Neprehliadnite

Návrat do raja (2)

 

Keď v roku 1742 vyslal Mahé de Labourdonnasis, vtedajší francúzsky guvernér ostrova Maurícius, svojho kapitána Lazara Picaulta, aby preskúmal novoobjavené ostrovy, kapitán dobre vedel, ako sa stať nesmrteľným. Jednoducho pomenoval najväčší zo Seychelských ostrovov Mahé a zátoku, kde pristál, Baie Lazare.
Text Ivan Mičko
/ foto autor

A tak to zostalo dodnes, aspoň čo sa týka zemepisných názov. Napokon aj samotné ostrovy dostali meno podľa francúzskeho ministra financií a poradcu Ľudovíta XV. Názvy zostávajú, no ostrovy sa pomaly, ale isto menia. Najmä v ostatných rokoch. Ešte pred pätnástimi rokmi, keď som tieto čarokrásne ostrovy navštívil po prvý raz, som mal dojem, akoby boli stále stratené uprostred Indického oceána. Život tu plynul pomaly a často ešte pomalšie. Vraj, niet sa kam ponáhľať, vravievajú domáci. A tak dodnes platí, že na Seychelských ostrovoch zvonia zvony dvakrát. Druhý raz pre tých, ktorí sa po prvom odbíjaní ešte neprebrali…

Zátoka Baie Lazare

Pamätám si na tento kút na juhozápade ostrova Mahé. Akoby to bolo včera. Pred pätnástimi rokmi, práve tu, v jednom z tunajších luxusných hotelov, mali hlavný stan najkrajšie slečny z celého sveta. O korunku Miss World vtedy súťažila aj naša Karolína Čičátková. Nejedna z nich si vtedy povzdychla – toto je fakt raj na zemi. Veď uznajte – hotel utopený v tropickej zeleni, pod ním nekonečná biela piesková pláž, palmy, lemujúce tichú zátoku, tyrkysový oceán a obrovské žulové bloky. No, nádhera!

A práve tu, v zátoke Baie Lazare, v tomto malebnom kúte takmer na konci sveta, len nedávno, 1. marca 2012, vyrástol prekrásny rezort hotelovej siete Kempinski. A keď sme sem na konci minulého roka prišli, bol po výdatnej trojtýždňovej omladzovacej kúre a svietil a žiaril z tropickej prírody ako vzácny klenot. Viac mi prezradil Jean-Marc Michel, náš hostiteľ a generálny riaditeľ rezortu.

„Odozva od hostí a obchodných partnerov na túto kúru je vynikajúca. Hotel Kempinski, prvý zo siete na Seychelských ostrovoch, skutočne ukazuje nevšednú krásu týchto ostrovov,“ vysvetľuje Jean-Marc Michel a dodáva: „V rezorte sme otvorili nové centrum pre potápanie a vytvorili ďalšie vonkajšie reštauračné priestory s jediným cieľom, ponúknuť našim hosťom ďalšie špičkové zážitky vrátane kulinárskych. Napríklad počas bohatých raňajok, ktoré podfarbuje zvuk morských vĺn a šum paliem.

Ak k tomu prirátate úžasné možnosti na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, člnkovanie v nádhernej čistej vode oceánu a možnosti kvalitného oddychu na slnku či v tieni kokosových paliem s chladeným tropickým drinkom, samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na skvelú kreolskú či svetovú kuchyňu a náš špičkový servis, potom hovoríme skutočne o pocitoch, ktoré sú totožné s rajom na zemi.“ A my dodávame, že skvelá poloha rezortu priam predurčuje rezort, aby sa stal ideálnym bodom, odkiaľ sa začínajú všetky cesty za objavovaním nekonečných krás Seychelských ostrovov.

Nevšedná príroda

Ktovie, čo bolo príčinou, že kapitán Lazare Picault kedysi dávno, dávno pristál práve v tejto zátoke. Možno to bol ideálny a bezpečný prístav pre jeho prieskumnú plachetnicu. A možno ho zlákala nádherná scenéria lagúny, ležiacej na juhu ostrova. Dnes ťažko povedať, no určite vieme, že ho tu, uprostred tropického raja, nevítali žiadni domorodci, pretože ostrovy boli až do roku 1770 neobývané.

Prvých osídlencov sem totiž francúzska správa poslala až takmer tridsať rokov po ich objavení. Ani dnes nie je 115 ostrovov husto osídlených. Na všetkých žije v súčasnosti len o čosi viac ako osemdesiattisíc obyvateľov. No v ostatných rokoch sa výrazne mení ich vzťah k svojmu okoliu, lepšie povedané, k svojmu životnému prostrediu. Dôsledkom je napríklad aj fakt, že takmer polovica z plochy ostrovov je chráneným národným parkom, dve územia sú dokonca pod ochranou UNESCO.

Najväčším bohatstvom ostrovov – okrem milých a priateľských domorodcov – je práve príroda. Žije to osemdesiat endemických druhov rôznych živočíchov, teda takých, ktoré nežijú nikde inde na svete. V panenských pralesoch zasa nájdete napríklad mimoriadne vzácnu palmu coco de mer, ktorá rastie iba na týchto ostrovoch. V zásade možno ostrovy rozdeliť na dve skupiny. Tie v blízkosti hlavného ostrova Mahé, vrátane najväčších a najznámejších ostrovov Praslin a La Digue, sú charakterizované ako žulové, kým vzdialenejšie sú koralové atoly.

Podľa príručiek sú atoly vlastne premenené podmorské sopky. Ak je totiž ich erupcia dostatočne silná, vynoria sa z dna oceánu až nad morskú hladinu. Morské sopky sa môžu pomaly posúvať a na mieste pôvodného epicentra postupne vznikajú ďalšie a ďalšie sopečné ostrovy. Týmto spôsobom vznikajú celé súostrovia. No treba dodať, že významnou podmienkou pre vznik atolu je teplá a čistá voda. Len v nej môžu existovať koraly, ktoré postupne rastú až vznikne koralový útes.

Zvyčajne lemuje pobrežie sopečného ostrova. A tak ostrov rastie a v ceste za svetlom sa čoraz viac približuje k morskej hladine. Takto postupne vzniká bariérový útes. Keď časom pôvodný sopečný ostrov úplne zmizne pod vodou, nad hladinou oceánu zostáva len koralový prstenec – atol. No tento proces nie je náhly, naopak. Môže trvať aj milióny rokov.

A propos – Kempinski

Možno viete, že je to najstaršia európska skupina luxusných hotelov, ktorá vznikla už v roku 1897. Vďaka skutočne skvelej individuálnej starostlivosti o hostí a vynikajúcim službám je táto hotelová sieť mimoriadne obľúbená. Dnes prevádzkuje 74 päťhviezdičkových hotelov v 30 krajinách Európy, Blízkeho východu, Ázie a Afriky. Každý z nich reprezentuje silu a úspech značky, pričom v každom nájdete čosi z tradície mena Kempinski.

Toto portfólio zahŕňa jednak historické objekty a jednak mnohé ocenené livestylové hotely a prestížne rezidencie. Každá z nich však musí zohľadňovať kultúrne tradície miesta, kde stojí. Hádam nebude od veci, ak pripomeniem, že Kempinski je zakladajúcim členom medzinárodnej organizácie Global Hotel Alliance, najväčšieho nezávislého hotelového združenia na svete.

Kempinski Seychelles Resort – Baie Lazare

Leží na južnom pobreží ostrova Mahé, asi pol hodiny jazdy autom od medzinárodného letiska a štyridsať minút od hlavného mesta Victoria. Už po príchode do rezortu máte pocit, ako by ste vošli do rajskej záhrady. Trávniky vzorne zastrihnuté, záhony exotických kvetov na každom kroku a do tejto nádhery, medzi obrovský žulový masív a pláž, je posadený hotelový komplex. Veľmi milé bolo už privítanie na recepcii hotela. Ujala sa nás totiž Daria, naša Lady in Red, teda mladá dáma v červenom, presnejšie v slušivom pieskovo–červenom úbore s apartným klobúčikom.

Po celý čas nášho pobytu bola našou pozornou, no nevtieravou pomocníčkou, pre ktorú platilo – nič nie je nemožné. Asi budete so mnou súhlasiť, že to nie je vždy samozrejmosťou často ani v najlepších hoteloch. Preto to musíme zvlášť oceniť. Hotelový komplex má 298 izieb v dvojpodlažných budovách, časť z nich má výhľad na tropický prales a časť do záhrady a na oceán.

Každá z izieb má svoju terasu, z ktorej môžete sledovať nádherné denné čo nočné predstavenia tunajšej prírody. Izby sú rozdelené na obývaciu časť a spálňu, samozrejmosťou je vlastná kúpeľňa so sprchovým kútom, sušič vlasov, nadrozmerná posteľ, pohodlná sedacia súprava, najmodernejší televízny prijímač a wi-fi.

Za golfom na Mahé

Pôvodne som netušil, že aj na najväčšom ostrove Mahé existuje Seychelles Golf Club a deväťjamkové ihrisko. No keď som ho objavil na internete, mal som radosť ako malý chlapec. A tak som začal bombardovať manažéra ihriska žiadosťami o štartovací čas. Blížil sa čas nášho odletu a odpoveď žiadna.

Nuž čo, povedali sme si a rozhodli sme sa ísť na blind, na slepo, ako sa u nás hovorí. Vtedy som netušil, že sa práve začala naša malá odysea, malé putovanie za malým ihriskom. Na mape sme ho totiž našli okamžite, horšie to bolo v reáli. Požičali sme si auto, vzali do rúk mapu ostrova, vyznačili približnú polohu a hurá, ide sa na golf!


Omyl!

Keďže s dopravnými značkami či tabuľami o existencii tohto nenápadného ihriska si nikto starosti nerobil, nemohli sme sa dozvedieť, ako a kde nájsť správnu odbočku. Urobili sme hádam desať výjazdov z hlavnej trasy, no ihriska nikde, pritom sme dobre vedeli, že nemôže byť ďaleko. Musí byť iba medzi žulovými kopcami na jednej a oceánom na druhej strane, teda hneď vedľa hlavnej dopravnej tepny. Len tú prekliatu odbočku nie a nie nájsť. Napokon sa nám to predsa len podarilo.

Našli sme dobre utajený Seychelles Golf Club, asi desať minút jazdy od medzinárodného letiska. Klubovňa nám vážne pripomínala starý vyradený železničný vagón, aký kedysi býval u nás na každom druhom dedinskom futbalovom ihrisku. V ňom nás skôr nevítal ako vítal nevrlý muž v trojjedinej úlohe manažéra, barmana i správcu.

Pred klubovňou na patovacom gríne triafali do jamiek traja mladí muži. Inak – nikde nikoho. Bol neskorý podvečer a my sme vedeli, že ak nedohráme do pol siedmej, už nedohráme vôbec. Rýchle sme si teda požičali palice, možno pamätali anglických kolonizátorov, zaplatili fee a už sme boli na prvom odpalisku.


Hráme na Mahé

Tento pocit nás úplne opantal. Už nebolo dôležité, že sme nemali vlastné palice, že sme hádam hodinu hľadali ihrisko. Hrali sme golf v raji. „Utajená“ deviatka leží na ploche dvadsiatich hektárov, ktoré boli ešte pred päťdesiatimi rokmi mokrinami. Dĺžka deviatich dráh je 2 233 metrov, osemnástich 4 466 metrov. Ihrisko má par 68, tri jamky s parom 3, päť s parom 4 a jedinú jamku s parom 5.

Pozor si musíte dávať na auty, vodné prekážky, priečne i pozdĺžne, ale aj na kamene, kokosové palmy a kokosové orechy v pieskoviskách, čo sú pohyblivé zábrany. Lokálne pravidlá hovoria aj o koľajach od traktorových pneumatík, o nedávno padnutých kokosových palmách, ležiacich na jamkoviskách, čo sa považuje za pôdu v oprave.

Ak máte loptičku hlboko vnorenú do podložia, môžete si ju zdvihnúť, očistiť a hrať z najbližšie hrateľného miesta, nie bližšie k jamke. Kamene, označujúce vzdialenosti, sponzorské tabule a betónové bloky sú nepohyblivé zábrany. Ak si miestne pravidlá zbežne pozriete, už na tretej jamke ste totálne dezorientovaný, pretože z jedného odpaliska hráte do troch smerov.


Z histórie

Pôvodne to bol Le Reef Hotel and Golf Club. Leží neďaleko pláže Ansé aux Pins. Ihrisko bolo postavené na bývalej kokosovej plantáži. Pozoruhodné je, že v roku 2003 získalo ocenenie ako najlepší golfový rezort v oblasti Indického oceánu. Terajšie ihrisko Seychelles Golf Club bolo postavené v roku 1980.

Charakteristickým znakom sú veľmi úzke ferveje, ohraničené kokosovými palmami, stromami mangrovníka, takamaka a prasličky. Leží v divokej prírode a prechádzku po dráhach spríjemňuje hráčom spev najrôznejších vtákov, ktoré práve tu našli útočisko pri svojom migrovaní. Neraz sa vám stane, že loptičku skryje pod pancier červený krab. Ihrisko je otvorené po celý rok, no podľa našich skúseností, najlepšie roky už má za sebou…

Skvelé reštaurácie

L’Indochine

Táto skvelá reštaurácia prezentuje úžasné spojenie chutí, ktoré omámia a oblažia nielen jazyk, ale aj myseľ. Gastronomické experimenty L’Indochine sú nenapodobiteľné. Ponúka hosťom najmä možnosť spoznať autentickú chuť Indického oceánu. Bolo by hriechom neochutnať delikatesy, určené skutočným pôžitkárom. Neskutočné sú najmä čerstvé morské potvory na najrôznejšie spôsoby, ktoré geniálne dopĺňa svojimi tipmi na biele či červené vína z najlepších svetových apelácií domáci someliér.

Café Lazare

Asi preto, lebo ráno, na obed i večer dráždi predovšetkým naše gurmánske chute, dostala táto reštaurácia meno podľa svetoznámeho francúzskeho objaviteľa, kapitána Lazara Picouta. Nájdete ju v parteri centrálnej budovy. Do jedenástej vám ponúka prepychový a zdravý bufet, na obed zasa majú hostia k dispozícii reštauráciu a la carte a od súmraku do neskorých nočných hodín si môžu pochutnať na unikátnej, často tematickej ponuke bufetu vrátane indickej, africkej či kreolskej kuchyne. V lobby je návštevníkom k dispozícii Planters Bar and Lounge, na pláži zase Windsong Bar.

Šport a zábava

Centrom športových aktivít je bazén s olympijskými rozmermi, ktorý je dobre dostupný zo všetkých miest rezortu. Spokojní však budú aj hráči tenisu, bedmintonu či plážového volejbalu. Rezort nezabúda ani na tých, ktorí majú radi napätie a hry. V tunajšom kasíne máte k dispozícii 24 hracích automatov, ale hrať môžete aj poker, Black Jack i ruletu. No určite najatraktívnejším športom je jazda na kajakoch, ktorá umožňuje pozorovať i objavovať nádherné zákutia neďalekého koralového útesu.

Kempinski Kids Club

Ak prídete do rezortu s deťmi, nemusíte mať obavu, že sa budú nudiť. Detský klub a profesionálny personál má pre malých návštevníkov pripravený rad atraktívnych hier a aktivít vrátane nácviku tunajšieho tanca séga.

Bankety a konferencie

Hádam niet exkluzívnejšieho miesta na Zemi ako Seychelské ostrovy. Práve preto rezort Kempinski ponúka na najrôznejšie firemné či súkromné akcie ideálne podmienky. Nielen exotikou, luxusom a špičkovým servisom, ale aj preto, lebo práve tu nájdete Salon Quincy, jednu z najväčších klimatizovaných sál na ostrovoch.

Ponúka kombináciu luxusného interiéru s exkluzívnym tropickým exteriérom na organizáciu najrôznejších podujatí vrátane svadieb, pričom úžasným bonusom je typický ostrovný flair. Viete si predstaviť párty pod palmami, keď nad modrým horizontom pomaly zapadá ostročervené slnko a oceán šumí, šumí a šumí…

 

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv