Neprehliadnite

Barbados láka

 

Barbados, v španielskom preklade „bradatý muž“, je jedným z náveterných ostrovov Malých Antíl. Legenda tvrdí, že listy miestnych figovníkov pripomínali objaviteľovi ostrova Pedrovi Camposovi bradu.
Text a foto: Dagmar Didiana Dzianová

Barbados ponúka ideálne spojenie dokonalého relaxu a golfového športu. Vybrať si môžete niektoré z najlepších majstrovských ihrísk v Karibiku a to je ponuka, aká sa len tak nevidí. Ostrov lemovaný ružovými pieskami, vyzdobený koloniálnymi budovami, s ľuďmi srdečnejšími a krajšími ako speváčka Rihanna, ktorá je barbadoská rodáčka, patrí k miestam, kam sa budete chcieť vrátiť. A to aj v prípade, že v cestovaní razíte teóriu „všade iba raz“. Lenže na Barbados sa chce vrátiť skoro každý.

Najlepší v Karibiku

Určite podľa výberu golfových možností. Pochváliť sa totiž môže niekoľkými veľmi dobre hodnotenými ihriskami rezortu Sandy Lane, z ktorých najuznávanejšie je Green Monkey. Ide o exkluzívne ihrisko s parom 72, osadené do starého vápencového lomu, s vlnitými kontrastnými grínmi a výhľadmi, z ktorých sa zatočí hlava. Drobnou nevýhodou je fakt, že ihrisko si môžu zahrať len hoteloví hostia. Cena za noc sa tu sa pohybuje od 1 000 eur, čiže pred niekoľkodňovým pobytom je skutočne praktické skontrolovať si, či zlatá kreditná karta bude stačiť.

Tiger a Barbados

Golf na tomto karibskom ostrove má vynikajúcu povesť aj preto, lebo sa na ňom ženil Tiger Woods. Ten už takú dobrú povesť po okolnostiach, za akých sa rozviedol, síce nemá, ale Barbadosu svojou svadbou urobil obrovskú službu. Tiger svoje oficiálne „áno“ vyslovil práve v Sandy Lane Golf and Spa Resorte. Za svoju zákonitú manželku si vzal Elin Nordegrenovú. Stalo sa tak za súmraku 5. novembra 2004 na 19. jamke slávneho ihriska Green Monkey. Tento špás ho vyšiel na viac ako 1,5 milióna dolárov.

Obľuba golfu rastie

Býva dobrým zvykom, že hotelové rezorty poskytujú špeciálne golfové balíčky vrátane tých zážitkových. Množstvo turnajov, ktoré sa na miestnych vyhlásených ihriskách konajú niekoľkokrát do roka, lákajú účastníkov z celého sveta. Tak napríklad v roku 2006 Barbados hostil World Golf Championship. Zúčastnili sa na ňom mnohé svetové športové legendy, na čo sú miestni doteraz pyšní. Aj preto vzrástla na Barbadose obľúbenosť golfového športu.

Povinné návštevy

Medzi ihriská, ktoré patria k „povinnej“ návšteve, sa zaraďuje Royal Westmoreland Course. Aj pri jeho projektovaní využil architekt prírodné prostredie a v plánoch využil starý koralový útes. Ihrisko ponúka množstvo luxusných výhľadov na more, takže neraz zabudnete hrať a zdržujete trochu viac, ako sa patrí. Ide o exotické ihrisko, kam si jazdia uspokojiť svoje golfové chúťky najväčší pôžitkári z celého sveta. No už pravidelne hostí aj seniorskú PGA European Tour.

Obľúbený a dostupný

Populárnym a cenovo dostupným je Barbados Golf Club. Stal sa miláčikom miestnych, ale aj hotelových hostí či návštevníkov, ktorí sa plavia po Karibiku. Ihrisko prešlo v roku 2000 rekonštrukciou pod dohľadom jedného z najuznávanejších a skúsených architektov Rona Kirbyho. Takisto tu stvoril miesto, ktoré uspokojí nielen náročných hráčov, ale aj tých, čo si prišli len tak ťuknúť a kúpiť si do zbierky loptičku s logom ihriska. Barbados je právom považovaný za golfový raj, teší nielen svojím tropickým okolím a srdečnými miestnymi obyvateľmi, ale aj ponukou miestnych barov.

Um podporí rum

Ak si spájate rum s pirátmi, ktorí sa plavili medzi romantickými ostrovmi Karibiku, potom máte správne predstavy. Nápoj vyrábaný z cukrovej trstiny, presnejšie z jej šťavy, vymysleli práve na Barbadose začiatkom 16. storočia. Aspoň podľa legendy. No pôvodná receptúra sa dlho neudržala, pretože pirátsky rum sa od toho dnešného značne líšil. Mal vysoký obsah alkoholu a, s prepáčením, aj odporne horkú chuť.

Piráti ho pili s cukrom a mätou, ktoré trochu potlačili jeho horkosť. A práve tento spôsob sa považuje za predchodcu mojita, slávneho drinku Ernesta Hemingwaya. Návštevníci golfových klubov na Barbadose však popíjajú najmä čistý rum, lebo ten dnešný je lahodný a dobre padne, či už samotný, alebo s ľadom, zakomponovaný do miestneho obľúbeného nápoja Rum Punch. (Pri poctivých miešaných drinkoch opatrne. Nám naservírovali jeden a prespali sme pol dňa. Obsah alkoholu v Rum Punch bol totiž 80 percent, čo nám zabudli povedať.)

Kompenzácia za dážď

Barbados celoročne ponúka slnečné počasie. Síce sa rýchlo dokáže zmeniť na prudký lejak, ale po pár minútach býva ticho po búrke a ak náhodou aj nie… zaujať môže nariadenie Barbadoskej štátnej centrály cestovného ruchu. Už dávnejšie prišli s ponukou pre turistov, ktorí si rezervovali pobyty od mája do decembra, že im za každý deň, keď teplota na tomto karibskom ostrove klesne pod 26 stupňov Celzia a zároveň naprší viac ako 5 milimetrov zrážok, vyplatí 100 amerických dolárov. A to je celkom motivujúci dôvod, prečo sa vybrať na Barbados. Samozrejme, lákadiel poskytuje oveľa viac. Patrí k nim napríklad pitie čaju o piatej. Alebo aj kriket. Tieto zvyky si ako tradíciu pestujú miestni aj po roku 1966, keď ostrov, ktorý zvyknú nazývať Malé Anglicko, získal nezávislosť.

Raj surfistov

Na východe Barbados obmývajú vysoké vlny Atlantického oceána. To je dôvod, prečo je vyhľadávanou lokalitou surfistov. Pod hladinou zasa ponúka skvostné zákutia koralových útesov, pričom na svoje si prídu aj potápači milujúci adrenalín spojený s obhliadkou stroskotaných vrakov lodí. Zberatelia zážitkov kúpania s rôznymi čudnými tvormi si zase môžu tľapnúť s miestnymi obrovskými korytnačkami, ktoré si s vami a šnorchlom na hlave v pohode zaplávajú.

Reagge bus

Na Barbadose sa jazdí vľavo. Ak si nepožičiate auto, nemusíte ľutovať. Dopravu dostatočne zabezpečujú autobusy, väčšinou odchádzajúce z hlavného mesta Bridgetown alebo zo Speightstownu na severnej strane ostrova. Za zmienku stoja aj tamojšie reagge busy, kde turistu atmosféra Karibiku prešpikuje až do kosti. Je v nich taký hluk a nákazlivá veselosť, že si ani nevšimnete, že vodič – inak dvojník Boba Marleyho – ide viac než 130 km/h. Za americký dolár, alebo dva barbadoské, sa však takto dostanete každých päť minút, kam chcete, po celom 35 kilometrov dlhom ostrove. Je možné, že sa vám pri tejto jazde vylúči trochu viac adrenalínu, ale pri relaxe na miestnych plážach, kam chodí oddychovať aj známy vyhľadávač talentov speváckych súťaží Simon Cowell, si stratený pocit komfortu užijete tak, ako sa len dá. Napokon Karibské more je krištáľovo čisté a miestne pláže sú čarokrásne. A ak si môžete zahrať aj golf, čo viac treba. Vlastne áno, aj to viac tam nájdete…

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv