Neprehliadnite

Gaudeamus igitur

 

   Kto by nepoznal túto známu neoficiálnu študentskú hymnu.

     Gaudeamus igitur
Iuvenes dum sumus

     Mimochodom – viete, že vznešená melódia tejto hymnickej piesne údajne vznikla ešte v trinástom storočí na pôde Bolonskej univerzity. No podobu, v akej ju poznáme dnes, jej dal až istý nemecký študent teológie o päťsto rokov neskôr.

       Radujme sa teda
kým sme mladí

     Spieva sa v prvých veršoch. Je na mieste vysvetliť, čo ma zvádza byť veselým a spievať si hymnický popevok študentov. Nuž dôvod je veľmi prostý. V minulých dňoch totiž pribudlo na golfovej mape Slovenska osemnásť nových jamiek. Deväť na Táľoch a rovnaký počet v Hrubej Borši. Nazdávam sa, že to je dostatočný dôvod na veľkú radosť všetkých, čo milujú túto hru. A nielen to. Za obdiv stoja aj úžasné tvorivé schopnosti ľudí, ktorí sa pod tieto aktivity podpísali. Projektanti, architekti, záhradníci, investori i prostí robotníci. Pretvorili často ladom ležiacu krajinu na kultivovanú prírodu, ktorá povznáša ľudskú myseľ, upokojuje, ponúka návštevníkom estetické i športové zážitky.

      Myslím si, že práve dôsledky týchto premien a ich vplyv na človeka sa v našich zemepisných šírkach ešte stále nedoceňuje. Ba priam podceňuje. Ak sa už hovorí o golfe, tak sa do popredia často dostávajú tie najpovrchnejšie a dovoľte otvorene napísať, že najprimitívnejšie prívlastky ako zábava pre bohatých a snobov a pod. Viete, že si skutočne neviem spomenúť na článok v časopisoch – okrem odborných (napríklad architektonických, golfových a pod.) – ktoré by pojednávali aj o iných než negatívnych stránkach a funkciách golfu. Napríklad o pozitívnych vplyvoch na životné prostredie, na zdravý životný štýl od detí až po seniorov.

      Prečo mainstreamové médiá u nás píšu len o nepodstatných a smiešnych „celebritách“, ktoré sa prídu na ihrisko raz či dvakrát do roka viac ukázať ako hrať? Prečo nepíšu o golfe ako o celosvetovom fenoméne, ktorému holdujú desiatky miliónov ľudí? Prečo nepíšu o radosti z hry, ktorú prežívajú golfisti – športovci bez ohľadu na výkonnosť pri každej vydarenej rane? Asi preto, lebo nepoznajú golf ako šport, ako hru, ako radosť zo života. Aj preto sa mi dnes chce spievať, aj preto sa mi dnes tlačia do klávesnice hymnické slová

       Gaudeamus igitur
Iuvenes dum sumus

        Hoci tento verš – kým sme mladí – by som mierne upravil: Radujme sa v každom veku z každej golfovej jamky, ktorá na Slovensku pribudne.

Ivan Mičko, vydavateľ a šéfredaktor

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv