Neprehliadnite

Prospešný stres?

 

Stres je z dlhodobého hľadiska a vo veľkom množstve veľmi nepríjemná vec, ktorá má za následok ničenie psychického a postupne i fyzického zdravia. Trpkou pravdou ale je, že úplne sa mu vyhnúť je v súčasnosti takmer nemožné. Dá sa s ním ale bojovať – a to veľmi dômyselným spôsobom: spravte z neho svojho spojenca.

Zvláštne? Vedeckí výskumníci z Univerzity v Michigane požiadali 30 tisíc ľudí (nie práve malá vzorka), aby hodnotili svoju úroveň stresu a zároveň odhadli, ako veľmi stres poškodzuje ich zdravie. Tí, ktorí verili v to druhé, mali o 43% väčšiu šancu, že zomrú ešte počas trvania štúdie. Potvrdili tak všeobecný názor: Áno, stres je nebezpečný, fatálnym následkom sa ale môžete veľmi jednoducho vyhnúť.

Mierne dávky stresu dokonca vedia telu pomáhať zotaviť sa z choroby, zistili vedci zo Stanfordu. Dobrý príklad tiež hovorí o tom, že stres je vašim spojencom pri lezení po kariérnom rebríku. Keď dostanete na starosť nový projekt, môže vás zaliať studený pot. No vo vnútri cítite vzrušenie – stav, ktorý nevyvolá rutinné opakovanie činnosti, na ktorú ste navyknutí. Nenechajte sa teda odradiť psychologickými názormi, že stres je výlučne vrahom. Sú situácie, kedy je to presne naopak.

Stačí sa riadiť troma jednoduchými radami.

–          Zmeňte stresový hormón kortizol na akýsi „nakopávač“. V momente, keď vás zasiahne (cítite to vo vnútri a niekedy ho sprevádzajú aj vonkajšie znaky, ako napríklad spomínané potenie) sa pustite do činnosti. Je dokázané, že aktívni a optimistickí jedinci vykazujú menej stresovej reakcie.

–          Doprajte si čas na rodinu a hobby. A ďalší univerzitný prieskum – tento dokázal, že žobráci a bezdomovci žijú dlhšie. Neberte to ako príklad hodný nasledovania, ale ako fakt na zamyslenie.

–          Praktizujte psychohygienu. Pokojne zvoľte spôsob, ktorý sa hodí len vám. Nie každého musia baviť knihy či uvoľnené prechádzky v prírode. Ak sa uvoľníte trebárs aj pri lete rogalom, tak prečo nie?

 

 

 

Foto: mensanswer.com

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv