Neprehliadnite

Protiútok

 

Je to už pekných pár rokov, čo sa na (nielen) našich cestách veľmi dobre udomácnil jeden automobil, sám o sebe predstavujúci samostatnú novovzniknutú kategóriu. Reč je, prirodzene, o BMW X6, diele mníchovského výrobcu, ktoré po predstavení v roku 2008 rozdelilo automobilových fanúšikov na dva tábory. Kým ten prvý ho obdivoval a videl v ňom stelesnenie doby, druhý (a zo začiatku podstatne početnejší) nevedel jeho mastodontský dizajn a neurčité zameranie rozdýchať.

Ubehlo bezmála 7 rokov a každému je jasné, že druhý menovaný tábor sa mýlil. X6 láme rekordy predajnosti predovšetkým v Číne, ale nezaostáva ani USA a Rusko. Kto si všíma autá aj na slovenských uliciach, zaiste mu neunikol fakt, že pokiaľ ide o luxusnú triedu áut s cenovkou plus dva milióny v starej mene, ide o veľmi obľúbené presúvadlo aj v našich mestách. Inými slovami, kto z dobre situovaných vodičov dnes nejazdí na X6, ten akoby ani nebol.

Prirodzene, nepravdepodobný úspech modelu z Mníchova len ťažko znáša najväčšia konkurencia bavorskej značky, sídliaca v Stuttgarte. Mercedes-Benz preto musel priznať, že zaspal na vavrínoch, ale jedným dychom dodáva, že lepšie neskoro než nikdy. A tak sa na tohtoročnom autosalóne v Pekingu pred pár mesiacmi ukázalo svetu Coupé SUV. Auto, o ktorom v súčasnosti všetko nasvedčuje tomu, že má pár týždňov, nanajvýš mesiacov do predstavenia sériovej podoby. O nič menej pravdepodobný nie je fakt, že to, čo vyrazí na cesty, sa bude líšiť od predstaveného konceptu len minimálne, prípadne skoro vôbec.

Ak sa tieto zbožné priania solventných klientov značky naplnia, bude to nemalý dôvod na oslavu. Už pri pohľade na dizajn nového modelu, ktorý by sa mohol v sériovej podobe volať MLC, pookreje snáď každý, komu padli do oka čisté línie a elegantný zjav súčasných Mercedesov, počnúc novou generáciou triedy S a končiac rozličnými karosárskymi experimentmi, ako sú modely CLA či GLA. Bez debaty najväčším dizajnovým ťahákom novej triedy zo Stuttgartu bude obrovská predná maska s azda najrozmernejším logom trojcípej hviezdy, akú sme na vozidlách Mercedesu za posledné desaťročia videli. Svojho zavedeného budúceho konkurenta X6 prekoná Mercedes (ak si zachová rozmery konceptu) spoľahlivo a s prehľadom: bezmála 5 metrov dĺžky, vyše 2 metre šírky a 1,7 metra výšky nie sú síce papierovo oslnivé parametre, ale X6 prekonávajú ako číselne, tak aj vizuálne.

Rovnako sa chystá vyťažiť z veľkého nedostatku X6, a tým je málo priestoru na zadných sedadlách. S rázvorom náprav takmer 3 metre to nebude veľký problém, otázkou zostáva, ako sa konštruktéri popasujú s výrazne zvažujúcou sa strechou auta. Podľa dostupných informácií by mal nový model využívať veľké percento techniky zo súčasnej generácie triedy ML. Samozrejmosťou bude pohon všetkých 4 kolies, známy pod hlavičkou Mercedesu ako 4Matic.

Špecifikácia motorov zatiaľ nie je známa, predpokladá sa ale, že Mercedes skopíruje osvedčenú paletu svojho konkurenta. Podrobnú špecifikáciu výrobca pustí do sveta pravdepodobne až pri predstavení sériového auta, to je však zrejme za dverami. Prvé modely, ktoré zaútočia na predajné úspechy xšestkového bavoráka, sa tak rozbehnú (aj) po našich cestách budúci rok.

Foto: Mercedes – Benz

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv