Neprehliadnite

US Masters – kto si oblečie zelené sako?

 

Sezóna je v plnom prúde, sledujeme skvelé turnaje s úžasnými výkonmi, dokonca dramatické výmeny na poste svetovej jednotky. Počas Veľkej noci  je na programe prvý major – US Masters.

Na ihrisko Augusta National sa každoročne upierajú zraky golfistov z celého sveta. Schádza sa tu totiž to najlepšie medzi golfovými profesionálmi, či už z americkej PGA Tour alebo European Tour. Dôvod je jednoduchý, každý by si chcel v nedeľu podvečer obliecť zelené sako určené pre víťaza. Turnaj je štedro dotovaný, ale dovolím si tvrdiť, že toto nie je hlavný dôvod. Zaradiť sa do zoznamu „vyvolených“, ktorým sa podarilo na tomto turnaji dominovať, je oveľa silnejšou motiváciou.

Často býva ihrisko v Auguste označované ako monštrum. Niečo na tom bude, veď už stihlo pochovať nádeje mnohých hráčov. Dobre si pamätáme minulý rok, keď mladučký Rory McIlroy hral úžasný golf tri a pol dňa, bol na čele, ale prišla desiata jamka a jeho takmer biliardový golf. Triafal stromy „na počkanie“ a nakoniec ho to stálo titul. Keď zatiahol odpal, komentátori sa nezdržali poznámok, že takéto obrázky z Masters ešte nevideli. Áno, hrať z predzáhradky jedného z rezidenčných domov som ani ja ešte nevidel. Medzičasom Rory predsa len získal titul na major turnaji (US Open), dokonca sa stal, hoci len na pár týždňov, svetovou jednotkou. Vyzerá to, že má skvelú formu a môžeme ho pasovať za jedného z favoritov.

Pohroma?

Kto nakoniec vyhrá uvidíme až 8. apríla, na jednu vec sa však môžete spoľahnúť. Víťaz bude musieť hrať „dokonalý“ golf počas všetkých štyroch dní. Na chyby číhajú nielen súperi, ale aj ihrisko. Práve tu nájdete jamku, ktorú legendárny Jack Nicklaus pomenoval „najťažšia jamka v turnajovom kolotoči“. Je to trojparová dvanástka, známa ako zlatý zvonec (Golden Bell). Jej grín je dostatočne rozľahlý, avšak posadený naprieč a teda neponúka veľa hĺbky, v najužšom mieste je to necelých desať metrov. Náročnosť násobí i malý banker pred grínom, za jamkoviskom potom dizajnéri Bobby Jones a Alister MacKenzie naprojektovali ďalšie dve pieskové prekážky. Kto zahrá kratší úder, môže rátať okamžite s trestnou ranou. „Vďaka“ protisvahu sa lopta kotúľa do vody. Ako tvrdia skúsení golfisti na čele s Gary Playerom (3-násobný víťaz), prvotným faktorom úspechu na tejto jamke je vietor. Ten sa rád preháňa korunami vysokých pínií a často býva úplne iný ako na zvyšku ihriska. Rozhodne neplatí, že aký vánok duje na odpalisku, taký očakávajte i na gríne. Gary Player pridáva ďalší dôležitý postreh: „Tento grín, možno preto, že sa nachádza v tieni, je o niečo tvrdší ako ostatné, takže sa na ňom horšie zastavuje lopta. Nazdávam sa, že najlepšie je hrať na stred jamkoviska bez ohľadu na to, kde je navŕtaná jamka.“

Rekordér

Ihrisko Augusta National je opradené, rovnako ako samotný turnaj US Masters, mnohými príbehmi, ba dokonca legendami. Tými so šťastným i smutnejším koncom. Ak spomíname dvanástku, aj tá si už vyžiadala niekoľko obetí. Snáď najznámejší je príbeh z roku 1980, keď na tejto jamke s parom tri zahral Tom Weiskopf trinásť (!) úderov. Prvý odpal sa vydaril, aspoň si to všetci mysleli, ale potom zohral svoju neslávnu úlohu vietor a lopta skončila vo vode. Weiskopf s chladnou hlavou dropol a zahral znova. Znova do vody. Čakali by ste emotívne reakcie, ale Tom vystrel ruku smerom k nosičovi po ďalšiu loptičku. Opäť voda. Potom sa niet čo čudovať, že sa skóre zastavilo na trinástke.

Naši favoriti

Tiger Woods

Po dlhom čase sa opäť dostal do skvelej formy. Víťazstvom na Arnold Palmer Invitational sa zaradil medzi najväčších favoritov na zisk titulu z prvého majora sezóny.

Phil Mickelson

Už veľa krát dokázal, že ihrisko Augusta National mu sedí. Hoci sa nedá povedať, že je momentálne vo svojej vrcholnej forme, treba s ním určite rátať.

Luke Donald

Pozícia svetovej jednotky hovorí za všetko. Navyše Lukovi zatiaľ chýba víťazstvo na major turnaji, takže má o motiváciu navyše.

Jim Furyk

Po minuloročnej slabšej sezóne sa opäť ukazuje v dobrom svetle. Dostatok skúseností a primeraná taktika by mohla na ihrisko i súperov platiť.

Sang-Moon Bae, KJ Choi

Netreba zabúdať na reprezentantov Južnej Kórei. Mladík Bae hrá tento rok ako z partesu, v prospech Choia zase hovoria skúsenosti.

Rory McIlroy

Mladý ostrovan je hladný po úspechoch. Chvíľu sa ohrial na špici svetového rebríčka a bezpochyby by sa tam chcel vrátiť. Žeby triumfom na Masters?

Louis Oosthuizen

Vyzerá to, že česť golfistov z Juhoafrickej Republiky bude tento rok hájiť práve tento profík. Pred US Masters sa dostal do skvelej formy.

 

Najväčší šampióni z Augusty

6 víťazstiev : Jack Nicklaus (1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986)

4 víťazstvá: Arnold Palmer (1958, 1960, 1962, 1964), Tiger Woods (1997, 2001, 2002, 2005)

3 víťazstvá: Jimmy Demaret (1940, 1947, 1950)

Sam Snead (1949, 1952, 1954)

Text: Martin Pavlík, foto: sita

 
 
 

0 Komentáre

 

Môžete napísať komentár ako prvý.

 

Zanechajte komentár

 

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli zanechať komentár

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv