Neprehliadnite

Potvrdené: Rolls-Royce pripravuje nový model, bude to SUV

 

Britské automobilky predstavovali esenciu toho najaristokratickejšieho luxusu prakticky od počiatku automobilového priemyslu. Ich portfólio odjakživa zapĺňali modely prémiových limuzín, a len v posledných rokoch sa začali obchodné stratégie otáčať aj ku klientom, ktorí vyžadovali luxusné a zároveň výkonné športové auto. Dnes je už zrejmé, že sa pôjde ešte ďalej. Pohľad do budúcnosti hovorí jasne – nepotrvá dlho, a dočkáme sa sériovej produkcie najluxusnejšieho a najdrahšieho SUV, aké kedy cesty videli.

O niečo také sa nemôže postarať nikto iný, než britská značka Rolls-Royce. Azda neexistuje automobilový nadšenec, ktorý by nepoznal jej dlhoročnú vlajkovú loď Phantom, ktorá je svojim charakterom i cenovkou bez debaty najluxusnejšou limuzínou na svete. Nedávno rozšírila svoju ponuku o menší (a „trochu lacnejší“) model Ghost, a takisto pribudla aj kupé verzia obdivovaného Phantomu. Ďalší kamienok v mozaike taktiež pritiahne pozornosť každého: Rolls-Royce po prvýkrát v histórii vyrobí SUV.

Potvrdzujú to oficiálne zdroje z vedenia firmy, takže ide o hotovú záležitosť. Pritom sú to len dva roky, čo jeho zástupcovia otvorene odmietali nielen zaradiť do ponuky dieselové motory či elektromobily, ale takisto tvrdili, že SUV by nemalo v portfóliu superluxusnej značky čo robiť. Nuž, plány sa menia a celý automobilový svet je zvedavý, čo sa z nápadu nakoniec vykľuje.

Predovšetkým však treba rátať s tým, že si ešte počká. Plány na oficiálne predstavenie, a teda aj výrobu nového modelu, počítajú minimálne s rokom 2017, a šéf dizajnového oddelenia firmy Giles Taylor v rozhovore so známym týždenníkom Autocar priznal, že mu veľmi záleží na tom, aby nové SUV – hoci ide o trendovú platformu reagujúcu na potreby trhu – nepodkopávalo tradíciu a kvality značky samotnej. Zároveň dodáva, že to bude nielen dizajnové, ale aj funkčné auto, aby tak naplnilo charakter svojej kategórie.

Ďalšie oficiálne detaily nepoznáme, a tak sa vytvára značný priestor pre špekulácie. Je nepravdepodobné, že Rolls-Royce vytvorí úplne nový modelový rad, naopak, možno očakávať, že nový model bude patriť skôr pod „ľudovejší“ Ghost, než okázalý a majestátny Phantom. A čo znamená slovo „ľudovejší“ v číslach? U tohto výrobcu cenovku minimálne 200 tisíc libier.

Bolo by naivné myslieť si, že v jednej z najtradičnejších britských automobiliek sa roztápajú praveké ľady a expandovanie do novej kategórie je praobyčajnou reakciou na potreby neveľkého trhu s luxusnými autami. Inšpiráciu na tento nápad prevzala automobilka od svojho najväčšieho domáceho konkurenta, Bentley. Táto značka koketovala s myšlienkou vyrobiť SUV už dlhšie, a už zopár mesiacov naberá reálne kontúry. SUV od Bentley dorazí na trh v roku 2016, jeho cena sa bude začínať približne tam, kde končí najlepšie vybavený Range Rover, teda asi na 150 až 170 tisícoch eur. Zaujímavé je tiež zacielenie: počíta sa s predajom predovšetkým na ázijskom trhu, pričom najvyššie číslo ročnej produkcie poputuje bezpochyby do Číny. V Európe s ním automobilka príliš nepočíta, a je veľmi pravdepodobné, že touto cieľovou skupinou sa inšpiruje aj Rolls-Royce. V segmente superluxusných áut tak nielen vzniká nová kategória, ale zároveň sa schyľuje k tvrdému konkurenčnému boju…

Skica plánovaného SUV od Rolls-Royce

Prvá oficiálna fotografia nového SUV od Bentley

Foto: Autocar, Bentley

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv