Neprehliadnite

Pre paranoidných? Dom dokonale pripravený na apokalypsu

 

Moderná pevnosť. Zrejme najpresnejšie pomenovanie pre nevzhľadnú betónovú kocku v nadživotnej veľkosti, ktorá však v sebe skrýva nemalé prekvapenie. V jej vnútri totiž nájdeme plne obytný priestor rodinného domu, spĺňajúceho súčasné požiadavky na bývanie.

Takto nejako v skratke by sa dal popísať projekt bezpečného domu (Safe house), ktorý navrhol poľský architekt Robert Konieczny. Jeho reálna podoba stojí niekoľko kilometrov od Varšavy, jeho fungovanie ale zaujme už z počítačovej animácie. V stave absolútneho bezpečia na dome nenájdeme jediné okno či vstupný otvor – tieto časti sú mobilné a majiteľ ich dokáže „rozložiť“ v prípade potreby, teda keď nebezpečenstvo nehrozí. Samotné nosné steny, teda takmer celý komplex je vybudovaný z betónu. Jedine na severnej strane sa nachádzajú obrovské rolovacie dvere, ktoré v otvorenom stave púšťajú do domu najviac svetla. V tom zavretom, naopak, môžu poslúžiť aj ako obrovské projekčné plátno. Dokonca schodisko sa dokáže vysunúť, a naopak, v stave absolútneho bezpečia dokonale splynie s ostatnou konštrukciou domu.

Z fotografií je zrejmé, že obyvatelia tohto komplexu nie sú, ak si to želajú, nijako ukrátení o okolité prostredie či izolovanú od okolitého sveta. V otvorenom stave priestor domu až neuveriteľne ľahko splynie s prírodou, nachádzajúcou sa v bezprostrednej blízkosti. Interiér je ponechaný vo svetlých farbách, dominuje biela. Bezpečnostnou čerešničkou na torte sú betónové steny, lemujúce pozemok a vysoké vyše dva metre. Konštrukcia domu by mala odolať akejkoľvek vode, vetru, a v neposlednom rade populárnej téme predovšetkým na západe – zombie apokalypse. Neosloví však len plejádu klientov, trpiacich ľahkou paranojou. Rovnako zapôsobí na tých, ktorých hlavným účelom bývania je strážiť si svoje súkromie. Z tohto pohľadu by si projekt našiel potenciálnych klientov bezpochyby aj u nás, na Slovensku.

safehouse11

safehouse12

safehouse13

safehouse14

safehouse15

safe-house

safehouse1

safehouse2

safehouse5

safehouse6

safehouse7

safehouse9

safehouse10

Foto: KWKPromes

 

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv