Neprehliadnite

The Open: Po vstupenkách sa len tak zaprášilo, domáci Rory aj Tiger sú už však z hry von

 

/Zo SEVERNÉHO ÍRSKA od nášho redaktora JOZEFA BIELIKA/ – Milí golfoví priatelia sme na mieste činu. The Open v priamom prenose. V poradí 148. ročník naživo zo Severného Írska. Už od príchodu do krajiny nás všade vítali usmiate tváre dobrovoľníkov a mužov zákona. Príjemná atmosféra, ktorá má spoločného menovateľa – golfový major.

Tradičné usmievaví dobrovoľníci aj policajné zložky boli všade. Aktívne sa pýtali, s čím môžu pomôcť. Ochotný policajt pri aute pokojne aj desaťkrát vysvetlil, ako sa kam dostať. Aj v dlhej kolóne tak vládla uvoľnená atmosféra. V samotnom mestečku Portrush je všetko zorganizované na jednotku.

Nikto nie je dezorientovaný, každý vie, kde sa dá zaparkovať, či ktorý vstup použiť. Príjemne prekvapili aj ceny občerstvenia na turnaji. Kvalitný obed si môžete dopriať už za 10 libier a pivo nie je drahšie ako 5 libier. Po mojej poslednej lyžovačke vo Francúzsku, kde som platil 35 eur za suchú bagetu so šunkou, to bola skvelá cena.

K dispozícii je veľa sprievodných hier a atrakcií pre deti. Dokonca aj pavilón pre najmenších sa nachádza priamo za 18. jamkou. Takže, zatiaľ čo sa synáčik blázni v bazéne plnom loptičiek, otec rodiny s mamou si môžu pozrieť golf v priamom prenose.

Je skvelé, že tento rok je najstarší major pre slovenských golfistov dvojnásobne atraktívny. Rory Sabbatini štartuje ako náhradník Kevina Na na major turnaji ako vôbec prvý slovenský golfsta v histórii. Už teraz sa tak zapísal zlatým písmom do kroniky slovenského golfu, pričom podvoch kolách figuruje v tretej desiatke.

Štvrtok slovenský Rory na ihrisku Royal Portrush otvoril veľmi slušným kolom. Dnes na neho, hlavne na druhej devine, bola radosť pozerať. Hral fantastický golf, no jamka, ako by bola zakliata. Loptička lízala jamku z každej strany, no nič nechcelo padnúť dnu. Ak bude takto hrať aj zajtra, jeho pozícia v top 10 má vôbec neprekvapí.

Britský Open sa do Severného Írska vrátil po bradatých 70 rokoch. A poviem Vám, takýto úspech ešte táto súťaž nemala. Po prvýkrát v histórii sa vypredali všetky lístky a rádia aj televízie vyzvali všetkých, ktorí lístky nemajú, nech sa do Portrushu ani nevydávajú.

Vo všetky predchádzajúce ročníkoch sa nikdy nestalo, že by sa vstupenky nedali kúpiť na „bráne“. Domáci idol Rory McIlroy v pondelok prekvapujúco vyhlásil, že žiadny turnaj vrátane US Masters nemá pre neho takú cenu ako triumf z The Open v Portrushi. Samozrejme, Roryho negatívne šokujúci výkon v 1. kole (+8), mu jeho sny veľmi rýchlo prekazil.

Vo štvrtok na odpalisku trochu nečakane hral posledný úder drajvrom, aj keď na prvej jamke použil dvojku železo. Veľmi zriedka, ak vôbec vidím hráča končiť svoju zahrievaciu rutinu palicou, ktorú nepoužijú na prvom odpalisku. Že by zlý Course management? Prvá jamka, na ktorej jeho turnaj začal a pravdu povediac aj skončil, má „out of bounce“ zprava, ale aj zľava.

To niektorí hráči vrátane anglického Američana Paula Caseyho, ktorý išiel vo flajte s McIlroyom, netušili. „Keď som videl, že Rory stratil loptu vľavo, bol som zaskočený tým, že je vlastne mimo hry,“ povedal Casey, ktorý s rodinou žije v zámorí. Že by opäť Roryho zlý Course management? Tak, či onak, dnes už nič nezmeníme na fakte, že Rory aj Tiger z turnaja vypadli.

Legendárny Tiger celkovo nevyzeral v dobrej forme. Jeho odpal a kontrola letu loptičky sú neuveriteľné, ale päť alebo šesťkrát po sebe topol trojku železo. Novinári, ktorí ho sledujú od začiatku jeho kariéry, sa smiali, že to nikdy ešte nevideli. Jeden veľmi múdry inštruktor švihu nám vysvetľoval, že ne s rukou dostatočne dobrý kontakt, čo môže byť spôsobené zranením, alebo bolesťou.

V piatok sme ho sledovali na viacerých jamkách a skutočne pôsobil unavene. Kto však nevyzeral vôbec unavene, bol Shane Lowry. Dve fantastické kolá a delené prvé miesto hovoria za všetko. Sledovať jeho skupinu na ihrisku bol fantastický zážitok. Desiatky tisíc ľudí doslova a do písmena rozdupali zem, pri každom jeho údere.

Aj maličkosť ako dobrý odpal, privádzali dav do varu. Shane je veľmi obľúbený v Írsku aj mimo ostrovov. Fanúšikovia ho milujú. Veď je to Ír. Ak by sa domácemu borcovi podarilo vyhrať, to čo by sa tu dialo, Portrush ešte nezažil. Toľko v krátkosti z prvých dvoch dní našej návštevy posledného major turnaja v sezóne, ktorý sa hráva od roku 1860.

Už sa teším na zajtra, na tzv. „moving day“. V sobotu aj nedeľu má byť krásne počasie, a ak nebude silno fúkať, uvidíme aj nízke skóre. Pravdu povediac, osobne preferujem radšej dážď a silný vietor, tak ako sa na poriadny linksový golf patrí. Ale na druhej strane dobre vychladené pivo pri mori v krátkom tričku tiež nie je zlé. Zatiaľ golfu zdar a tešme sa čo víkend prinesie.

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv