Neprehliadnite

Po stopách Casanovu

 

Hovorí sa, že chute, vône a farby Talianska môžete všetky spolu zažiť len v jedinom produkte – víne. Pridajte k tomu golf a váš výlet môže byť dokonalý. V provincii Friuli Venezia Gulia.
Text Martin Pavlík/foto autor a archív

Golfové potulky už zaviedli našincov do všetkých kútov sveta. Všakovaké destinácie sme vám predstavili aj na stránkach nášho časopisu. Jedna z nich mi je však snáď najbližšia (okrem Slovenska ). Je to Taliansko. Páči sa mi krajina, jazyk, milujem ich kuchyňu i temperament. Severná časť Apeninského polostrova ponúka takmer všetko, čo robí život krásnym. Majestátne hory, dostatok zelene, úrodnú pôdu s množstvom vinohradov, stredomorskú (či jadranskú) klímu a napokon dostatok možností na športové vyžitie.

Ako v Európe

Autonómny región Friuli Venezia Gulia, kam som sa vybral (najmä) za golfom, je dostupná autom, vlakom, ale aj letecky. Napríklad z Viedne letíte do Benátok a potom už len niečo vyše hodiny a ste v centre regiónu, v meste Udine, ktoré má strategickú polohu. V podstate do hodiny ste autom tak v horách, Júlskych Alpách, ako aj na pobreží Jadranu.

Bezprostrednú blízkosť mora nám potvrdil rybí trh na jednom z miestnych námestí vo štvrtok ráno. Čerstvé ryby, morské plody a zelenina priťahovali na námestie obyvateľov mesta od skorých ranných hodín. A to i napriek tomu, že počasie nebolo príliš žičlivé a bez dáždnika nebolo hodno vystrčiť päty z domu.

Miešanie národov

Región naplno využíva svoju bohatú históriu i geografickú polohu. Zo severu je ohraničený Júlskymi Alpami, ktoré v západnej časti prechádzajú do Dolomitov. Východnú hranicu definuje Slovinsko, juh patrí Jadranskému moru a východ susedí s provinciou Veneto. V ostatných storočiach sa tu miešali jazyky, kultúry a zvyklosti mnohých národov a národností, najmä však taliansky, nemecký (rakúsky) a slovanský (slovinský).

Tieto jazyky dodnes tvoria mix používaných jazykov, ku ktorým sa pridáva miestny „friulánsky“. Aj preto sa región rozprestierajúci sa na ploche takmer 8 000 štvorcových kilometrov stáva kozmopolitným miestom vítajúcim návštevníkov s otvorenou náručou. Okrem prírodných krás sa pripravte aj na bohaté zastúpenie kultúrnych pamiatok, z ktorých niektoré sú zapísané vo svetovom dedičstve UNESCO. Od starovekých rímskych cez stredoveké až po súčasné. Svoju výraznú stopu tu zanechali Benátske republiky i Rakúsko-Uhorská monarchia.

Po stopách Casanovu v Castello di Spessa

Istý čas svojho plodného života tu strávil aj legendárny bohém Giacomo Casanova. Jeho domovom bol malebný zámoček Castello di Spessa na úbočí pohoria Collio. Dnes je vďaka bohatému investorovi v dokonalej kondícii a  návštevníkom ponúka okrem možnosti prenocovania priamo v zámočku (majiteľ s rodinou obýva 2. poschodie) aj priestory na obchodné stretnutia alebo súkromné oslavy.

Súčasťou areálu je osemnásťjamkové golfové ihrisko Castello di Spessa Golf Country Club (5 470 m, par 71) pretkané vinicami. Možno nepatrí k najväčším výzvam výkonnostných golfistov, avšak krásne výhľady z jeho zvlnených fervejí sú dostatočnou satisfakciou. Kde sú vinice, a je ich tu v okolí obrovské množstvo, tam je aj víno. Celý región je známy výrobou kvalitných bielych i červených vín a svojou troškou prispieva aj majiteľ zámočku a golfového ihriska. Miestnu produkciu si môžete zakúpiť v obchodíku, za návštevu stojí aj podzemie zámočku, kde lahodné moky dozrievajú.

Stretnutie troch svetov

V zime lyže, v lete golf a k tomu výnimočná kuchyňa. Taká je stručná charakteristika Tarvisio Unlimited Golf Clubu. Osemnásťjamkové ihrisko s dĺžkou 5 693 metrov a parom 69 navrhol známy kanadský architekt Graham Cooke a rozprestiera sa na alpskom plató. Nemusíte sa teda báť extrémnych prevýšení, skôr očakávajte široké ferveje, priestranné gríny a číhajúce pieskové prekážky. Lokalita je výnimočná blízkosťou hraníc s Rakúskom a Slovinskom.

Niet divu, že tu stretnete denne hráčov zo všetkých troch krajín. Miešanie jazykov je tu absolútne bežné. Tunajšia reštaurácia je vyhlásená široko-ďaleko. Pod vedením šéfa Iliju si drží vysokú úroveň už dlho. Do gurmánskeho sprievodcu Michelin bola zaradená pred niekoľkými rokmi, do dvoch rokov by sa mali dočkať prvej hviezdy. Preslávili ich najmä rybie špeciality a podľa toho, čo sme ochutnali počas našej návštevy, môžeme súdiť, že sú na správnej ceste za spomínanou hviezdičkou.

Nad prístavom

Na skok od úžasného mesta plného života, kultúry a histórie sa nachádza najstaršie ihrisko v provincii – Trieste Golf Club. Keď spomínam mesto Terst, musím jedným dychom dodať, že chvíľami sa v jeho uličkách môžete cítiť ako vo Viedni. Značného rozmachu sa totiž mestu dostalo počas panovania Márie Terézie. Terst bol súčasťou habsburskej monarchie ako najdôležitejší „rakúsky“ prístav.

Priťahuje tisíce návštevníkov z celého sveta na bohatú kultúrnu a gastronomickú ponuku, vrátane architektonických skvostov. Jedným z nich je určite aj zámok Miramare. Ten by ste obísť nemali. Nuž a keď obľubujete dobrú kávu, v Terste budete ako v raji. Stovky pražiarní a kaviarní vás bude lákať špecifickou vôňou, ktorej neodoláte.

Vráťme sa však ku golfu. Miestny klub bol založený po 2. svetovej vojne. Nazval by som ho golfovou podstatou, na nič sa nehrá, avšak hostí víta o to srdečnejšie. Tu na pobreží často fúka, čo robí hru zaujímavejšou, na druhej strane ponúka výhľady na záliv a pri dobrom počasí i na alpské štíty. Jeho 18 dráh meria 5 810 metrov a  par má 70.

Nám pri slnečnom a veternom počasí (vraj typickom) robil spoločnosť Dario Scotto, prezident golfovej asociácie provincie Friuli Venezia Gulia. A spoločník to bol viac ako príjemný. Šarmantný pán s charakteristickými fúzmi sršal humorom, inteligenciou i noblesou. Ako poznamenal ďalší člen flajtu, ťažko si predstaviť viac talianskeho bohéma, ako bol práve Dario. Možno je vzhľadom na jeho chuť užívať si krásy života akýmsi nasledovníkom Casanovu.

Hovorí sa…

Kde je víno, tam je grapa. Značka Nonino je vo svete výrobcov pojmom už viac ako 100 rokov. Dnes sú na jej čele len dámy, čo nebýva obvyklé. V rodine Nonino to však so ženou na vedúcej pozícii funguje už niekoľko desaťročí. Impozantný je nielen moderný liehovar s nerezovými tankmi a medenými destilačnými nádobami, ale aj vkusne zrekonštruovaná stará budova, kde môžete ponuku rodinnej firmy degustovať. Návštevu rozhodne odporúčam.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv