Neprehliadnite

Šurianska trojkombinácia

 

Hneď po príjazde do Airport Golf Clubu v Šuranoch sa vám naskytne netradičný pohľad. Na relatívne malom priestore vedľa seba nažívajú v dobrom nadšenci golfu, footgolfu aj leteckého športu.
Text Jakub Jesenski/foto autor

Golfový areál Golf Airport sa nachádza pri letisku neďaleko Šurian a je výborne dostupný z viacerých okolitých miest ako Nové Zámky, Nitra, Šaľa, Levice, ako aj z turistami vyhľadávanej obce Podhájska. Návštevníkom ponúka výborné hracie podmienky, plnohodnotné 9-jamkové ihrisko, kryté a osvetlené cvičné odpalisko s dĺžkou 220 m, čipovací a putovací grín. Na golfistov tu čaká príjemná rovinatá deviatka s dĺžkou 2 500 m a parom 35. Ihrisko z dielne českého dizajnéra Jiřího Veldena však ponúka aj druhú alternatívu s parom 33.

O rok dekáda

Airport Golf Club založili priaznivci golfu v roku 2008. Najskôr fungovala iba 3-jamková akadémia, neskôr 6-jamkové ihrisko a od mája 2015 je v plnej prevádzke 9-jamkové ihrisko. „Od roku 2008 sme prešli dlhú púť. Na tri etapy sme dokončili deviatku a v čase, keď sme ju otvárali, teda na jar v roku 2015, bol zrekonštruovaný aj clubhouse, kapacita ktorého sa zväčšila na 70 miest.

Inak – máme radosť z toho, že sa nám podarilo prežiť neľahké začiatky a dokončili sme víziu deväťjamkového ihriska. Ľudia si na nás postupne zvykli a sme radi, že sa nám darí budovať náš `family-friendly´ klub,“ uviedol Maroš Očadlík, majiteľ prvého golfového klubu v Nitrianskom kraji.

Klubová topka

Medzi najobľúbenejšie klubové akcie golfistov patria primátorské turnaje. „Sú to naše klubové topky. Súťažia na nich hráči Šurian, Levíc a Nových Zámkov, ktorí bojujú o Putovný pohár primátora daného mesta. Turnaje majú svoje presne určené termíny. Šuriansky sa hrá vždy 15. septembra, levický sa koná poslednú septembrovú sobotu a novozámocký je na programe tretiu májovú sobotu,“ uviedol Očadlík.

Počas celej sezóny 2017 majú v Šuranoch v ponuke celodenné fee na každý pondelok a utorok len za 20 eur. Cena za členstvo v klube začína už od 55 eur a zvýhodnené členstvo platí pre rodiny s deťmi. „Počet členov nášho klubu má stúpajúci trend. Sme síce ľahko dostupní z okolitých miest, ale keby sme s rovnakými službami sídlili pri väčšom meste, pravdepodobne by sme mali členov ešte viac. Myslím však, že na tento región a túto oblasť to stačí,“ dodal prezident klubu.

Detské kempy

Golfovú školu, detské tréningy a individuálne tréningy vedie maďarský PRO tréner Dániel Hideg. Detské tréningy prebiehajú každý piatok a nedeľu. V tomto roku organizovali členovia klubu počas letných prázdnin aj tri turnusy detských golfových táborov, ktoré boli zamerané na golfovú hru, footgolf, tenis a angličtinu.

„Detský tréningový kemp prebiehal vždy od pondelka do piatka, od rána približne do 16-tej hodiny, keď si rodičia prišli pre deti. Tréningy boli dvojfázové, pričom doobeda aj poobede boli na programe približne poldruha hodinové golfové tréningy s profesionálnym trénerom. Medzi nimi prebiehali rôzne aktivity. Začlenili sme medzi ne footgolf, tenis na gríne, softenis, hodinu angličtiny a ešte spoločenské hry. Odozva bola výborná, pretože každoročne nám deti pribúdajú. Na prvom tábore sme mali 30 detí, na druhý turnus sa ich prihlásilo 25 a na tretí 20,“ vysvetlila vedúca detských kempov Monika Očadlíková.

„Niektoré z detí sa po absolvovaní tábora dali na golf, iné nie. Chodí k nám veľa detí z Levíc aj so svojimi rodičmi. Keďže golf zaujíma aj rodičov, navzájom sa ťahajú. Tábory však nerobíme preto, aby sme za každú cenu rozširovali našu členskú základňu. Rodičom a ich deťom chceme ponúknuť atraktívne prostredie na športovanie a možnosť rozširovať svoje záujmy. Zatiaľ máme na to skutočne pozitívnu odozvu a tábory sú progresívnou záležitosťou,“ dodala Očadlíková.

Kozák ako vzor

Od apríla 2016 je na ihrisku Airport Golf Clubu dostupný čoraz populárnejší footgolf, ktorý si možno zahrať počas celého týždňa vrátane víkendov, pričom fee na 18 jamiek je 10 eur a juniori hrajú za 7 eur. „Nahovorili ma na to Maďari, ktorí hrajú footgolf na slušnej úrovni. Prvý raz sme sa začali o ňom baviť asi dva mesiace potom, ako Ján Kozák skončil bronzový na majstrovstvách sveta v Argentíne. Zo začiatku boli rôzne názory, že futbalisti na golfové ihrisko nepatria,“ rozhovoril sa Očadlík.

„V niektorých kluboch tento názor pretrváva, ale my sme s footgolfom napokon vlani začali aj napriek tomu, že poloha nášho ihriska je trochu nevýhodná, pretože tí, ktorí sa tomuto športu venujú, pochádzajú väčšinou z okolia Bratislavy, Trnavy a Senca. Takže pre nich sme trošku ďaleko. Pre Maďarov je to tak na pol cesty, ako keď idú hrať napríklad do Malaciek alebo Skalice. Na druhej strane, hneď po úvodnej sezóne vyhlásili footgolfisti naše ihrisko za najlepšie, “ dodal šéf šurianskeho klubu.

Golf vs footgolf

Ihrisko v Šuranoch disponuje 18-timi footgolfovými jamkami s priemerom 53 cm, ktoré sú označené oranžovými vlajkami a určené sú nielen profesionálnym, ale aj rekreačným footgolfistom. Hrá sa podobne ako golf vo flajtoch, pričom každý z hráčov má k dispozícii futbalovú loptu číslo 5. Footgolfisti však nemôžu používať klasické futbalové kopačky, musia hrať v turfoch alebo teniskách. Ku kolíziám s golfistami však prakticky vôbec nedochádza.

„Napriek tomu, že hrajú na rovnakom ihrisku ako golfisti, majú svoje jamky s oranžovými vlajkami. Zo začiatku sme ich nechávali otvorené len na pár dní v týždni. Potom sme počas golfových turnajov footgolfové jamky zatvárali a tyče dávali dole. Až sme napokon nechali jamky otvorené stále, pretože podľa mňa footgolfista nemôže golfistu futbalovou loptou ohroziť. Skôr golfista môže ohroziť footgolfistu. Keď však naučíme footgolfistov pohybovať sa po ihrisku, tak žiadny problém nebude. A časovo je to približne rovnaké. Oni majú osemnásť jamiek a golfisti deväť, čiže sa to dá skĺbiť. U nás z toho rozhodne nerobíme problémy,“ vysvetlil šéf klubu.

Golf a lietanie

Deväťjamkové ihrisko Green Love Golf Course v Šuranoch ponúka okrem footgolfu aj spojenie golfu s lietaním. Airport Golf Club je situovaný vedľa malého Šurianskeho letiska, ktoré je domovom miestnych leteckých nadšencov, pilotov a modelárov. Golfisti, ktorí majú radi lietanie a krásne stroje, tak po hre môžu nazrieť do hangárov a obzrieť si malé ultraľahké športové lietadlá či motorové modely, čo zaiste poteší tak deti, ako aj dospelých.


Po dohode s Leteckým klubom Šurany môžu záujemcovia absolvovať skúšobný let nad Šuranmi alebo si pozrieť ukážku letu motorových modelov lietadiel. „Postupom času sa naše vzťahy dostali na nadštandardnú úroveň. Myslím, že do budúcnosti toho ešte spolu veľa dokážeme,“ skonštatoval Očadlík.

 

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv