Neprehliadnite

Ryder Cup 2018: Tiger bude hrať, Čierny Peter zostal Wallacemu a Cabrerovi-Bellovi

 

Golfová ikona Tiger Woods, v životnej forme hrajúci Bryson DeChambeau a mazák Phil Mickelson. Taká je voľba kapitána amerického týmu Jim Furyka pri udeľování prvých troch voľných kariet pre prestížny Ryder Cup, ktorý sa uskutoční 28.-30. septembra vo Francúzsku. Posledné meno oznámí zámorský kapitán v pondelok 10. septembra.

Američania budú koncom septembra pri Paríži obhajovať proti výberu Európy triumf spred dvoch rokoch z amerického Hazeltine (17:11). V historickej štatistike od roku 1979, keď európsky tím nahradil výber Veľkej Británie a Írska, však dominujú hráči starého kontinentu. Európa vyhrala desaťkrát, USA osemkrát a v roku 1989 sa skončil duel remízou.

Zo svetového rebríčka sa do tímu USA nominovali prvý hráč sveta Dustin Johnson, tohtoročný víťaz dvoch major turnajov Brooks Koepka, aprílový kráľ US Masters Patrick Reed, Rickie Fowler, Webb Simpson, Jordan Spieth, Justin Thomas a Bubba Watson, ktorý v sebe zrejme konečne objavil aj tímového ducha.

Legendárny Woods zaznamenal v tejto sezóne vydarený návrat na scénu po operáciách chrbta a Ryder Cup si zahrá po šesťročnej pauze. „Je skvelé, že je Tiger zdravý a hrá tak dobre. Mať na svojej strane jedného z najlepších hráčov histórie vám môželen pomôcť,“ uviedol kapitán Furyk, ktorý bol rád, že sa Woods musel vzdať pôvodnej funkcii nehrajúceho asistenta.

Štyridsaťdvaročný Woods štartoval na Ryder Cupe celkovo sedemkrát, raz sa tešil s tímom USA z víťazstva. Posledné dva ročníky kvôli problémom s chrbotm vynechal. „Dlho som v tíme nebol a je skvelé, že som znovu schopýn hrať tak, aby som dostal pozvánku,“ podotkol Woods, ktorý v tento rok skončil druhý na major turnají US PGA Championship a šiesty na British Open.

Štyridsaťosemročný „Lefty“ Mickelson sa proti Európe postaví už po dvanástykrát, čo je nový rekord súťaže. Prekonal tak Angličana Nicka Falda. „Mám poslednú šancu byť členom víťazného tímu v Európe, čo sa mi ešte nepodarilo,“ želá si Mickelson. Kapitán Furyk oznámil aj doplnenie realizačního tímu. Spolu s Davisom Loveom III. a Stevom Strickerom budú jeho asistentmi David Duval, Zach Johnson a Matt Kuchar.

Do európskeho výberu sa zo svetového rankingu kvalifikovali Španiel Jon Rahm, Rory McIlroy zo Severného Írska, Švéd Alex Norén a Dán Thorbjörn Olesen. Na základe európskeho poradia sa do tímu zo starého kontinentu nominovali Talian Francesco Molinari a Angličania Justin Rose, Tyrrell Hatton a Tommy Fleetwood. Európsky kapitán Thomas Björn z Dánska rozdal štyri voľné karty.

Šťastie sa usmialo na Švéda Henrika Stensona, Angličanov Iana Poultera s Paulom Caseym a v tejto sezóne tragicky hrajúceho Sergia Garcíu zo Španielska, ktorý však má slušnú rydercupovú bilanciu. Kapitán Björn sa zrejme rozhodoval viac srdcom, ako hlavou. Golfoví odborníci mu vyčítajú najmä absenciu Matta Wallaceho a Rafaela Cabreru Bella.

Angličan Wallace pritom v tejto sezóne vyhral tri turnaje na European Tour, naposledy minulý týždeň na Made in Denmark. Aby sa do európskeho tímu nedostal hráč s hetrikom titulov v danom roku, to sa stalo po prvý raz od prípadu Švéda Johana Edforsa v roku 2006. Podstatne lepšiu aktuálnu formu ako García a Stenson má aj Cabrera Bello. Svoj vysoký výkonnostný štandard dokumentoval aj 7. miestom na nedánom ívente Dell Technologies Championship.

Španielsky borec zažil odvrátenú stranu golfového športu. Keďže sa spomínnaý turnaj z kalendára US PGA Tour skončil až v pondelok (3. septembra), nezapočítal sa ešte do do nového vydania svetového rebríčka. Inak by sa totiž Cabrera Bello dostal pred Björnovho krajana Olesena a kvalifikoval by sa priamo. O to trpkejšiu pilulku musel prehltnúť.


Naopak, nekompromisný severean Bjorn sa rozhodol inak a do tímu nominoval hráčov s minimálne tromi účasťami na Ryder Cupe. Práve toľkokrát štartoval v prestížnom súboji s USA v zámorí žijúci Caasey, ktorý škandalózne prišiel o nomináciu na Ryder Cup 2016 pre nedostatočný počet štartov na European Tour v danej sezóne! Už štyri ročníky ochutnali Poulter so Stensonom. García, ktorý absolvoal na Ryder Cupe premiéru už v roku 1999, nastúpi proti USA po deviatykrát.

Bjorn teda v prípade voľných kariet vsadil na rydercupové čísla a skúsenosti. Ani jeden zo spomínaného nemá v Ryder Cupe zápornú osobnú bilanciu. Najmä ostrovný golfista Poulter je s bilanciou (12-4-2) považovaný za aboslútneho fantóma jamkovky, v rámci súbojov s USA to potom platí dvojnásobne.

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv