Neprehliadnite

Cena princa z Astúrie pre Olazábala, zdolal aj Messiho

 

Golfista José María Olazábal získal v Španielsku Cenu princa z Astúrie, ktorá sa každoročne udeľuje v rôznych oblastiach spoločenského života vrátane športu. Medzi 19 kandidátmi bol aj najlepší futbalista sveta Lionel Messi, argentínsky legionár v službách FC Barcelona.

Práve dvaja futbalisti sa vlani o túto cenu podelili, pretože spoločnými víťazmi boli vyhlásení španielski reprezentanti Iker Casillas a Xavi Hernadez. Tento rok ocenenie prevezme Olazábal, kapitán európskeho tímu v Ryder Cupe, ktorý vlani v septembri v Medinah doviedol svoj tím k dramatickému víťazstvu nad Američanmi vrátane Tigera Woodsa.

Podľa vyhlásenia jury, ktorá držiteľa Ceny princa z Astúrie oznámila, porazil Olazábal v konečnom hlasovaní tesne paralympijskú plavkyňu Teresu Peralesovú. „Jeden z najlepších golfistov v histórii s dvoma titulmi z turnajov US Masters a štyrmi triumfami v Ryder Cupe,“ zdôvodnila rozhodcovská komisia, prečo 47-ročný Olazábal získal v Španielsku vysoko cenené individuálne ocenenie.

Olazábal tak ide v šľapajach svojho slávneho a zosnulého krajana Severiana Ballesterosa. Legendárny španielsky golfista získal ocenenie z Astúrie už v roku 1989. „Cítim sa ako na mesiaci,“ reagoval Olazábal. “V prvom rade chcem poďakovať Španielskej kráľovskej federácii za to, že ma nominovala ako kandidáta a samozrejme mojim kolegom za ich podporu. Trochu ma prepadli emócie, keď som sa to dozvedel, pretože je to veľmi zvláštne ocenenie.  Získali ho v minulosti aj výnimoční športovci vrátane Seveho, takže ísť v jeho stopách je fantastické.“

Španielsky korunný princ Felipe predstaví ocenenia na októbrovom slávnostnom ceremoniáli v Oviede. Cenu udeľuje nadácia princa z Astúrie od roku 1980. Ocenenie je spojené s odmenou 50.000 eur a sochou od slávneho výtvarníka Joana Miró. Medzi ocenenými osobnosťami z minulosti figurujú napríklad aj Nelson Mandela, Woody Allen, Michail Gorbačov, Joanne Kathleen Rowlingová, Arthur Miller, Stephen Hawking, Martina Navrátilová, Umberto Eco, Günter Grass, Plácido Domingo, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Hicham El Guerrouj, Yehudi Menuhim, či Paco de Lucía.

-JJ-  Foto: AP

 

 
 
 

0 Komentáre

 

Môžete napísať komentár ako prvý.

 

Zanechajte komentár

 

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli zanechať komentár

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv