Neprehliadnite

Extrémne štúdie (3)

 

Pokračujeme v predstavovaní konceptov luxusných a extrémnych jácht. Žiadna z týchto štúdií sa nedostala do výroby, veď podobné je to v mnohých konštrukčných odvetviach.
Text Jakub Jesenski / foto archív

 

/Hypnosquid/

Jachta dlhá 63,2 metra má jedinečný dizajn. Pri plánovaní exteriéru jachty so spoločnosťou SuperYachtsMonaco sa jej dizajnér Roberto Curtó inšpiroval tvarom sépie a „elegantnou, rýchlou a obratnou“ povahou tohto morského tvora. Jedným z kľúčových prvkov vonkajšieho dizajnu je rad farebných okien LED, ktoré predstavujú oči sépií a zvýrazňujú hlavnú palubu. Hypnosquid má miesto pre 10 hostí a 12 členov posádky, zahŕňa aj palubnú záhradu, masážne centrum a kino. Medzi špeciálne prvky patrí vodopád jacuzzi a jedálenský kút, kde môžu hostia sledovať kuchára pri práci.

/Elyon/

Doteraz azda najväčší dizajnérsky počin zo štúdia Expleo Design, za ktorým stoja Demetrius a Dana Tanase. Elyon meria 110 metrov, čo vytvára priestor na množstvo palubných prvkov s vnútornými aj vonkajšími bazénmi, kúpeľmi, posilňovňou a wellness centrom a dokonca aj s kasínom. Ubytovanie je až pre 30 hostí a trup lode navrhli tak, aby dosiahol maximálnu rýchlosť 18 uzlov.

/Wind Motion/

Francúzsky námorný architekt Mathis Rühl predstavil nový koncept superjachty s dĺžkou 70 metrov. Dostala názov Wind Motion. Okrem funkčnosti sa Wind Motion môže pochváliť pozoruhodnou estetikou s opačne naklonenou prednou časťou lode a zakrivenou nadstavbou vykladanou sklenenými panelmi. Možnosti relaxácie pod holým nebom sú bohaté s priestorom pre ležadlá na prednej aj zadnej palube. Ďalšie podrobnosti sú zatiaľ utajené.

/Caronte/

Koncept 58 metrov dlhej jachty Caronte čerpal inšpiráciu okrem iného aj z pirátskych lodí zo 17. storočia. Odvážny návrh z dielne talianskeho štúdia Lazzarini Design pôsobí ako impozantné opevnenie na vode, ktoré sa týči šesť metrov nad čiarou ponoru. Medzi nie časté prvky výbavy patria heliport na hornej palube, kúpeľný bazén a telocvičňa ukrytá v prednej časti lode.

/Project Origami/

Tradičné ázijské plachetnice, ako aj rovnomenné umenie skladania papiera inšpirovali tento 100-metrový koncept od Georga Luciana. Origami prvky zahŕňajú ľavotočivú časť, ktorá sa rozkladá a vytvára tak dotykovú pristávaciu plochu pre helikoptéru na superjachte, ako aj presklenú pozorovaciu miestnosť. „Projekt je navrhnutý pre majiteľa, ktorý sa nebojí vybočiť z predstavy tradičných tvarov plachetníc a ísť nad rámec všetkého, čo bolo doteraz postavené. Teda pokiaľ ide o dizajn, technológiu a šetrnosť k životnému prostrediu,“ vysvetlil Luciano.


/Intimisea/

Debutový koncept štúdia Expleo Design je 100-metrová sofistikovaná jachta Intimisea, ktorá sa pýši široko otvorenými priestormi. Vidno to na rozľahlej zadnej palube s bazénom, do ktorého sa možno dostať cez štyri šmykľavky. Medzi ďalšie výnimočné prvky patria pristávacia plocha pre vrtuľníky na prednej palube, paluba majiteľa, posilňovňa, kino pre 45 osôb a dokonca aj palubné kasíno. Ubytovanie je pre 12 hostí a 25 členov posádky, pričom trup lode bol navrhnutý na cestovnú rýchlosť 16 uzlov.

/Mauna Kea/

Mauna Kea je ďalší koncept superjachty s dĺžkou 101 metrov od talianskeho dizajnéra Roberta Curtóa, ktorý srší novými nápadmi. Výnimočný dizajn lode, ktorá dostala meno po spiacej havajskej sopke, obsahuje dve veľké schodiská. Tie sa decentne zvažujú z hornej na hlavnú palubu podobne ako prúd lávy. Zadné schodisko má zábavnú funkciu. Slúži aj ako centrálny tobogan, ktorý umožňuje hosťom čľapkať sa v bazéne pod ním. Hoci je v štádiu konceptu, už zaujal maklérsku firmu SuperYachtsMonaco a potenciálneho partnera na stavbu Fincantieri Yachts. Talianske námorné architektonické štúdio Navirex už pomohlo vyvinúť oceľový trup.

/neWWave/

Koncept supejachty neWWave je inšpirovaný blízkovýchodnou kultúrou a modernou architektúrou. „Nová vlna“ meria na dĺžku 87 metrov a búra konvencie hliníkovou nadstavbou. Dizajnér Jaehoon Ahn je autorom exteriéru. Medzi kľúčové prvky patria štyri veľké zadné paluby s desaťmetrovým bazénom v zadnej časti, ohnisko, jedálenský kút pod holým nebom a kúpeľný bazén. Pohonný systém ešte nie je určený, ale trup lode neWWave navrhol Palmer Johnson tak, aby jachta dosiahla maximálnu rýchlosť 16 uzlov.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv