Neprehliadnite

Kronika športu, ktorý má budúcnosť

 

Možno neviete, ale pred desiatimi rokmi, presne 4. decembra 2002 vyšlo prvé číslo nového časopisu, ktoré si vzalo do vienka na tú dobu neľahkú úlohu. Podporovať šport, ktorý začal v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia písať druhú kapitolu svojej existencie. Golf na Slovensku totiž má dlhšiu históriu. Je starý, dovoľte mi v tejto súvislosti osobné prirovnanie, ako moja matka. Aj ona, aj golf pod Tatrami majú v rodnom liste napísaný rovnaký rok narodenia – 1914. Práve v tomto roku otvorili v Piešťanoch na Kúpeľnom ostrove prvé deväť jamkové ihrisko. A nie hocijaké.

Podľa vtedajšej tlače vraj bolo najkrajšie v celej C&K Monarchii. Stretávala sa tam vyberaná spoločnosť, od podnikateľov a šľachty až po prezidentov. Golf sa vtedy hrával aj vo Vysokých Tatrách. Svedčí o tom aj lúka, ktorá dodnes nesie meno – golfová. Žiaľ, viac informácií o golfe v Tatrách sa zatiaľ nenašlo. Keď sa po druhej svetovej vojne ihrisko stratilo z mapy Piešťan, na dlhé desaťročia sa zo Slovenska takmer úplne vytratil aj tento šport. Živili ho iba nadšenci z hlavného mesta, ktorí si svoje prvé odpaly skúšali na bratislavskom letisku. A zahrať si na skutočnom ihrisku chodili do susedov, do Čiech.

Druhá kapitola či obnova tohto športového odvetvia sa začala len pred pätnástimi rokmi. V parku pri kaštieli v Bernolákove sa stal golfovým pionierom Jaro Kachlík, výborný architekt a golfový fanatik. Postavil krásne deväť jamkové ihrisko a pritiahol ku golfu stovky nadšencov. Inšpiroval aj ďalších investorov a tak za pätnásť rokov máme u nás dva 27-jamkové rezorty, päť 18-jamkových, šesť 9-jamkových ihrísk a tri 6-jamkové akadémie. Suma sumárov – 16 ihrísk. K nim však treba pridať – ak dobre počítam – aj 17 indoorov. Je to dosť či málo? Dosť a predsa málo. Čím viac ihrísk, tým viac hráčov i viac možností hrať. Viac ako šesťtisíc registrovaných golfistov je v porovnaní s Čechmi málo. Tam majú viac ako 90 ihrísk a viac ako 50 000 registrovaných hráčov…

Samozrejme, štatistika nie je všemocná, nehovorí nič ani o osudoch golfu na Slovensku, ani o osudoch jednotlivých ihrísk a už vôbec nie o osudoch golfistov. Dovolím si pripomenúť, že už desaťročie mapuje spomínané osudy časopis, ktorý držíte v ruke.  Napriek často neprajnému osudu, napriek dlhodobej snahe o diskreditáciu či zničenie, už desať rokov patrí slovenskému golfu, patrí svojim čitateľom. Je vernou kronikou športu, ktorý má určite pod Tatrami budúcnosť.

Ivan Mičko, vydavateľ a šéfredaktor

 

Značky:

 
 
 

0 Komentáre

 

Môžete napísať komentár ako prvý.

 

Zanechajte komentár

 

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli zanechať komentár

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv