Neprehliadnite

Naplní sa proroctvo Milana Lasicu?

 

Dvadsať rokov. Úžasný vek v živote človeka. Plný radosti a nadšenia, ale aj smútku a beznádeje. Čas druhých lások a prvých sklamaní. Už dávno nie sme deti, ale ani celkom dospelí. Už máme svoje skúsenosti a svoje názory. Už poznáme závisť i neúspech. Ale napriek všetkému, a možno práve pre vlastnú tvrdú hlavu, sa nevzdávame. Čaká nás predsa nádherný život plný radosti a nádejí.

Aj časopis má svoj život, plný radosti a nadšenia, ale aj  smútku a beznádeje. Za dvadsať rokov toho zažijete. Striedajú sa témy, menia sa ľudia. Len časopis zostáva. Priznávam, že Golf Revue nie je len mojím dieťaťom, je mojím detstvom, chlapčenstvom i junošstvom. Je mojou ďalšou univerzitou, ktorá má 152 skúšok a klasifikovaných zápočtov. Je svedkom i dokumentom doby. Je dôkazom, že sme sa na každú skúšku museli pripraviť tak, aby sme ju so cťou zvládli. Časopis, žiaľ, nepozná opravný termín. Čo sme raz napísali a vytlačili, navždy zostalo. Netvrdím, že sme nikdy nestratili kvetinku. Pri tých 17 323 časopiseckých stranách, ktoré sme za uplynulých dvadsať rokov v časopise popísali, sa, prosím, nemožno čudovať. I v našej branži platí – aj majster tesár sa utne.

Podstatne viac však bolo radosti, nadšenia a dobrého pocitu z pekných a často originálnych myšlienok, ktoré nám golf v každom vydaní prinášal. Jednu z nich adresoval nám i našim čitateľom nesmrteľný Seve Ballesteros: „Zapamätajte si, že psychická pohoda a úsmev vám pomôžu prekonať ťažkosti oveľa skôr ako hnev a mrzutosť. Naučte sa kontrolovať sami seba a ovládať svoju myseľ. Ak sa vám darí, ostaňte skromní, ak sa vám práve nedarí, buďte trpezliví!“ To platí nielen na ihrisku, ale aj v redakcii a napokon i v živote. Jeho slová si dvadsať rokov nosíme v srdci. Skromne a trpezlivo sme dvadsať rokov, vydanie po vydaní, stavali pyramídu krásnych myšlienok a činov. Áno, aj našich drobných činov.

Časopis Golf, s podtitulom revue o golfe a životnom štýle, k tým činom asi patrí. Asi tak ako Firemná liga, najstaršia golfová túra na Slovensku, ktorú sme založili pred takmer dvadsiatimi rokmi. Pred sedemnástimi rokmi sme zasa vzali pod ochranné krídla jedinečnú dámsku sériu turnajov. V tom istom roku sme si predsavzali, že podporíme deti, a tak sme roky organizovali prvú detskú túru na Slovensku, ktorú sme nazvali Golfík. Za roky trvania ním prešli mnohí aj súčasní reprezentanti. Už pätnásť rokov organizujeme malé slávnosti Zlatý Albatros, kde odmieňame umeleckými artefaktmi tých, ktorí urobili niečo významné pre slovenský golf. K najkrajším a najvzrušujúcejším momentom novinárskej práce, a Golf Revue nie je výnimkou, bolo doslova pátranie v historických dokumentoch, kde sme hľadali a nachádzali najstaršie zmienky o golfe na území Slovenska.

Časopisu Golf Revue napokon ďakujeme, že nám umožnil navštíviť ihriská na piatich kontinentoch a stretnúť absolútnu svetovú golfovú elitu. Nicka Falda, Seveho Ballesterosa, Miguela Ángela Jiméneza, Retiefa Goosena, Roryho McIlroya, Pádraiga Harringtona a mnohých ďalších. Nechýbali sme pri otváraní nových ihrísk. Zaznamenali sme všetky podstatné úspechy slovenského golfu za ostatné dve dekády, vrátane víťazstva Zuzky Kamasovej na LET v Maroku a striebornej medaily Roryho Sabbatiniho na OH v Tokiu. Náš kmeňový autor a dlhoročný člen redakčnej rady časopisu Golf Revue Milan Lasica v roku 2004 pri znovuotvorení golfového ihriska v Piešťanoch, ktorého história siaha na začiatok minulého storočia, poznamenal: „To, čo má tradíciu, má aj budúcnosť.“
Som náchylný veriť v jeho prorocké slová.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv