Neprehliadnite

The Open: Skvelý Sabbatini pri slovenskom debute nesklamal, Ír Lowry má prvý major

 

Írsky golfista Shane Lowry sa vďaka triumfu na 148. ročníku britského The Open dočkal prvého titulu na major turnaji. S výsledkom 269/-15 zvíťazil v Portrushi o šesť úderov pred Angličanom Tommym Fleetwoodom. Premiéra slovenského golfistu na The Open skončila úspechom, Rory Sabbatini obsadil delené 16. miesto.

Ak by Sabbatini zahral v Severnom Írsku druhú polovicu eventu v zhoršenom počasí rovnako výborne ako tú prvú, mohol pomýšľať ešte na lepšie umiestnenie. S celkovým skóre 282/-2 totiž strácal na tretieho Američana Tonyho Finaua len päť úderov. Rodák z Durbanu, ktorý si v decembri prevzal slovenské občianstvo, potreboval v prvom aj druhom kole 70 úderov, v ďalších dvoch zapisoval 71.

Sabbatini mal do polovice turnaja na konte len tri bogey (2+1), ale v treťom a štvrtom dejstve zaknihoval na náročnom linksovom ihrisku a v brutálnom nečase už poltucet bogey. Okrem toho mal v skorkarte aj trinásť berdíkov. Najlepším výsledkom Sabbatiniho, ktorý má ambície reprezentovať slovenský golf na OH 2020 v Tokiu, tak na major turnaji zostáva druhá priečka z US Masters 2007.

Štyridsaťtriročný Sabbatini, ktorý sa tento rok zúčastní aj na slovenskom šampionáte, figuruje v aktuálnom svetovom rebríčku už na 82. mieste. V poradí zámorského FedEx Cupu, kde už má nejaký týždeň istú účasť v play-off, mu patrí 41. priečka (814 bodov). V prebiehajúcej sezóne si tak šesťnásobný šampión na okruhu US PGA pripísal na účet čiastku 2,025.604 milióna USD.

Tridsaťdvaročný Lowry zvládol v preplnenom Portrushi záverečné kolo s prehľadom a nezopakoval situáciu z US Open 2016. Vtedy po treťom dejstve rovnako viedol o štyri údery, sľubný náskok ale premrhal a nakoniec sa po výsledku 76 v záverečnom dni musel skloniť pred umením Američana Dustina Johnsona.

V nedeľu Lowry na linksovom ihrisku Royal Portrush v Severnom Írsku, kam sa najstarší golfový turnaj na svete vrátil po 68 rokoch, zahral v ostrovnom počasí – silnom vetre a daždi 72 úderov, teda jeden nad par. „Bolo to, ako by som ani nebol vo svojom tele. Bol som tak pokojný, keď som išiel na poslednú jamku, že tomu ani nemôžem uveriť. Počasie bolo príšerné, ale keď som sa pozrel okolo, všetci sa trápili,“ povedal Lowry.

Jeho najväčší súper Fleetwood v boji o titul mal ešte o dva údery viac. „Stali sa z toho dostihy medzi mnou a Tommym. Ja som sa len snažil sústrediť na to, aby som sa udržal pred ním,“ vysvetlil čerstvý major šampión. Lowry sa stal druhým írskym golfsitom po Pádraigovi Harringtonovi (2007 a 2008), ktorý získal Klaretový džbán. Súčasne dal ideálny darček svojmu otcovi Brendanovi, ktorý oslávil pred pár dňami 60. narodeniny.

Na parádny výsledok dosiahol aj 46-ročný veterán Lee Westwood z Anglicka, ktorý si so svetovou jednotkou Brooksom Koepkom podeli štvrté miesto. Taliansky obhajca prvenstva Francesco Molinari skončil jedenásty, domáci idol Rory McIlroy ani víťaz pätnástich majorov Tiger Woods z USA neprešli katom. Aj to nepriamo svedčí o tom, v akej pozoruhodnej forme sa s blížiacou sa olympijskou sezónou nachádza naturalizovaný Slovák Sabbatini.

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv