rásť najmä po roku 1997, keď sa na ihrisku Valderrama hral Ryder Cup. So spokojným úsmevom dodal: „Stačí raz prísť a okúsiť vynikajúcu kuchyňu, úžasnú pohostinnosť tunajších ľudí a spoznať nádhernú prírodu, a už sa sem budete rok čo rok vracať.“

Sotogrande

Je perlou provincie i celého Španielska. Ako tvrdia historici, na počiatku bol americký plukovník Joseph McMicking, ktorý sníval o vybudovaní exkluzívneho a mimoriadne príjemného bývania v tejto prekrásnej lokalite. Keď začal v roku 1962 kresliť budúcu podobu Sotogrande, mal na mysli najmä tri ciele: rodina, šport, bezpečnosť.

Duchovný otec Sotogrande Joseph McMicking teda kúpil prvý pozemok, ktorý nazval Paniagua, a so svojimi dvoma synovcami začal stavať. Neskôr tu začal vynikajúci architekt Robert Trent Jones budovať Royal Golf Club of Sotogrande (18 + 9 jamiek) a Valderramu (18 + 9 jamiek), k nim pribudli aj ďalšie ihriská La Reserva (18 jamiek), Almenara (27 jamiek + golfová akadémia + 3 cvičné jamky) a La Canada (18 jamiek).

Dnes je Sotogrande exkluzívne miesto na život, šport a oddych, pretože podľa slov Ramóna Luengoa, riaditeľa Sotogrande, „máme prvotriedne more a pláže, prvotriedne ihrisko na konské pólo, prvotriedne ihriská na golf, prvotriednu školu, kde dnes študuje 650 detí z viac ako tridsiatich krajín sveta.

Vybudovali sme 1 800 hektárov záhrad, v ktorých sa ukrývajú domy, postavené podľa projektov najlepších architektov. Sotogrande je aj skvelým východiskovým bodom na turistiku. V blízkosti sú totiž Sevilla, Granada, Jerez, Rhonda, môžete sa vybrať aj na výlet do Maroka.“ Len dodám, že v okruhu 65 kilometrov je ďalších 28 ihrísk.

Tímy z celého sveta

Začiatkom júla sa na ihrisku La Reserva stretlo na svetovom finále dvadsaťosem firemných tímov, od Dominikánskej republiky cez Južnú Afrika až po Austráliu a Nový Zéland. Oficiálny program sa začal privítacím večierkom v hoteli Almenara, presnejšie v hotelovej záhrade. Bolo príjemné letné, nie veľmi horúce počasie.

Čas čakania sme využili na zoznamovanie sa s reprezentáciami iných krajín a na ochutnávku tapas a shery z bodegy Valduero. Sme milo prekvapení, že tento rok je globálnym ambasádorom majstrovstiev sveta družstiev španielsky golfový profesionál, dvojnásobný bývalý člen európskeho rydercupového tímu Manuel Piñero a Simon Holmes, kouč desiatok špičkových hráčov. Po oficiálnych príhovoroch sa žrebovali tímy a štartovacie časy.

Na Slovensko čakali v tréningovom dni hráči Portugalska. Vo finále sme prvý deň hrali s Francúzmi a druhý s hráčmi Nového Zélandu. Hralo sa teda v dvojiciach, dvojkolovo na osemnásť jamiek systémom stableford netto s klubovým ¾ HCP, pričom muži hrali s maximálnym hendikepom 24, dámy 30. Po dvoch dňoch sa zrátali dosiahnuté výsledky oboch hráčov a určilo celkové poradie družstiev.

Manuel Piñero Sanchez

Profesionálnym hráčom sa stal v roku 1968 ako 16-ročný. O dva roky neskôr sa etabloval na európskej túre. Vyhral dvanásť profesionálnych turnajov, deväť na európskej túre. V roku 1977 získal titul aj na British PGA Championship. Bol päťkrát v TOP 10 európskej Order of Merit. Dvakrát hral za Európu v rydercupovom tíme, deväťkrát bol členom španielskeho tímu na World Cup of Golf, pričom dvakrát získali túto trofej aj jeho pričinením.

Simon Holmes

Narodil sa v Irvine (Škótsko) anglickým rodičom. Mladosť prežil na ihrisku v Helensburghu, kde je dodnes členom. Dvakrát sa stal amatérskym víťazom Škótska do 16 rokov. Potom študoval v USA na Univerzite v Severnej Karolíne. Trénerskú kariéru začínal ako asistent Davida Leadbettera, neskôr sa osamostatnil. Veľa pracoval s Nickom Faldom, ale počas svojej kariéry koučoval aj ďalších špičkových svetových profesionálov, medzi nimi Seveho Ballesterosa, Retiefa Goosena, Darrena Clarka, Ernieho Elsa, Bernharda Langera, Iana Woosnama, Thomasa Bjorna, Vijaya Singha, Leeho Westwooda a mnohých ďalších. Na vyše 80 turnajoch s nimi získal viac ako 50 titulov. A dva majory.

Nádherná La Reserva

Patrí medzi najkrajšie ihriská nielen v okolí, na Costa del Sol, v Španielsku, ale aj v Európe. Bolo otvorené 21. júla 2003, celý rezort dokončili o rok neskôr. Pod jeho dizajn sa podpísal Cabell Robinson. Honosný klubový dom postavili na najvyššom bode pozemku, a tak je z neho prekrásny výhľad na obe strany – na more aj na hory.

Ihrisko má osemnásť jamiek a rozprestiera sa na ploche 72 hektárov. K tomu však musíme pripočítať skutočne veľkorysé cvičné odpalisko a klubový dom, ktorý patrí k najväčším v Španielsku. Neviem si rýchlo spomenúť, kde som videl, že na návštevníkov čakajú podzemné garáže…

Samotné ihrisko má v podstate horský charakter, ferveje padajú do údolí, aby sa vzápätí predierali divokou prírodou, obchádzali početné jazerá a štverali sa opäť a opäť ku klubovni. Domy, luxusné vily a kondomíniá ako vzácne šperky farebne dotvárajú čarovný kraj. Vďaka tohtoročným výdatnejším zrážkam a určite aj kvalitnej starostlivosti je na začiatku leta všetko zelené, dráhy príkladne široké a pokosené, gríny tvrdé a rýchle.

Už po prvých jamkách však máte pocit, že vám ihrisko sedí, nič hru nekomplikuje, možno až na mimoriadne silné rafy s ostrými akáciami. Presnosť teda patrí k základným požiadavkám na hru. No ihrisko vyhovuje hráčom všetkých výkonnostných kategórií.

Nie je dôležité vyhrať…

Majstrovstvá sveta družstiev mali vysokú nielen športovú, ale aj spoločenskú a organizačnú úroveň. Od prepravy účastníkov z letiska v Malage do Sotogrande cez privítací večierok, tréningový deň a dvojdňové finálové boje až po galavečer, na ktorom odmieňali najlepších. Chválime nielen výber miesta, ale aj ihrisko a hotel. Štvorhviezdičkový hotel NH Almenara leží uprostred 27-jamkového ihriska.

Poskytuje vynikajúce podmienky nielen na relax, ale aj na usporiadanie spoločenských podujatí. Ponúka 148 izieb a 12 apartmánov, všetky s balkónmi či terasami. Vybavené sú satelitným tv prijímačmi, minibarom, telefónom. Každý izba má luxusnú kúpeľňu. V hoteli sú dve reštaurácie, Elisium Spa, vonkajší aj vnútorný bazén, telocvičňa, sauny, vírivky, odpočinkové miestnosti, fitnescentrum, kaderníctvo.

Počas piatich dní, ktoré sme prežili v letnom Sotogrande, sme mnohé z týchto vymožeností ani nestihli využiť. No čo sme skúsili, prekročilo naše očakávanie. Osobitne by som rád vyzdvihol predovšetkým špičkovú organizáciu celého podujatia. Od prvej chvíle sme mali pocit, že sme súčasťou turnaja, organizovaného na svetovej úrovni, vrátane výborných domácich nosičov, ktorých sme mali k dispozícii.

O golfovú zábavu sa nám postaral golfový virtuóz a šoumen v jednej osobe Jeremy Dale. Vo svojej úžasnej šou napríklad odpaloval patrom do vzdialenosti viac ako 150 metrov alebotíčka rôznej výšky, od pol metra nad zemou až po dva metre, pričom sám stál na fitlopte. Osobitnú zmienku si zaslúži galavečer v záhrade hotela. Všetci dodržali predpísané oblečenie, čo je asi pre medzinárodnú spoločnosť samozrejmosťou.

Na Slovensku s tým máme problémy aj pri návšteve anglickej kráľovnej. Úžasná atmosféra, nádherní a prajní ľudia, šumivé a tapas vytvorili čosi, na čo sa nezabúda. Povestnou čerešničkou na torte bolo rozprávanie tohtoročných ambasádorov Manuela Piñera a Simona Holmesa. Potom už len dekorovanie víťazov, bohatá, niekoľkochodová večera, vynikajúce španielske víno, špičková obsluha. A rozlúčka….

K nej patria slová Josého Guerru, prezidenta Wold Corporate Golf Challange: „Viem, že každý chce vyhrať, ale rád by som vám pripomenul, že zmysel tohto turnaja je vytvárať nové priateľstvá, posilniť duch kamarátstva, stretnúť nových ľudí z rôznych krajín a kultúr, urobiť biznis a v neposlednom rade sa aj zabaviť.“

Celkové výsledky:

  1. Pyrit Project Management, Švédsko

  2. Jet Airways, India

  3. Coral BPS, Dominikánska republika

  4. Pacific Links International, USA

  5. New Investment Solutions, Rusko

  6. I.S.P.E.R., Taliansko

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv