Neprehliadnite

Prekonaná méta

 

Celosvetový predaj hybridných vozidiel Toyota prekročil hranicu desať miliónov kusov. Všetko sa to začalo modelom Prius, ale dnes už vyrába japonská automobilka tridsaťtri rôznych hybridných modelov vo vyše deväťdesiatich krajinách a regiónoch sveta.
Text Jakub Jesenski foto archív

Spoločnosť Toyota Motor Corporation oznámila, že k 31. januáru 2017 zaznamenala kumulatívny globálny predaj hybridných vozidiel na úrovni 10,05 milióna kusov. Nejde len o dosiahnutie číselného medzníka. Tento výsledok totiž dokazuje neutíchajúcu silu technológie, ktorá sa v súčasnosti stáva štandardným riešením na znižovanie emisií skleníkových plynov a iných znečisťujúcich látok.

Dosiahnutý medzník

Už dlho je prioritou spoločnosti Toyota pomáhať znižovať vplyv automobilov na životné prostredie. Vychádza z postoja, že ekologické vozidlá môžu mať podstatný pozitívny efekt len v prípade, ak sa budú používať v širokom rozsahu. Preto Toyota podporuje celosvetové zavádzanie hybridných vozidiel na masový predaj.

Automobilka uviedla v auguste 1997 hybridný elektromobil Coaster a v decembri toho istého roka aj model Prius – prvé hromadne vyrábané hybridné osobné vozidlo na svete. Odvtedy sa hybridné vozidlá značky Toyota tešia obrovskej podpore spotrebiteľov z celého sveta. Tento ostatný desaťmiliónový medzník sa podarilo dosiahnuť len deväť mesiacov po tom, ako sa celkový objem predaja vyšplhal koncom apríla 2016 na hranicu deväť miliónov vozidiel.

Ekologické vozidlo

V čase, keď problém znižovania emisií skleníkových plynov naberal čoraz globálnejšie rozmery, predstavovala prvá generácia modelu Prius odpoveď automobilky Toyota na problémy 21. storočia súvisiace s dostupnosťou zdrojov a životným prostredím.

Tím pracujúci na vývoji modelu Prius bol presvedčený, že bez ohľadu na výsledky jeho snaženia je vývoj hybridného vozidla pre budúcnosť zásadne dôležitý a že musí urobiť to, čo je potrebné, a nie to, čo sa dá urobiť jednoducho. V duchu tejto myšlienky predstavil tím svetovej verejnosti prvé hromadne vyrábané hybridné osobné vozidlo na svete. Zákazníci si Prius tak veľmi obľúbili, že sa stal zosobnením „ekologického vozidla“.

Vývoj hybridných pohonov

Zo systému hybridného pohonu THS (Toyota Hybrid System), ktorým bol vybavený Prius prvej generácie, sa v roku 2003 vyvinul systém THS II a následne sa použil v širokom spektre vozidiel značky Toyota. Pri vývoji modelu Prius štvrtej generácie, ktoré sa stalo prvým vozidlom postaveným na modulárnej podvozkovej platforme TNGA, myslela automobilka na šetrnosť vozidla k životnému prostrediu, no nezabudla ani na vynikajúce jazdné vlastnosti pre zákazníkov, ktorí pri kúpe vozidla požadujú aj potešenie z jazdy.

Nový segment

Ubehlo už dvadsať rokov odvtedy, čo Toyota uviedla na trh svoje prvé hybridné vozidlo, pričom okolnosti týkajúce sa ekologických vozidiel sa medzičasom dosť zmenili. Rastúca popularita modelu Prius viedla k novému trendu, keď si zákazníci vyberajú vozidlá na základe ich ekologických vlastností. Stúpol počet spoločností, ktoré vyvíjajú a uvádzajú na trh hybridné vozidlá, čo znamenalo vznik nového segmentu „hybridných vozidiel“.

A keďže zákazníci z celého sveta sa dnes rozhodujú pre kúpu hybridných a ďalších vozidiel s nízkou spotrebou paliva, celý automobilový priemysel tak mohol prispieť k riešeniu globálnych ekologických problémov. Toyota, ktorá teraz prekročila hranicu desať miliónov predaných vozidiel, bude aj naďalej pokračovať vo svojom úsilí vyrábať čoraz lepšie vozidlá pre svojich zákazníkov.

Environmentálne výzvy

Keď sme na trh uvádzali Prius, nikto ani len netušil, čo je to hybrid. Tých, ktorí na ňom jazdili, nazývali technologickí maniaci a aj hocijako inak. Vďaka týmto prvým priekopníkom, ktorí dali Priusu šancu, sú dnes hybridy čoraz populárnejšie a vezú sa na vlne úspechu, ktorá ich vyniesla z neznáma až medzi štandard,“ povedal Takeši Učijamada, predseda predstavenstva spoločnosti Toyota, ktorý je známy ako otec Priusu.

Sme vďační každému jednému z našich zákazníkov, ktorí nám pomohli dosiahnuť tento dôležitý medzník desať miliónov predaných hybridných vozidiel. Sme odhodlaní pokračovať v našej vzájomnej spolupráci a popasovať sa s globálnymi environmentálnymi problémami.“

Kľúčové technológie

Toyota ohlásila v októbri 2015 ekologický program Toyota Environmental Challenge 2050, kde stanovila výzvy, ktoré prijme, aby pomohla čo najviac znížiť negatívny vplyv automobilov na globálne životné prostredie a prispela k vytvoreniu udržateľnej spoločnosti. Toyota dala hybridným technológiám postavenie kľúčových ekologických technológií pre 21. storočie.

Hybrid zahŕňa všetky potrebné čiastkové technológie na vývoj ekologicky šetrných vozidiel, od elektrických vozidiel na akumulátorový pohon až po vozidlá poháňané vodíkovými palivovými článkami, ktoré umožňujú využívať rôzne kombinácie palív. Toyota je preto odhodlaná ďalej rozširovať ponuku svojich ekologických vozidiel.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv