Neprehliadnite

Hra pre radosť a noblesu

 

        Keď sme svojho času diskutovali v redakcii o nových témach, navrhol som, aby sme sa podrobnejšie venovali golfovej etikete. Nazdávam sa totiž, že na Slovensku ešte stále nemáme všetci v krvi – a nehovorím iba o hráčoch golfu – niektoré elementárne normy slušného správania sa. Na ihrisku, v klubovni, na odpalisku ma to trápi o to viac, že golf je vo svete stále chápaný ako hra džentlmenov a že golfovú etiketu máme dokonca zakotvenú v pravidlách. Zrejme ako jediný šport.

            Neviem ako vy, ale ja som častým svedkom, že golfista príde do klubovne a nepozdraví sa, že hrá v džínsoch, že nerešpektuje rýchlejší flajt, že nevenuje dostatočnú pozornosť hre a strik- tne nedodržiava jej pravidlá, že svojím laxným prístupom dovoľuje získavať „kamarátovi“ výhody a lepší hendikep a podobne. Aj do našej hry džentlmenov, žiaľ, preniklo smutne známe – čo ťa nepáli, nehas. Myslím si, že dostatok príkladov by ste našli aj vo vašom okolí. Poviete si – a prečo by to malo byť v golfe iné ako v našej spoločnosti. Nuž, ak už pre iné nie, tak určite preto, aby golf na Slovensku, alebo ak chcete, naša hra zostala hrou džentlmenov, športom či zábavou slušných ľudí.

            Len nedávno som čítal mimoriadne zaujímavý článok z pera Milana Veselého, člena R&A, dlhoročného prezidenta Českej golfovej federácie a stále prezidenta kráľovského golfového klubu v Mariánskych Lázňach. Vysvetľoval, kto a prečo bude hrať v Brazílii na Olympijských hrách. A mimo iného sa dotkol aj dilemy golfový amatér versus profesionál. Uviedol, že kým v Škandinávii by radšej hranicu medzi oboma štatútmi nerozlišovali, stará dobrá Británia doslova lipne na čistom amaterizme. Má na to dva vážne dôvody. Prvým je fakt, že sa golf hrá – na rozdiel od iných športov – bez prítomnosti rozhodcov. Druhým pilierom v britskej argumentácie je všeobecne zaužívaný a oceňovaný hendikepový systém, ktorý umožňuje súťaž hráčov s rozdielnou úrovňou hry. Tieto dva základné aspekty umožňujú čestnú hru, bez očakávania materiálnych či iných výhod. Milan Veselý prenáša myšlienky z pravlasti golfu do našich zemepisných šírok a pripomína, že golf je svetom veľkorysého rešpektovania čestnej a nezištnej hry pre radosť a noblesu.

              Som presvedčený, že väčšina z nás chce vyznávať rovnaké hodnoty, hrať pre radosť a noblesu. Napokon aj žijúca legenda Phil Mickelson tvrdí, že zmyslom golfu nie je len vyhrať. Zmyslom je hrať ako džentlmen. A vyhrať.

             Ivan Mičko, vydavateľ a šéfredaktor

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv