Neprehliadnite

Putovanie za zlatým vajcom

 

Rakúske mestečko Goldegg am See leží mierne bokom od hlavných turistických trás. Nájdete ho asi hodinu jazdy autom zo Salzburgu, za St. Johann im Pongau, v smere na Zell am See, keď odbočíte vpravo.
Text Ivan Mičko / foto autor

Goldegg leží mimo hlavných a rušných ciest, na náhornej plošine nad údolím Salzach v nadmorskej výške 825 metrov nad morom. Má takmer dva a pol tisíc obyvateľov, ktorí si nevedia vynachváliť tichú a ničím nerušenú, priam romantickú atmosféru.

Dve dominanty

Už na prvý pohľad zaujmú vysoké biele múry starého zámku. Naozaj starého. Pochádza zo 14. storočia. Založili ho páni z Goldekke. Z tých čias pochádza nádvorie nepravidelného tvaru s vnútorným palácom a dvoma vežami. V prvej polovici 16. storočia ho majitelia prestavali z pôvodného obranného hradu na obývateľný zámok. Neskôr sa menili majitelia, od grófa Maxmiliána O’Donella po rodinu grófa Huberta von Galena.

V roku 1973 odkúpilo zámok mesto Goldegg a dnes tu vyvíja bohatú činnosť regionálne kultúrne centrum. Sídli tu vlastivedné múzeum, umelecká akadémia, počas našej návštevy tu bežali jazykové kurzy, večer nás volali na džezový koncert. Počas celého roka tu však môžete navštíviť výstavy, filmové predstavenia, koncerty vážnej i ľudovej hudby. Toto romantické miesto už roky vyhľadávajú rakúski i zahraniční umelci, športovci, politici, aby si na práve tu oddýchli na tzv. terase Álp, na sviežom zdravom vysokohorskom vzduchu.

Návrat do budúcnosti

Počas našej návštevy sa teplota pohybovala okolo 23 – 24°C. Doma na kúpanie ani pomyslenie. A tu, v nadmorskej výške v akej leží napríklad Tatranská Lomnica je jazero, kde sa dá aj pri takýchto teplotách kúpať. Moorsee je fakt zvláštne. Nie je veľmi hlboké, možno aj preto bola dnes, po niekoľkých dňoch slnka, teplota vody 28°C. A tak nečudo, že miestne kúpele boli plné. Nie kúpalisko, ale kúpele.

Akoby som sa vrátil v čase o štyridsať a možno aj viac rokov späť. Typické kúpele ako vo Vančurovom Rozmarnom léte. Alebo ako v Prahe na Vltave. Spomínate si na drevené mólo, kabínky na prezliekanie? Presne také, ale milé, čisté, príjemné. O areál kúpeľov sa príkladne stará Reinhard. Prišiel z Nemecka, aby pokračoval v tradícii, ktorú kedysi dávno založil starý otec jeho ženy Sepp Gesinger.

Rodina Gesinger

Mali sme šťastie, že sme sa ubytovali v hoteli Zur Post. Štvorhviezdičkové zariadenie už niekoľko generácií prevádzkuje rodina Gesinger. Leží v tesnej blízkosti jazera Moorsee. Typický rodinný hotel, postavený z alpských borovíc, zariadený v salzburskom štýle. Hneď sa tu cítite ako doma. Na prízemí miniatúrna recepcia, prijímací salón s krbom, masívne stoly, lavice, poľovnícke trofeje. Po príchode sa o vás postarajú sestry Gesingerové. A nielen, že vám podajú nápoj na privítanie, ale – ako sa na dobrých hostiteľov patrí – zoznámia vás s osadenstvom hotela. Raňajkujeme na príjemnej terase s výhľadom na jazero.

Už v prvý deň sme zistili, že sem opakovane cestujú za tichou a príjemnou atmosférou hostia nielen z Rakúska, ale aj z Nemecka, Francúzska, Holandska, Belgicka, Veľkej Británie či Talianska. Nečudo. „Stará drevenica“ s ružovými muškátmi má svoje čaro. Krásna na pohľad, voňavá po živici. Ubytovanie, servis, špičková kuchyňa znesú najprísnejšie kritériá. Alpský štýl vidíme a cítime nielen v izbe, ale aj na balkóne, kde si vychutnávame doslova poetický západ slnka. Aj v izbách dominuje drevo, no s výraznými modernými črtami, vrátane kúpeľne. Ak si chcete zaplávať v tunajšom jazere Moorsee, na recepcii dostanete kľúč od kabínky.

V mestských kúpeľoch vás spoznajú podľa červených, modrých alebo zelených uterákov. No tunajšia príroda ponúka aj ďalšie, veľmi atraktívne športové aktivity. V zime je to samozrejme najmä lyžovanie, v blízkosti sú vynikajúco upravené zjazdovky i bežecké trate, milovníci korčuľovania sa môžu preháňať po zamrznutom jazere. V lete, okrem kúpania, tu nájdete nádherné trasy všetkých stupňov na turistiku i bicyklovanie. A nezabudnite, že aj golf.

Golf v Goldegg

Kto navštívil rakúske Alpy mi dá určite za pravdu, že hrať golf v týchto končinách je čosi viac. Medzi skalnými masívmi, uprostred hlbokých lesov a pri vysokohorských jazerách vnímate hru akosi inak, oveľa viac sa cítite zviazaný s prírodou, oveľa viac si vychutnávate každý dobrý úder. Aj preto radi chodíme za golfom práve do týchto končín. Necelý kilometer od hotela Zur Post v mestečku Goldegg leží rovnomenné golfové ihrisko. Prvých deväť jamiek vzniklo v roku 1985. Až po jedenástich rokoch sa dalo hrať na plnohodnotnom 18-jamkovom ihrisku (par 72).

Autori ho posadili do krásneho údolia tak majstrovsky, akoby tu bolo odjakživa. Široké ferveje, dĺžka akurát, veľa vody, pozdĺžnej i priečnej, biotop. Už na prvej jamke (par 4) pálime dlhú ranu, po pravej strane aleja starých gaštanov, vľavo pred grínom na nás číha malé jazierko. Dvojka má opačné garde, len dostať sa na jamkovisko znamená zahrať vysokú ranu, aby sme prekonali riadny výškový rozdiel. Trojka je ako malina, par 3, zo žltých 150 metrov. Potom sa dlhším prechodom presúvame popri klubovni k štvrtej dráhe.

A opäť jazierka, doglegy, žírne trávnaté dráhy, veľké gríny, dlhšie prechody, a nemalé výškové rozdiely. Okolo vnímame sedliacke usadlosti, pasúce sa kravy, športové penzióny, hotely. Na desiatu dráhu vás dopraví špeciálny vozík. Na jedenástke sa môžete rozhodnúť, ako hrať. Má totiž dve dráhy. Ľavá je výhodnejšia pre dámy, pravá pre pánov. Päť a pol kilometra vám privodí príjemnú únavu. No na klubovej terase prídete rýchlo na iné myšlienky.

Bad Gastein

Výlet do tohto kúpeľného mestečka, ktoré leží uprostred národného parku Hohe Tauern, sa zmenil na úžasný zážitok najmä z dvoch dôvodov. Predovšetkým nás doslova šokovala panoráma mesta Bad Gastein. Akoby sme sa čarovným prútikom preniesli do Karlových Varov. Kúpele totiž ležia v nadmorskej výške tisíc metrov, na strmých svahoch nad údolím svietia v úplnej harmónii s prírodou budovy z „Belle Époque“. Čisté Vary. Len sú menšie, no prameňov majú o čosi viac. Až sedemnásť. A dolu, na dne malebného údolia leží ihrisko GC Gastein. Patrí k najstarším v Rakúsku.Založili ho v roku 1960.

Štart sme mierne zmeškali, no Verena Kuhlank, tunajšia šéfka, nás promptne presunula do voľného štartovacieho okna. Sedela v rozprávkovom bielo-červenom domčeku. Nik by tam nehľadal šéfa ihriska. A predsa. Bola milá, skromná, ústretová, kompetentná, skrátka – fantastická. Tak si predstavujem manažéra na ihrisku. Aj na Slovensku. Možno práve preto sa o ihrisku v Bad Gastein hovorí, že sa sem nechodí hrať golf, ale golfová hra sa tu prežíva, doslova vychutnáva všetkými zmyslami. Ihrisko je ideálnou kombináciou kopcovitých a rovinatých dráh. Aj v Bad Gastein majú Old Course a New Course.

Obraz staršej deviatky dotvárajú staré stromy, dráhy mladšej sa tiahnu romantickým lužným lesom. Sezónu už štyridsať rokov začínajú turnajom Ski-Golf Competition, vrcholom sú tzv. Sedliacke jesenné golfové dni, ktoré sa konajú posledný víkend v septembri. Osobitnou kapitolou ihriska je pitná voda. Ozaj, veď sme v kúpeľoch. Na ihrisku nájdete päť studničiek s pitnou vodou a jednu, z ktorej tečie voda termálna. Po hre vás čaká relatívne jednoduchý klubový dom s typickou terasou, no s atmosférou, ktorá vás okamžite vtiahne. Ešte nám nestihli priniesť objednaný radler a už sedia okolo nás členovia klubu. Debatám o nás, o golfe, o živote nebolo konca. Ako píšu prospekty – bol to golfový zážitok pre všetky zmysly. Vielen dank, Verena!

Na záver

Zamilujete si túto prekrásnu časť Rakúska nielen pre vysoké hory, hlboké lesy, vynikajúce možnosti pre najrôznejšie športové aktivity, ale najmä pre autentický spôsob života tunajších farmárov, úzko spätý s prírodou, ktorý sa hádam po stáročia nemení, rovnako ako ich tvrdá každodenná robota. Zamilujete si tento kraj aj pre úžasnú pohostinnosť tunajších ľudí, ktorú len tak ľahko inde nestretnete.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv