Neprehliadnite

Nič nebude zabudnuté, nikto nebude zabudnutý

 

        Možno ste si všimli, že na Slovensku trpíme veľmi zvláštnou chorobou. Zabúdame. Ak by som mal tieto úvahy zjednodušiť, potom by som pokojne mohol napísať, že u nás pod Tatrami je zvykom pracovať s históriou systémom – čo sa nehodí, vynechaj! Mohol by som začať novo vydanými učebnicami dejepisu pre základné školy a pokračovať výrokmi niektorých tiež osobností o čiernej diere pred rokom osemdesiat deväť. Ak si myslíte, že ťahám do golfu politiku, rád vás vyvediem z omylu. Ani situácia v našom fachu, teda vo veľmi krehkej histórii golfu na Slovensku, nie je iná. Snahy niektoré kapitoly, roky, počiny, kluby, osobnosti jednoducho vybieliť z našej pamäti je u nás permanentnou aktivitou istých skupín…

             Možno aj preto, alebo práve preto sme sa veľmi skoro po vydaní prvého čísla nášho časopisu pred dvanástimi rokmi vydali po dovtedy neprebádaných stopách pionierov a zrejme aj úžasných nadšencov golfovej hry či športu. To bol dôvod, prečo sme sa snažili veľmi podrobne zmapovať dejiny prvých ihrísk vo Vysokých Tatrách a v Piešťanoch. Nádherná a skutočne objaviteľská novinárska práca nás priviedla k takým skvelým spolupracovníkom, akými sú napríklad vedec a publicista Michal Šmálik z Veľkej Lomnice alebo riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch Vladimír Krupa.

             Neskôr sme hľadali aj tie najzabudnutejšie fakty z medzivojnového obdobia, ktoré by poodhalili tmavý záves temna nad týmto obdobím. Objavili sme a na svetlo sveta vytiahli množstvo historických artefaktov, ktoré doteraz neboli nikdy uverejnené. Rovnakú, dovolím si tvrdiť, objaviteľskú metódu sme použili aj pri mapovaní novodobej histórie golfu na Slovensku. Práve táto metóda, silno podporená snahou nič nezamlčať, nič neskryť, nič neprekrútiť v novodobých dejinách, nás najskôr priviedla k myšlienke skúsiť nájsť a zverejniť všetko o histórii golfových ihrísk na Slovensku.

              Potom prišli na rad golfové kluby, ktoré sa často nestotožňovali s ihriskami, na ktorých pôsobili. Aby bola naša snaha kompletná, napokon nás tieto úvahy priviedli na myšlienku predstaviť osobnosti, lídrov, ľudí, ktorí viedli golfovú komunitu na Slovensku od prvých krôčikov. Tak vznikol a vzniká aktuálny redakčný seriál Exprezidenti, ktorého prvú časť uverejňujeme v tomto vydaní. Nazdávam sa, že táto triáda bez nadsádzky unikátnych článkov a reportáží raz padne vhod autorovi či autorom, ktorí sa podujmú premeniť časopiseckú podobu slovenskej golfovej histórie na knižnú.

              Vraj Jack Nicklaus svojho času povedal, že kto vyhrá major v St. Andrews, nebude zabudnutý. Aj u nás by malo platiť, tak dnes ako aj zajtra, že v našej skromnej golfovej histórii nič nebude zabudnuté, nikto nebude zabudnutý.

 

              Ivan Mičko, vydavateľ a šéfredaktor

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv